Skocz do zawartości

Producenci butów: Berwick

Heathcliff

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, El Toro Loco napisał:

Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje co wypada lepiej Berwick czy Yanko?  Jakość jest zbliżona? 

Potwierdzam przedmówcę, mam Oksfordu berwicka i Yanko i jest przepaść. Jak cię stać wybierz Yanko. Ich skroś chłonie kosmetyki jak gąbka a same w sobie są mega miekkie. Bez wątpienia moje najwygodniejsze buty

@Daniel39 ciężko wejść w czyjeś buty i doradzić rozmiar. W moim przypadku (wąskie stopy) nie kupiłbym butów z takim rozwarciem. Miałem tak w jednej parze butów C&J i się nie zeszło przez wiele lat. W rezultacie są to buty do pracy, ale nie na cały dzień, bo stają się niewygodne. Czy Twoje się zejdą - tego się nie da przewidzieć, wg mnie całkowicie - nie.

Jeszcze jedno - buty mierz wieczorem.

Aktualizuje wpis o berwick 8491. Dla przypomnienia 3010 mam rozmiar 7,5 i jest ok, zaś 8491 jest idealnie dopasowany w palcach i środstopiu w rozmiarze 7. Niestety mokasyny są luźne w piecie, na oko brakuje tego milimetra przez co but "lata" i obciera piete. Myślę, że wyposaze się w jakieś cienkie zapiętki do nich. Warto mieć na uwadze to że model ten jest bardzo obszerny w piecie

Edit, nalepiłem zwykłego plastra na pięte (taki odcinany z metra) i jest idealnie

• 1 month later...

Witam wszystkich, jestem tu nowy :) Kupuje pierwsze porządniejsze buty, brązowe monki Berwick 3637. Tylko który kolor to zwykły brązowy, saddle brown/brown/cuero?

Widzę że klasyczne buty mają wersję na podeszwie gumowej, czy kupno takiej wersji to nie błąd? 

Buty na początku będą tymi jedynymi lepszymi, więc eksploatowane będą mocniej niż u bardziej doposażonych kolegów. Pewnie i tak powinienem je podzelować więc może od razu kupić na gumie? 

Przy okazji podrzucę info iż od wczoraj na klasyczne buty jest promocja na ten model, może ktoś z Was skorzysta. 

Pozdrawiam 

• 1 month later...

Witam, to mój pierwszy post tutaj.

Mógłby ktoś podpowiedzieć w kwestii doboru rozmiaru? Byłem stacjonarnie w klasycznychbutach, mierzyłem kilka par. Ostatecznie padło na 3488, w rozmiarze 42,5 - pięta była stabilna, natomiatt czułem ucisk w przedniej części buta (w najszerszej części stopy). Pół rozmiaru większe były odrobinę luźne w okolicach pięty. Jak bardzo są one w stanie się dopasować? Czy podczas przymiarek powinienem czuć się komfortowo czy pewien ucisk jest akceptowalny?

Ciężko coś zdalnie doradzić. Dobrze dobrane buty powinny po zawiązaniu pewnie trzymać stopę, jednak zapewniać luz z palcach. Oczywiście nie powinny uciskać. Jeśli uciskają, to może się rozbiją, a może nie.

Istnieje możliwość, że nie dobierzesz butów z danego kopyta lub nawet danego producenta - zawsze coś będzie nie tak. Wtedy trzeba szukać gdzie indziej. 

• Like 2

Nie wiem czy było, niemniej jednak natrafiłem na informacje że w Gentleman’s Store w Czechach wymieniają podeszwy w Berwickach - koszt takiej usługi to 250 złotych: https://www.gentlemanstore.pl/Tema/Pielegnacja-obuwia/Najczestsze-pytania-o-rekontrukcje-butow-Berwick

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...
Cześć, mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni dział. Ostatnio miałem okazję odkupić Berwicki 3561 w super cenie, niestety w rozmiarze 41,5 (7,5UK), a na co dzień chodzę w 41 – 40,5. Pomimo to, zważywszy na cenę, postanowiłem zaryzykować. Okazało się, że buty są zbyt tęgie (szczególnie lewy but) i jak można było się spodziewać o 0,5 - max 1 rozmiar za duże. Istnieje możliwość zniwelowania takiej różnicy zapiętkami, wkładkami czy szkoda zachodu, bo różnica jest zbyt duża? Z góry dziękuję za pomoc.

PS. w ogóle istnieją wkładki niwelujące 1 rozmiar?

1buty.jpg

2buty.jpg

3buty.jpg

4buty.jpg

Również uważam, że to bez sensu. Wiem to z praktyki, dawno temu miałem taki problem z butami kupionymi na 50% wyprzedaży. Były o rozmiar za duże, kupiłem wkładkę. Założyłem je z 5 razy i na wieczność włożyłem do pudełka.

Podsumowując - cena jest atrakcyjna tyko wtedy, gdy rozmiar butów jest właściwy.

Edytowane przez mosze
Literówka
  • Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...