Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, ale chciałbym wrócić do źródeł tego wątku.
BUTY, TROCHĘ TANIEJ.
Wiem jakie kupić przy budżecie powyżej 900 złotych.
A jakie są propozycje poniżej 700 złotych? Czarne, formalne, na imprezy rodzinne, do teatru czy filharmonii?
&

Bexley, Meermin, Orban’s

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Like 1

Obserwuję takie ogłoszenie i pytanie jak
8 i 1/2 w tej rozmiarówce C/E będzie się miała do Vass P1/P2.
Mam wysokie podbicie i nie mam jak poprzymierzać Aldena

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/alden-shell-cordovan-blucher-gr-8-5-c-e/2582987477-158-932?utm_source=email&utm_medium=system_email&utm_campaign=email-responsive/followAd/priceChange&utm_content=Button-view

Może komuś innemu podpasuje.

Kupuję buty niemal wyłącznie online od 15 lat, ale Aldenów bym nie kupił, bo są zupełnie nieprzewidywalne. Wszędzie piszą, żeby kupować mniejsze niż zwykle, ale przymierzałem w Frans Boone Store w Belgii i pasowały 9US, podczas gdy normalnie noszę 7,5UK. Poza tym nie ma w ogłoszeniu informacji o kopycie.

Po trzecie, używany shell to większe ryzyko niż używany cielak, bo pofałdowania zrobione przez kogoś innego już zostaną tam gdzie są, a nosząc buty od nowości prawdopodobnie zrobiłbyś je w nieco innym miejscu/inny sposób.

• Like 1

W dniu 6.11.2023 o 19:42, pablocito napisał:

Bexley, Meermin, Orban’s

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Brzmi ciekawie, ale jak guglam to żadne polskie sklepy nie wyskakują :( 

Orban i buty to już tylko o jakimś upamiętnieniu Żydów węgierskich.

Czy te marki są u nas w ogóle dostępne? Zwłaszcza w Warszawie?

&

• 1 month later...

Szukam butów w niewygórowanej cenie. Ważne dla mnie jest również to, a właściwie to głównie, żeby ich skóra była dosyć miękka. Przyznam szczerze, że przeglądałem ofertę Meermin, Alfred Stangret, Orban's, Gordon & Bros, Bexley, Patine, Crownhill, Klasycznebuty, Nord i Herring Shoes. Mam jedne Berwicki i są twarde, więc chciałbym się poradzić posiadaczy innych modeli ww. producentów jaki jest ich komfort użytkowania.

Jak się ma szczupłą standardową stopę to jest szansa takie znaleźć. Ja mam szeroką do tego nieco wystającą kostkę, przy tym wąską piętę  i buty niby wide są dalej nie wygodne albo całkiem za duże. 

Buty które są wygodne od razu (niekoniecznie GYW), zwłaszcza ze skóry, po jakimś czasie są dla mnie lekko za duże.

Ps. Ostatni mój zakup, sztyblety GYW Loake 1880, na gumowej podeszwie. Rozeszły się po pierwszym użyciu, a minimalnie mnie uciskały w mały palec. Być może lepsze byłyby pół numery mniejsze.

Dwa, ważę blisko 100 kg, numer buta około 46, więc one się pewnie poddają łatwiej niż rozmiar 42 przy kimś ważącym 70 kg.

https://www.lareginettacalzature.it/shop/

Dobre trzewiki, produkowane przez Włochów o imionach jak Marco czy Stefano na przedgórzu Alp, Norwegian (???) Welt, podeszwy Vibram, polecam

https://www.calzaturedallape.it/prodotti/tradizionali

Trochę droższe, ale też odrobinę lepiej wykonane, podobny styl, na szlakach obok Monte Zoncolan często je widać na nogach tubylców 

• Like 1

• 5 weeks later...

Witam :)

Dopiero zaczynam swoją historię z lepszymi butami i szukam marek która mają botki z szerokimi wariantami(E, EE, EEE), najlepiej poniżej 2tyś. Starałem się znaleźć jakieś info, ale na marki polecane na forach (czyt. reddit) alleny, redwingi, thursday'e jeżeli już są w EU to tylko w szerokościach D.  Czy macie coś takiego do polecenia?

• 1 month later...

Dzień dobry. Noszę się z zamiarem zakupu pierwszych droższych (jak dla mnie) butów. Konkretnie chodzi mi o typowe, czarne oxfordy.

Maksymalna cena to 1000 złotych - mimo wszystko nie przekroczę tej bariery psychologicznej.

Szukałem polecanych tutaj butów Berwick 3010, Orban's-ów, np. na stronie klasycznebuty.pl, ale nie mogłem znaleźć swojego rozmiaru.

Na podejrzanej, przynajmniej dla mnie, stronie showroom znalazłem natomiast ładnie wyglądające buty marki Doucal's. Oto link: https://www.showroom.pl/p-czarny-szczotkowany-skorzany-but-oxford-16a0d3af-4308-4215-8669-283769368e95

Czy ma jakiś szanowny Forumowicz buty tej marki? Czy je poleca, albo stanowczo odradza? A może strona, mimo możliwości zwrotu jest zbyt podejrzana?

Bardzo proszę Forumowiczów o pomoc, chętnie przyjmę wszelkie uwagi i porady.

Pozdrawiam serdecznie.

17 minut temu, lisu777 napisał:

Czy ma jakiś szanowny Forumowicz buty tej marki? Czy je poleca, albo stanowczo odradza? A może strona, mimo możliwości zwrotu jest zbyt podejrzana?

Bardzo proszę Forumowiczów o pomoc, chętnie przyjmę wszelkie uwagi i porady.

Pozdrawiam serdecznie.

Showroom sama w sobie to legitna strona, to taki agregat ofert firm europejskich.