Skocz do zawartości

Temat ostry jak Brzytwa

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

znajomy poprosił o pomoc w następującej kwestii:

otrzymał od "Mikołaja" tygielek z rogu bawolego, coś takiego:

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/56/71/18/25/5671182535

w spokojnym używaniu nowego akcesorium przeszkadza jemu wyczuwalny "zapach spalonych włosów"

Pytanie do znawców / użytkowników: czy jest to normalne dla tego typu tygielków (zakładam, że pochodna obróbki termicznej?) i czy przemija z czasem?

z góry dzięki za info.

Ja mogę polecić ten:

http://facetaria.pl/3p-3p-prepost-barba-tradycyjny-wloski-krem-przed-po-goleniu-100ml-p-1808.html

jest naprawdę znakomity, choć zapach nieco kontrowersyjny (szczęśliwie bardzo ulotny). Również jako odpowiednik zaproponowanego przez @lubo69. Używam po wodzie po goleniu - zielone Proraso.

• 2 weeks later...

Z tego co się orientuje to ten feather jest jedną z łagodniejszych maszynek, dlatego miałbym pytanie, czy można nim uzyskać słynną pupę niemowlęcia :P Sam obecnie golę się Muhle R89 i właśnie oddałem swoją brzytwę na pierwsze ostrzenie, bo prosto od producenta nie pozwala na komfortowe golenie :) Fajna sprawa

Też prosiłbym o zeznania, bo również przymierzam się do Feathera, a obecnie używam Jaggera (praktycznie to samo co Mühle).

Podbijam, jeszcze info o żyletce by się przydało, próbowałem raz żyleteh Feathera z Jaggerem DB i to była rzeź, choć na początku Derby mnie przerażały, a teraz mam wrażenie, że potrzebuję czegoś ostrzejszego.

próbowałem raz żyleteh Feathera z Jaggerem DB i to była rzeź, choć na początku Derby mnie przerażały, a teraz mam wrażenie, że potrzebuję czegoś ostrzejszego.

W takim razie spróbuj Kai, a jeśli chcesz łagodniej, to Mühle (mówię o żyletkach).

• Oceniam pozytywnie 1

KAI i Festher ponoć najostrzejsze. Póki co używam również R89 i próbowałem w niej jedynie żyletek Muhle, Derby i Astr. I najbardziej mi chyba z tego pasują Derby, choć w powszechnej opinii są średnie. Astry są bardzo cieniutkie, wydają się bardzo kruche, ale to złudne - moje najdotkliwsze goleniowe urazy miałem póki co goląc się właśnie nimi.

KAI i Festher ponoć najostrzejsze. Póki co używam również R89 i próbowałem w niej jedynie żyletek Muhle, Derby i Astr. I najbardziej mi chyba z tego pasują Derby, choć w powszechnej opinii są średnie. Astry są bardzo cieniutkie, wydają się bardzo kruche, ale to złudne - moje najdotkliwsze goleniowe urazy miałem póki co goląc się właśnie nimi.

Nie warto się nazbyt sugerować "powszechnymi opiniami". Akurat żyletki to bardzo indywidualna kwestia i musisz niestety lub stety sam popróbować. Np. dla mnie bardzo dobre są Wilkinson i własnie Derby, mimo, że "powszechnie" za takie nie uchodzą. Niezłe są też Personna. Natomiast zupełnie nie odpowiadają mi Merkur, które z kolei mają generalnie wysokie notowania, Timor zresztą podobnie. Feather są faktycznie cholernie ostre i trzeba dużej wprawy.  

• Oceniam pozytywnie 1

Zdecydowanie się zgadzam. Mnie Derby drapały; Wilkinson i Astra uważam za przeciętne, Astra może odrobinę wyżej; bardzo dobrze spisywał mi się Timor; Feather doskonale, ale trzecie przejście (pod włos) to już igranie z ogniem i ciężko wyjść z walki bez szwanku; Kai uważam w tej chwili za najrozsądniejszą propozycję w kategorii ostrość/agresywność, choć trudno powiedzieć, aby była to propozycja atrakcyjna cenowo.

Nie przesadzajmy z tą rzeźnią :) Feathery po prostu nie wybaczają żadnego błędu. Jak ma pewną rękę nic złego się nie stanie. Mój pierwszy kontakt z nimi skończył się drobnym zacięciem i tyle. Ze wszystkich żyletek, którymi się goliłem Feathery uważam za najlepsze.

Edyt. No tak, racja sporo zależy od agresywności maszynki. Używam Muhle R89.

Ja mam patologicznie cienką skórę, a muszę się golić na trzy przejścia, bo wolę się nie ogolić niż nie dogolić. Po dwóch Featherem skóra jest już całkiem naga i jak pisze @waski, nawet najdrobniejszy błąd oznacza krew.

Kurczę, nie wiedziałem że Feathery są takie niebiezpieczne i od razu kupiłem je do pierwszej maszynki na żyletki, czyli Jaegera. Znaczy się teraz żadne inne mi niegroźne ;)

Długo ich używasz? :)

Ja ogólnie od roku użytkuje tylko Isany z Rossmana bo szkoda mi było kupować innych żyletek (jednej firmy z internetu nie opłaca się brać ze względu na koszty wysyłki), ale też dlatego, że nie miałem nigdy żadnego problemu, goliły dobrze i powtarzalnie. Teraz właśnie przymierzam się do przetestowania kilku firm :) 

Na mojej liście na razie są Astry, Kai, Feathery (żółte i czarne), Muhle, Timor, Bolzano i Rapira Lux

Na mojej liście na razie są Astry, Kai, Feathery (żółte i czarne), Muhle, Timor, Bolzano i Rapira Lux

Astry są dwie - wersja niebieska i zielona, dla mnie ta niebieska jest lepsza - łagodniejsza a przy tym ostra, nie drapie jak zielona. 

Zauważyłem taką dziwną zależność, że zielone opakowanie żyletek = żyletka nie goli, tylko drapie.

Piwa w zielonych butelkach jakoś też mi nie podchodzą.

• Oceniam pozytywnie 1

@Pepo Wilkinsony są łatwo dostępne np. w supermarketach, drogeriach etc. w cenie zbliżonej do internetowej.  

Fakt, ale akurat nie ciągnie mnie do Wilkinsonów bo zazwyczaj negatywne recenzje zbierają :D Ale kto wie, może trzeba dać im szanse