Beere Napisano 10 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 10 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Dzisiaj dziesiąta rocznica śmierci Jacka Kaczmarskiego(zasłonięta niestety przez inną rocznicę) więc warto przypomnieć sobie co nieco twórczość, w mojej opinii, jednego z najlepszych polskich poetów ostatnich stu lat. http://www.youtube.com/watch?v=N9kte6jrTQE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 11 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Bardziej kabaretowo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 11 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2014 Okrągły post... http://mitchmurder.bandcamp.com/track/mirage-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Święta się zbliżają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Jeśli chodzi o Pasję Mateuszową, polecam to wykonanie: Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 15 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Mocno postnie: Dobre, bo Polskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 18 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2014 (edytowane) Mamy tutaj fanów opery, więc zastanawiam się, czy był ktoś na ostatniej produkcji Lohengrina w Warszawie?Teatr Wielki - Opera Narodowa wraz z Instytutem Goethego spisali się znakomicie i premierze towarzyszył szereg ciekawych wydarzeń, co spowodowało, że moje oczekiwania co do samej opery były dosyć wysokie.Wracając do samego przedstawienia, niestety zostałem rozczarowany. Anny Lubańska, znana m. in. z roli Cześnikowej w Strasznym Dworze, znakomicie zagrała i zaśpiewała Ortrudę, która przez wielu jest uznawana za kluczową postać tej opery Wagnera. Mary Mills dobrze wykonała rolę Elsy, ale aparycją niezbyt pasowała do tej delikatnej roli. Wśród mężczyzn zadowalający był tylko występ Bjarni Thor Kristinssona w roli Henryka Ptasznika. Tytułowy Lohengrin, zagrany przez Petera Wedd'a, bardzo mnie rozczarował, ginął wśród innych głosów i orkiestry. Sama inscenizacja też miała sporo braków, co jednak potwierdza dlaczego przeważnie reżyserią, scenografią i kostiumami zajmują się trzy osoby. W tym przypadku Antony McDonald nie podołał, gdyż wszystkie z tych elementów miały poważne niedoskonałości (kostiumy Lohengrina wołają o pomstę do nieba!). Pomimo tych niedociągnięć muzyka Wagnera, jak zwykle, bardzo mnie wciągnęła, więc te 4 i pół godziny minęły aż za szybko.Może ktoś jeszcze z forumowiczów był i chciałby podzielić się swoimi wrażeniami? http://instagram.com/p/m0zu-BlY07/ PS: Zaraz mam zamiar po raz pierwszy odsłuchać 4 symfonii Góreckiego, która właśnie miała swoją prapremierę w Londynie. http://www.theguardian.com/music/musicblog/video/2014/apr/14/philharmonic-orchaestra-video Edytowane 18 Kwiecień 2014 przez el-biczel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2014 Byłem. Wedd był słaby - odbarzony jest stosunkowo niewielkim głosem, w dodatku swoje partie śpiewał jak żołnierz ruszający w bój, "na baczność". Za dużo krzyku i patosu. Potem zerknąłem na produkcję LaScali z Kaufmannem w roli głównej (jest na youtube) i różnica była ogromna - Kaufmann jest śpiewakiem innego kalibru, to oczywiste, ale poza tym jego interpretacja była zróżnicowana, raz liryczna, raz dramatyczna, śpiewał z wyczuciem chwili i sytuacji. Dobrego tenora w ON to już dawno nie słyszałem. A kostiumy - cóż, koszula jest tańsza od zbroi, chyba tak to trzeba tłumaczyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 18 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2014 PS: Zaraz mam zamiar po raz pierwszy odsłuchać 4 symfonii Góreckiego, która właśnie miała swoją prapremierę w Londynie. http://www.theguardian.com/music/musicblog/video/2014/apr/14/philharmonic-orchaestra-video Dzięki za link, słyszałem o premierze, ale nie wiedziałem, że są już dostępne nagrania. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 26 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2014 Zainspirowany wpisem Prezesa z tego tematu - http://forum.butwbutonierce.pl/topic/2122-ciekawe-i-nietuzinkowe-nabytki/page-9 wszedłem na stronę, a tam taka 'muzyka' https://www.mercedes-amg.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 28 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2014 Ach, te nogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2014 Dziś rano słuchałem w radiowej dwójce i na tyle mi się spodobało, że postanowiłem tu wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Dziś rano słuchałem w radiowej dwójce i na tyle mi się spodobało, że postanowiłem tu wrzucić. Joaquin Rodrigo, na cześć swojego najbardziej znanego utworu nazywany przez rodaków Hrabia de Aranjuez. Teraz inna wersja: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosemary Napisano 10 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2014 Uwielbiam brzmienie organów Hammonda. Dodatkowo mój ulubiony duet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 10 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2014 A ja jestem wielkim fanem Toma Waitsa, co widać w moim nicku. W przerwach ostatnio słucham cytowanego już Joplina, a także Komedy i niedawno odkrytego Partch'a (uprzedzam - to nie jest easy listening): 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 11 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2014 Hammondy - legenda. A tą niewiastę znasz: Krzysztof Komeda - Trzciński, lata mojej młodości. Światowa sława i legenda. Niemiennie mój nr 1: To tak na dzień dobry ! Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 11 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2014 Hammondy są genialne ! Co ja bym dał za stojące w pokoju organy, na których mógłbym zagrać Whiter Shade of Pale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 11 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2014 Ten utwór słyszałem na żywo w oryginale (Gary Borcker, jego elektryczny fortapian i „Procol Harum”) - 1976 Kraków, hala klubu „HUTNIK” :) Hammondy to również to: i to: Również uwielbiam Hammond - y. Organowo pozdrawiam Tadek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosemary Napisano 13 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 Klasyk Deep Purple w genialnym wykonaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jour fixe Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 http://www.youtube.com/watch?v=-nCS9sbhqh0&feature=kp Jedno z arcydzieł Gintrowskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 cały dzień za mną chodzi: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 A za mną to chodzi - od miesiąca. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 14 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2014 @maciejj, swoją drogą przypomniałeś mi Anię Rusowicz: i 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2014 W ramach odreagowania cyrku jaki trwa od sobotniego wieczoru: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi