swordfishtrombone Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 Ja lubię koszule z wyższych linii Marks & Spencer, na wyprzedażach chyba już za jakieś 35 EUR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Również polecam koszule M&S - mam po jednej z bawełny oxford (Collection) i twillu (Luxury). Jakością nie odbiegają od CT, ale nieco słabiej wypadają w porównaniu do koszul Hawes & Curtis (twill). Natomiast są lepszej jakości niż koszule Lamberta z zeszłorocznej kolekcji, oraz TM Lewin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 A czy M&S ma koszule z podziałem na wzrost czy tylko rozmiar kołnierzyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Również polecam koszule M&S - mam po jednej z bawełny oxford (Collection) i twillu (Luxury). Jakością nie odbiegają od CT, ale nieco słabiej wypadają w porównaniu do koszul Hawes & Curtis (twill). Natomiast są lepszej jakości niż koszule Lamberta z zeszłorocznej kolekcji, oraz TM Lewin. Jakie różnice jakościowe dzielą te koszule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Hawes & Curtis to najlepsza koszula jaką mam, traktuję ją od czasu zakupu jako punkt odniesienia Oczywiście wszystko jest całkowicie subiektywne. Jeśli chodzi o twill - po dwóch praniach koszula H&C wygląda jak nowa (nie zmieniła się ani trochę), a M&S zaczęła nieco mięknąć i bardzo trudno jest przywrócić jej pierwotny kształt - wydaje się zmęczona. Kołnierzyk i mankiety zaczęły się lekko buntować. Jakość wykończenia minimalnie przemawia za koszulą H&C (brak dzikich nitek, obszycie dziurek - w koszuli M&S jest to również poziom bardzo wysoki, ale de facto znalazłem kilka małych uchybień). W przypadku bawełny oxford to mam porównanie tylko do Lamberta i TM Lewina którego odstąpiłem koledze bo wypadłem. Lambert jest słabiej wykończony (szycie mankietów jest nierówne - choć mam wrażenie, że jest to spotęgowane przez fakturę tkaniny). Mankiety w koszuli M&S są wykończone doskonale, mają bardzo ładne zaszewki które wręcz podziwiałem, idealnie obszyte dziurki. W Lambercie zaczął się także dziwnie układać kołnierzyk. Sama tkanina niewiele się według mnie różni. A TM Lewin to już w ogóle, krochmalone prześcieradło z rękawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Thx! Mam nadzieję, że moje pytanie nie zabrzmiało jak wywołanie do tablicy. Po prostu przymierzam się do napisania tekstu o ocenianiu jakości koszul i byłem ciekaw jak to widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Bażant, mógłbyś coś powiedzieć o dopasowaniu koszul Hawes & Curtis? Jak bardzo slim są? Np. w porównaniu do polskich marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 27 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2015 Tomasz, według mnie jakość to przede wszystkim czynniki bezwzględne jak: trwałość, dbałość o szczegóły, a także powtarzalność. Nie mam na tyle wiedzy aby móc powiedzieć, że ten oxford jest be, a tamten wart sztabki złota - na pierwszy rzut oka oceniam przede wszystkim wykonanie, którego klasa najczęściej idzie w parze z jakością wykorzystanych materiałów. Oczywiście niskiej jakości koszule bardzo łatwo rozpoznać nawet ich nie dotykając, ale na przestrzeni klasy średniej i wyższej z reguły potrzebny jest wyższy stopień wtajemniczenia... Gradacja w tym segmencie jest bardzo drobna, więc skok jakościowy jest subtelny. Inaczej niż w przypadku segmentu budżetowego, gdzie bawełniana koszula z H&M za 50 zł w porównaniu do dwukrotnie droższej Wólczanki wygląda jakby była wykonana z papieru, nie wspominając już o detalach. Przyda się na pewno taki poradnik - bo temat jest dość trudny, ja sam ufam głównie własnej intuicji no i doświadczeniu - czyli porażkom Szego - kupiłem akurat classic fit, ale następnym razem na pewno wezmę slim, choć do szczupłych nie należę. Powiedziałbym, że standard przy tym kroju - dla mnie zbyt szeroka w talii i mocno obszerne rękawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Próbował ktoś zamawiać coś z Tailor Store? Ciekawi mnie jak sobie radzą z jakością, jak z materiałami itd? http://www.tailorstore.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JayJay Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Próbował ktoś zamawiać coś z Tailor Store? Ciekawi mnie jak sobie radzą z jakością, jak z materiałami itd? http://www.tailorstore.pl Przyłączam się do pytania nie tylko w kontekście koszul. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, to byłoby fajnie, gdyby sie podzielił. Na pierwszy rzut oka wygląda mi podobnie do tailor4less, nad którym się zastanawiałem, ale miałem duuuże obawy w kwestii jakości i w końcu zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzeczek Napisano 6 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2015 Warto jest polować na promocje. Obecnie osovski ma w ofercie koszule przecenione na przykład z 300 zł na 100 zł: http://www.osovski.pl/ A jakość trzeba przyznać,ze jest bardzo dobra. Często dobre ceny są również w ich salonach stacjonarnych ( najczęściej w większych galeriach handlowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 6 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2015 Często dobre ceny są również w ich salonach stacjonarnych ( najczęściej w większych galeriach handlowych). Obecnie tylko jednym salonie (Blue City). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 8 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2015 Przyłączam się do pytania nie tylko w kontekście koszul. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, to byłoby fajnie, gdyby sie podzielił. Na pierwszy rzut oka wygląda mi podobnie do tailor4less, nad którym się zastanawiałem, ale miałem duuuże obawy w kwestii jakości i w końcu zrezygnowałem. W sieci jest sporo opinii, można poczytać Sam pewnie się kiedyś skuszę. W polskich sieciowkach nie mogę znaleźć fajnych opcji koszulowych z kołnierzykiem włoskim za przystępną cenę. Tutaj za to mam szansę na niezłe dopasowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SMK Napisano 11 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2015 Próbował ktoś zamawiać coś z Tailor Store? Ciekawi mnie jak sobie radzą z jakością, jak z materiałami itd? http://www.tailorstore.pl Dowiedziałeś się czegoś więcej? Też zastanawiam się nad zakupem tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Hawes & Curtis to najlepsza koszula jaką mam, traktuję ją od czasu zakupu jako punkt odniesienia Oczywiście wszystko jest całkowicie subiektywne. Jeśli chodzi o twill - po dwóch praniach koszula H&C wygląda jak nowa (nie zmieniła się ani trochę), a M&S zaczęła nieco mięknąć i bardzo trudno jest przywrócić jej pierwotny kształt - wydaje się zmęczona. Kołnierzyk i mankiety zaczęły się lekko buntować. Jakość wykończenia minimalnie przemawia za koszulą H&C (brak dzikich nitek, obszycie dziurek - w koszuli M&S jest to również poziom bardzo wysoki, ale de facto znalazłem kilka małych uchybień). W przypadku bawełny oxford to mam porównanie tylko do Lamberta i TM Lewina którego odstąpiłem koledze bo wypadłem. Lambert jest słabiej wykończony (szycie mankietów jest nierówne - choć mam wrażenie, że jest to spotęgowane przez fakturę tkaniny). Mankiety w koszuli M&S są wykończone doskonale, mają bardzo ładne zaszewki które wręcz podziwiałem, idealnie obszyte dziurki. W Lambercie zaczął się także dziwnie układać kołnierzyk. Sama tkanina niewiele się według mnie różni. A TM Lewin to już w ogóle, krochmalone prześcieradło z rękawami Muszę zatem spróbowac coś u nich kupić, problem jest z wzornictwem : Szukam gdzieś takiego Ginghama : http://allegro.pl/kd92-koszula-na-spinki-tm-lewin-roz-xl-41-i5175051222.html Nawet chyba nie ma go już na stronie TM LEWINA Pozatym zauważyłem na stronie H&C pomieszanie patterns z material, w jednej zakładce są np gingham z end on end albo twill, wprowadza to zamęt. No i nie mają chyba takiego dużego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Agerak, chodzi o gingham w tym kolorze czy również w tym fasonie koszuli (formal). http://www.tmlewin.co.uk/Regular-Fit-Light-Lilac-Check-Non-Iron-Shirt/51853,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=36&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple http://www.tmlewin.co.uk/Fitted-Lilac-Gingham-Check-Non-Iron-Shirt/52589,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=24&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple http://www.tmlewin.co.uk/Regular-Fit-Lilac-Block-Check-Twill-Shirt/52942,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=12&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Agerak, chodzi o gingham w tym kolorze czy również w tym fasonie koszuli (formal). http://www.tmlewin.co.uk/Regular-Fit-Light-Lilac-Check-Non-Iron-Shirt/51853,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=36&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple http://www.tmlewin.co.uk/Fitted-Lilac-Gingham-Check-Non-Iron-Shirt/52589,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=24&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple http://www.tmlewin.co.uk/Regular-Fit-Lilac-Block-Check-Twill-Shirt/52942,en_GB,pd.html?prefn1=colour&start=12&cgid=Mens-Shirts&prefv1=Purple Przedewszystkim chodzi o kontrast kolorystyczny, tych "mdłych" ginghamów mam już kilka a ten z aukcji jest bardzo kontrastowy co świetnie nadaje się do noszenia pod sweter np. No i zdecydowanie bardziej formal niż casual. Abstrahując, już chyba nawet pisałem na forum, że kupowałem sobie koszule z Nattyshirts i bardzo sobie chwalę ich support. Pomijam kwestie dopasowania rozmiaru i tego, że się koszula później wstąpiła odpowiednio Ale materiałowo jest o niebo lepiej niż np nasze Bytomy etc. No i samemu dobiera sięw wszystko począwszy od kołnierza kocząć na monogramach. To co widać na zdjęciach to Pinpoint Oxford Two Ply 130 S http://www.nattyshirts.com/zoom-fabrics.php?swt_id=267 Odwzorowanie materiałów więc jest ok. Szkoda tylko, że przy dzisiejszym kursie $ robi się z tego 150 pln za koszulę (MTM) Aha generalnie dlaczego dobry support.? Jak im napisałem, że dali ciała z wymiarami (bo trochę się rękawy jednak skurczyły zamocno (1-2 cm)) dostałem białego oxforda , więc dwie koszule w cenie jednej. A biały oxford z kołnierzem button down i kontrastami granatowymi bardzo mi do pracy podpasował https://www.dropbox.com/s/2gd9c6u32987hdk/2015-03-16%2018.26.04.jpg?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Witam, Czy jest jakaś lista polecanych producentów koszul MTM dostępnych z Polski? W sensie że wysyłają do Polski za rozsądną cenę. Użyłem opcji szukaj ale fraza "koszula MTM" wskazywała na wiele wątków więc mam wrażenie że widza jest bardzo porozrzucana. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uke Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Czy ktoś może porównać jakość koszul Hawes & Curtis i CT? Czy to ta sama "półka"? Ceny i promocje wyglądają bardzo podobnie. Koszule Osovski są świetne, szkoda tylko, że najmniejszy rozmiar to 176-182. Na kurdupli nie szyją, a szkoda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Też bym chętnie się dowiedział. Paręnaście postów wcześniej ktoś (nie pomnę już autora wypowiedzi) wspomniał, że H&C jest wyraźnie lepsze od TML i CT. Przy podobnych cenach wydało mi się to mało prawdopodobne... ale w sumie, czemu nie? Podobają mi się ich wzory. Koszule z TML i CT już mam, zastanawiam się nad kolejnym zamówieniem właśnie z HC. Niestety, wg strony, nie oferują "fabrycznego" skracania rękawów, a nie mają mojej rozmiarówki - wszystkie zakupy musiałbym oddać do skrócenia. Jeżeli nie jest lepiej niż w CT, zostanę przy CT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Mam sporo koszul z CT i jedną z H&C - wg mnie to drugie to pół półki wyżej - trochę lepszy materiał (choć nie wykluczam, że może się różnie trafić, ale generalnie większość tkanin w CT jest jakaś papierowa w dotyku, ale H&C to nie jest dużo wyższa liga), trochę lepszy kołnierzyk (koszule z CT - przynajmniej te "formal" - mają kołnierzyk bardzo sztywny, w H&C trochę mniej). Pomijam fit, bo to sprawa indywidualna, niemniej w obu przypadkach ma te najbardziej slim i są porównywalne (H&C minimalnie bardziej wcięta w talii, ale to różnica na poziomie centymetra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Mam 3-4 CT i 3-4 HC, wg mnie jakośc jest w miarę podobna. Koszula tej samej firmy drugiej koszuli nie równa (taka sama cena, taki sam opis na stronie a zupełnie inne materialy, jedna mniej się gnie, druga bardziej, jedna grubsza druga cieńsza itp). Na minus CT - problem z zaginającymi się kołnierzykami. w HC nie zarejestrowałem tego problemu. Wg mnie najbardziej slim CT jest trochę bardziej obszerne niż najbardziej slim HC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Dzięki, to cenne informacje Fit jest sprawą indywidualną, ale w takim razie u mnie może przesądzić. Najbardziej slim CT jest na mnie idealna - i sądzę, że nawet centymetr mniej w talii to byłby już problem. Skoro rzeczy z HC musiałbym brać większe, a tym samym skracać i taliować, to cena/jakość zaczyna się robić mniej korzystna Jedyna rzecz to faktycznie te kołnierzyki, też mam z nimi w CT problem. Ciekawe co oni z nimi robią, żadne inne koszule mi się nie gną na rogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Z rożkami kołnierzyka to kwestia konstrukcji - kształtu, długości i kątów wyłogów, pewnie też jakiegoś profilowania, którego w CT brak (przynajmniej przy kołnierzykach nie-cut away). Ja sobie radzę w ten sposób, że trochę wyginam te blaszane fiszbiny, naturalnie nie docierają one do samego rożka, ale wyłogi zyskują profilowanie w takim kierunku, że rożki maja mniejszą skłonność do podwijania. Trochę też pomaga próba nadania profilu podczas prasowania, kiedy nagrzana bawełna jest jako tako podatna na takie zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Z rożkami kołnierzyka to kwestia konstrukcji - kształtu, długości i kątów wyłogów, pewnie też jakiegoś profilowania, którego w CT brak (przynajmniej przy kołnierzykach nie-cut away). Ja sobie radzę w ten sposób, że trochę wyginam te blaszane fiszbiny, naturalnie nie docierają one do samego rożka, ale wyłogi zyskują profilowanie w takim kierunku, że rożki maja mniejszą skłonność do podwijania. Trochę też pomaga próba nadania profilu podczas prasowania, kiedy nagrzana bawełna jest jako tako podatna na takie zabiegi. Ja znowu czytałem o tym na jakiś forum, i tam facet polecał krochmal w sprayu. Swoją drogą nie zauważyłem tego w swoich CT ani TML.ma Mały Edit: Trafiłem dzisiaj na stronkę :http://pickashirt.com/design-a-shirt/?currency=EUR czy ktoś słyszał lub może zamawiał od nich koszule ? Czytałem opinie, że są całkiem nieźli no ale tego nie można być nigdy pewnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi