Skocz do zawartości

Eleganckie dyscypliny sportowe. Stroje i akcesoria.

wojvv

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się tak cofamy w przeszłość, niebawem dojdziemy do rzutu dyskiem, zapasów i pankrationu ;)

O ile pamiętam, te antyczne dyscypliny "odpadły w przedbiegach". Nie znaleźliśmy w nich niczego eleganckiego.

Możnaby natomiast pomyśleć o uwspółcześnionej wersji hoplites dromos, który na kolejnych olimpiadach stawał się dyscypliną coraz bardziej "light" - zamiast zbroi pełne trójczęściowe garnitury i laptopy zamiast tarczy ;-)

Dołączona grafika

Pozdr,

wojvv

Będę bronił kolarstwa, bo jego początki były jak najbardziej eleganckie, a nawet arystokratyczne.

Pierwsze welocypedy, które nie miały jeszcze pedałów i przekładni łańcuchowej, były używane przez angielskich dandysów do wyścigów i przejażdżek. Nawet nazywano je "hobbyhorse" lub "dandy-horse".

Współczesny pomysł maksymalnego uproszczenia rowerów zaowocował wehikułem trochę podobnym do "dandy-horse". Rower Inner City Bicycle zaprojektowany przez Joeja Ruitera nie ma nawet łańcucha! Napęd przenoszony jest z pedałów na tylne koło przez wolnobieg. Rower ma także wersję na kołach 39 cali.

http://www.innercitybikes.com/gallery

Dołączona grafika

http://www.innercitybikes.com

Pozdr,

wojvv

nie ma nawet łańcucha!

Akurat brak łańcucha wydaje się być zbawiennym rozwiązaniem dla białych kołnierzyków, którym zbyt szerokie nogawki spodni wkręcają się w niego, uprzednio ubrudziwszy smarem.

Fakt, aczkolwiek nie wygląda to na zbyt wygodne rozwiązanie :)

Projektant zdaje sobie z tego sprawę:

"Before all of the bike fanatics get all fired up, we know this bike doesn’t solve everyone’s personal transportation dreams. Consider it a cafe racer with the performance of a beach cruiser. The positives are easy quick turns, huge power to the rear wheel to go over curbs and up hills, and great start / stopping / sitting situations."

Pozdr,

wojvv

147 już padło? ;)

155 nawet! :D

A tak poważnie to jest to, wg. mnie, najtrudniejszy sport jaki w życiu uprawiałem. Trzeba być niesamowicie precyzyjnym i skoncentrowanym, o czym może świadczyć fakt, że na początku, trudno jest uderzyć tak białą bilę, aby nie nabrała rotacji.

Dzisiaj pod prysznicem "wymyśliłem" jeszcze dwie dyscypliny: powożenie i wyścigi kłusaków.

(...)

Drążąc temat powożenia odkryłem, że mamy w Polsce firmę produkującą doskonałe wozy konne używane do uprawiania dyscyplin sportowych oraz do rekreacji.

Dołączona grafika

F-ma Glinkowski http://www.glinkowski.pl produkuje także powozy na indywidualne zamówienia oraz zajmuje się renowacją starych powozów.

Wspaniale, że jeszcze jedno dawne rzemiosło funkcjonuje w naszym kraju.

Pozdr,

wojvv

• 1 month later...
  • 2 months later...

Dzięki. To muszę się pośpieszyć z umową. Kiedyś lubiłem drużyny z Wysp (szczególnie Irlandczyków w latach 90), ale ostatnio ich styl mi się nie podoba. Zawsze All Blacks. Ostatnio też Wallabies. Cztery lata temu na początku podobali mi się Francuzi, ale koncówkę mieli słabą.

A co z nieelitarnymi sportami. Czy tam również zwracacie uwagę na swój strój, dodatki itd...

Chodzi o sporty typu bieganie gdzie choćby ze względu na buty nie wyobrażam sobie stroju retro, nie mówiąc już o elegancji. Ja muszę przyznać, że w przypadku sportów jestem kompletnym ignorantem. Tzn., że kupuję ciuchy na wyprzedażach nie zwracając większej uwagi na kolory, noszę aż do totalnego rozpadnięcia się. O koordynacji kolorystycznej czy choćby dobrym kroju mogę zapomnieć.

W przypadku np wspinaczki czy turystyki górskiej myślę, że można by było myśleć o elegancji ale też nie bez pewnego wysiłku.