Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co ma marynarka do podkoszulka?

Wydawało mi sie, ze to Ty pytałes o podkoszulek do garnituru. Jesli nosisz marynarke, to wiesz chyba jak to jest. Chyba, ze nie nosisz koszuli do marynarki i dlatego pytałes jak to jest z garniturem.

Jeszcze takie pytanie- podkoszulek? Nakładać czy nie? Jednak wchłania pot zamiast koszuli to plus, a minus to kolejna warstwa materiału.

Co do butów, to odpowedz juz koledzy podali pewnie kilknascie razy w tym watku.

Opublikowano

ok, serdeczne dzięki wszystkim za pomoc. Będę szukał tych butów, może coś się akurat trafi.

Opublikowano

na przyszłość dla szukających: buty kupiłem w Kazar. Może nie całkiem klasyczne ale całkiem do rzeczy

Opublikowano

na przyszłość dla szukających: buty kupiłem w Kazar. Może nie całkiem klasyczne ale całkiem do rzeczy

Sadze, ze warto wrzucic zdjecie - pomogloby gdyby ktos szukal czegos podobnego.

Opublikowano

Witam, nie wiem czy to dobre forum do mojego pytanie, ale spróbuje :)

A więc: Mam takie pytanie, wybieram się na wesele i nie wiem jak się ubrać (chodzi mi o to czy garnitur cały, czy spodnie+koszula+krawat, czy jakieś spodnie jeansy+marnarka+koszula). Więc proszę o poradę.

Mam 18lat :) Jestem dość szczupły i wzrost średni. Nie wiem co jest teraz modne (jako koszula, krawat, strój elegancki). Jak ktoś się orientuje to proszę o odpowiedzi jak najszybciej :)

Mam spodnie garniturowe "slim fit" są dość fajne, ale nie wiem czy w nich iść.

Opublikowano

Wybacz kolego, to nie jest forum o modzie. Jeżeli natomiast chodzi o pytania, w co się ubrać na daną okazję, to forum już jest na tyle obszerne i bogate w treść, że w zasadzie wyczerpuje tego typu tematy. Tylko trzeba chcieć poszukać...

Opublikowano

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis na tym forum. Proszę więc o wyrozumiałość :)

1 października tego roku biorę ślub. Nie będzie zdziwieniem jak napiszę, że chciałbym z tego powodu sprawić sobie przyzwoity garnitur.

Tak, przeczytałem sporo już na tym forum.

Wiem już że garnitur będzie granatowy, koszula biała a krawat (tego jeszcze nie wiem).

Na początku września będę kilka dni w Londynie. Za Waszym pośrednictwem dotarłem do ofert tamtejszych (bardzo zresztą przez Was polecanych) krawców (a właściwie firm):

- Charles Tyrwhitt

- T.M. Lewin

- Suitsupply

Aktualnie mają bardzo fajne ceny w wyprzedażach. Napisałem jednak do Tywhitta z zapytaniem jak długo się te ceny utrzymają i dostałem odpowiedź, że skończą się lada chwila.

Obawiam się więc, że we wrześniu już będzie zupełnie inny poziom cenowy.

Będę tam jednak kupował raczej na pewno koszule.

Jestem w trakcie badania sklepów w Poznaniu.

W przedziale cenowym do 2000 zł jest nawet jakiś wybór.

Na uszycie u Krupy mnie nie stać (samo szycie 2000 zł).

Zastanawiam się teraz i piszę do Was z prośbą o poradę czy szukać garnituru w Poznaniu czy ryzykować zakupy w Londynie?

Jeżeli w Londynie skończą się promocje to w cenie do 400 funtów czy dostanę dobry garnitur?

Z tego co widzę w tej cenie mogę mieć garnitur z tkaniny "140" (wybaczcie moją niewiedzę jak to się dokładnie określa) a "londyńskie" garnitury oznaczane są jako "super 100'". Czy to oznacza gorszy materiał?

I jeszcze pytanie o buty.

Chciałbym kupić czarne oxfordy (będę ich szukał w Londynie).

Mam jednak mały dylemat czy powinny to być jednolite czy z naszywanymi noskami (z takim przeszyciem poprzecznym na nosie)?

Czy te z noskami są mniej eleganckie?

Czy jesteście w stanie coś mi doradzić?

Opublikowano

A moglibyście przynajmniej podpowiedzieć jaką koszulę kupić ? Jaki krawat do tego ? Co pasuje ? Albo jakiś link ? Co teraz się nosi ? Jakie kolory ?

Dostałes rade - poczytaj forum i watek o slubach. Teraz nosi sie rzeczy czyste i z naturalnych tkanin.

Gdybym byl moderatorem to zamykalbym takie watki.

Opublikowano

Podpowiem Ci co do butów: tradycyjne dzienne buty mają nakładane noski. Jeżeli więc Twój ślub odbywa się przed zmrokiem, lepsze będą buty z nakładanymi noskami. Natomiast jeżeli będzie się odbywał wieczorem, lepsze są buty bez żadnych zdobień. Ale oczywiście to tylko wskazówka.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A co w tych butach jest takiego koszmarnego?

Pierwszy na liście - ich nosek.

Buty z takim noskiem wyglądają jakby były przystosowane do wsuwania pod kanapę/inny mebel, celem blokowania nóg w trakcie robienia brzuszków.

Opublikowano

Może gdzieś już padło to pytanie, ale nie potrafię odnaleźć go na forum, więc pozwolę sobie je ponownie zadać.

Czy pójście na wesele w charakterze gościa w marynarce (granat) i spodniach (szare, grafitowe lub khaki) to będzie duży nietakt? Niestety nie zdążą do niedzieli z garniturem, który się szyje i mam do wyboru, albo zestaw jak powyżej albo czarny garnitur.

Uprzedzając pytanie co poniektórych, ślub jest o 15.00 a wesele zaraz po nim.

Opublikowano

Pierwszy na liście - ich nosek.

Buty z takim noskiem wyglądają jakby były przystosowane do wsuwania pod kanapę/inny mebel, celem blokowania nóg w trakcie robienia brzuszków.

Nie bardzo rozumiem, chodzi o to że przód buta jest lekko uniesiony?