lupin Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Z postu na facebooku. Linku nie zamieszczę bo mam blokadę admina w pracy na serwisy społecznościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brazzi Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Planuje zakup monków i z uwagi na podobne ceny, może ktoś użytkuje i może porównać jakość (berwick i crownhille). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Planuje zakup monków i z uwagi na podobne ceny, może ktoś użytkuje i może porównać jakość (berwick i crownhille). Monki Beriwcka są szyte goodyearem a Crownille są szyte blaka'iem. Blake z tego co czytałem gorzej znosi przemoczenie podeszwy i ogólnie wilgoć. Poza tym w blake'u wymiana podeszwy jest nieopłacalna albo wręcz niemożliwa. Po drugie Berwicki mają miękki krupon i często podeszwa po 2 miesiacach użytkowania wymaga podzelowania. W Crownhillach podobno ten problem tak szybko nie występuje( sądząc po zdjęciach Mr. Vintage ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 W butach Crownhill środkowa część podeszwy wykonana jest z gumy. Czy tego rodzaju podeszwę można podzelować? Chodzi mi o to, że przy zelowaniu szewc zeszlifowuje minimalnie podeszwę skórzaną, a co w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 1 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Sądzę, że zeszlifuje również gumę i doklei zelówkę do całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 1.Wymiana podeszwy w blake jest możliwa i jest tańsza niż GYW (tak pisał kiedyś szewc24) 2. Crownhill ma modele szyte GYW - np. czarne wiedenki i trzewiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 1 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Posiadam łącznie 6 par obuwia tej firmy (specyficzne "kopyto" pasujące na nadmiarowa stopę), niektóre od wczesnej wiosny ubiegłego roku (2-2 1/2 sezonu). Spostrzeżenia: 1. Podeszwy są dość trwałe, np. okazjonalny 2-km "walk" po żwirowej scieżce - bez dotkliwego uszczerbku, 2. Burgundowe wykończenie - delikatnie z mydłem/renowatorem/forsownym polerowaniem - wybarwienie może stracić jednorodność, ale niekoniecznie z niekorzystnym efektem. 3. Modele ze skóry brązowej są w istocie b. ciemne, 4. Czekoladowy zamsz jest złej jakości, ten jaśniejszy - znacznie lepszej, a nawet dobrej (w mojej opinii), 5. Loafersy "beef-roll" (właściwie już niedostępne) są ze skóry nielicowej, ale chętnie kupiłbym kolejne. 6. Derby (dostępność j/w) - znacznie estetyczna forma "split-toe". N.b. Długie buty damskie to "state-of-the-art" (vide wyjątkowo precyzyjnie przedstawione wymiary każdego modelu). Ktoś, kto je wytwarza jest zapewne entuzjastą, materiał jest również inny niż w przypadku "taśmowych" męskich. Po rozmowie z CEO firmy CS wyprodukowano m.in. piękne MTO w rozmiarze 35 dla drobnej, szczupłej kobiety. Ufam, że powyższe uwagi będą Państwu przydatne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 "N.b. Długie buty damskie to "state-of-the-art" (vide wyjątkowo precyzyjnie przedstawione wymiary każdego modelu). Ktoś, kto je wytwarza jest zapewne entuzjastą, materiał jest również inny niż w przypadku "taśmowych" męskich. Po rozmowie z CEO firmy CS wyprodukowano m.in. piękne MTO w rozmiarze 35 dla drobnej, szczupłej kobiety. " Dałbyś radę zamieścić zdjęcie tych damskich butów? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 1 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Dziekuję za odpowiedź. "Radę dam" i zamieszczę fotografie - zaraz po tym, gdy moja elegancka dama "wykopie" obuwie spośród reszty "zimowych". O ile... PS. Kobiety "idą" jednak na ilość... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 jak Crownhille wypadają na tle Meermin'ów np.monki? jakoś wykonania, skóra, tęgość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 1 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2015 Ja mam Meerminy, kolega Crownhille. Jakość wykonania i skóry wydaje mi się podobna. Meerminy węższe. A wygląd, kwestia subiektywna, ale zarówno jemu, jak i mi, bardziej podobają się Meerminy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molik.pawel Napisano 2 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2015 Janek ma rację, Meerminy zdecydowanie smuklejsze od Crownhilli. Jednak, trzeba zaznaczyć, że porównywaliśmy oxfordy (oba szyte GYW) a nie jak pytałeś monki. Monki u crownhilla są szyte blakiem a u Meermina Goodyear'em. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2015 Mam Yanko w kopycie 916 i dwie pary Crownhill na kopycie Wellesley - osobiście nie odczuwam wyraźnej różnicy w szerokości (użytkowej). Oczywiście Yanko są bardziej dynamiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Próbowałem ustalić rozmiarówkę modelu The Seattle (kopyto Crawford). Odpowiedź z klasycznebuty.pl: Rozmiar 40,5 długość wkładki wynosi 27,5 cm. Rozmiar 41długość wkładki wynosi 28 cm. Odpowiedź z Crownhill: Rozmiar 40 długość wkładki wynosi 26,7 cm. Rozmiar 41 długość wkładki wynosi 27,5 cm. Komu wierzyć ? Co ciekawe na oficjalnej stronie producenta nie ma rozmiaru 40,5, który oferuje sklep klasycznebuty.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 @Aron: wydaje mi się, że klasycznebuty.pl wprowadzają w błąd. Moje The Reims mają 28,3 w rozmiarze 43 - nie sądzę, aby tak różniły się od siebie kopyta Crawford i Wellesley. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oluap Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Komu wierzyć ? Co ciekawe na oficjalnej stronie producenta nie ma rozmiaru 40,5, który oferuje sklep klasycznebuty.pl. Potwierdzam dostępność "połówek" naocznie i nanożnie stwierdzone. Co do długości w cm się nie wypowiadam, jadnak należy zauważyć, że Crownhill to obszerne kopyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Komu wierzyć ? Co ciekawe na oficjalnej stronie producenta nie ma rozmiaru 40,5, który oferuje sklep klasycznebuty.pl. Potwierdzam dostępność "połówek" naocznie i nanożnie stwierdzone. Co do długości w cm się nie wypowiadam, jadnak należy zauważyć, że Crownhill to obszerne kopyto. W ogóle połówki istnieją - zgadzam się. Jednak rozmiaru 40,5 nie widziałem na stronie oficjalnej, nawet jako niedostępnego. Zadzwonię do klasycznebuty.pl i ustalę co i jak. Dziękuję za dodatkowe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 .... jadnak należy zauważyć, że Crownhill to obszerne kopyto. Na bazie którego kopyta wysunąłeś taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oluap Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Na bazie którego kopyta wysunąłeś taki wniosek? Crawford w modelu Seattle. Normalnie noszę rozmiar 44. W 43 spokojnie się mieszczę w tym modelu. Pomiędzy 43,5 a 44 nie było wg mnie żadnej różnicy. Zazwyczaj mam problem u nasady palców - prawie każdy but za wąski oraz z przyszwą - w tym modelu od razu się zeszła. Dlatego piszę, że jest to obszerne kopyto. Stosunkowo szerokie oraz mieszczące stopę z bardzo wysokim podbiciem. Dodam jeszcze, że Blake rekompensowany jest tutaj bardzo grubą wkładką wewnętrzną, więc nie czuje się aż takiej ogromnej różnicy Blake vs GY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Odpowiedź z Crownhill Shoes na pytanie o istnienie rozmiaru 40,5: "We do not have half sizes but we can make an adjustment in your shoe in case you need it." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Crawford w modelu Seattle. Normalnie noszę rozmiar 44. W 43 spokojnie się mieszczę w tym modelu. Pomiędzy 43,5 a 44 nie było wg mnie żadnej różnicy. Zazwyczaj mam problem u nasady palców - prawie każdy but za wąski oraz z przyszwą - w tym modelu od razu się zeszła. Dlatego piszę, że jest to obszerne kopyto. Stosunkowo szerokie oraz mieszczące stopę z bardzo wysokim podbiciem. Dodam jeszcze, że Blake rekompensowany jest tutaj bardzo grubą wkładką wewnętrzną, więc nie czuje się aż takiej ogromnej różnicy Blake vs GY. A więc prawdopodobne są spore rozbieżności pomiędzy poszczególnymi wersjami kopyt. W mojej opinii Wellesley nie jest obszerne, a rozmiarówka typowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oluap Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 A więc prawdopodobne są spore rozbieżności pomiędzy poszczególnymi wersjami kopyt. W mojej opinii Wellesley nie jest obszerne, a rozmiarówka typowa. Szczerze jestem zaskoczony tymi butami. Nie zdecydowałem się na zakup internetowy, ze względu na ... Mermina i jego słabą powtarzalność w rozmiarze - rozbieżności pomiędzy kopytami są ogromne oraz tym, że uważałem hiszpańskie obuwie raczej za buty wąskie ( Meermin bardzo szczupłe, a Berwick w G jest nie tyle wąski ile ma dla mnie niskie podbicie), a w przypadku tego buta pozytywnie jestem zaskoczony. Inną kwestią jest wygląd: Z 3 modeli w klasyczne buty widzę to tak: 1. Seattle - są już moje i fajnie wyglądają ( brogsy) 2. Chicago - oxford - są czarne i wyglądają "dziadkowo" 3. Marseille - monków nie oceniam - muszę chyba do tego obuwia jeszcze dorosnąć... Wstydu z jakością wykonania, skórą nie ma - ciekawi mnie jak się sprawdzą jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Dzwoniłem do klasycznebuty.pl. Potwierdzili, że według ich pomiarów model The Seattle (kopyto Crawford) ma wkładkę o długości 28 cm dla rozmiaru 41. Być może to kopyto ma jakąś mniej typową rozmiarówkę. Dowiedziałem się też, że dostali połówki, mimo, że na oficjalnej stronie ich nie ma. Dobra cena, z Waszych relacji wynika, że jakość też, ale z rozmiarówką jest zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molik.pawel Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Mnie jakiś czas temu napisali maila, że nie maja połówek tylko dopasowują. Czyli to samo co kilka odpowiedzi wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 5 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2015 Dłuższy już czas temu wrzucałem takie oto info od Crownhilla, dot. wkładek w rozmiarze 43 dla kopyt Crawford i Churchill (teraz żałuję, że nie dopytałem jeszcze o Wellesley ); Crawford last Length: 285 mm Width: 95 mm Churchill last: Length: 281 mm Width: 110mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi