tomasito Napisano 29 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2013 Witam. Moim marzeniem jest Mercedes-Benz 300SL W198 (Gullwing) oraz Mercedes-Benz R107 (wiem, że ma aerodynamikę cegły ale dobrze utrzymany jest niesamowity). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Mam podobnie. W moim prywatnym rankingu dobrze wyglądających mercedesów stosiódemka jest zaraz po pagodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Mam podobnie. W moim prywatnym rankingu dobrze wyglądających mercedesów stosiódemka jest zaraz po pagodziMamy już Mamy już nową wersję Gulwinga - GWA 300 SLC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Wszystkie moje dotychczasowe karoseryjne fascynacje, związane z klasycznymi samochodami w zeszłym tygodniu poddane zostały potężnej próbie, a właściwie gruntownemu przewartościowaniu. Zachwycały mnie Gullwing (sorry koledzy), Jaguar E-Type, oldtimery zza oceanu itp. Wszystko to okazało się być powolnym przygotowywaniem mnie na (jednak) szok, jaki przeżyłem odkrywając arcydzieła powstające we Francji w latach 30tych i drugiej połowie 40tych. Delage, Delahaye (i karoserie pana Saoutchik), Talbot-Lago, ale także Peugeot (402 po modyfikacjach Darl'Mat) - sztuka, rzemiosło, szlachetne materiały i pasja górująca nad biznesem (dlatego większości z tych marek już nie ma...). Jeszcze miesiąc temu nawet o tym bym nie pomyślał (no może Citroen DS-19), ale teraz nie mam cienia wątpliwości - klasyczne auto moich marzeń wyprodukowano we Francji. Mała próbka: Talbot-Lago T150-C Speciale Teardrop New York (w 2010 roku sprzedany za niemal 4,5mln $) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Bartek, chyba Ramp tak wpłynął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Strzał w 10. Wspaniały teksty Grzegorza Grątkowskiego - jeszcze nigdy nikt mnie w ten sposób nie przeprowadził przez projekt karoserii. Część o Delage D8-120 Aerosport Coupe czytałem 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Z fajnych francuzów albo aut prawie-francuskich trzeba jeszcze zwrócić uwagę na Bugatti 57 i podobne nieco 46 czy Delahaye, które niestety już nie istnieje model 165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikiniarz Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 piękny wóz to prawda szkoda, że posiadanie takiego jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozmarynka Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Tylko garbuski maja klase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 3 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2013 Giulia Tipo 105.39 z 1966.mojego przyjaciela z Midwest.Z powodu ulewy na jazde E-Type musze zaczekac do nastepnej wizyty w Ohio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Przeglądałem niedawno kartony w szafie i znalazłem kompletną 1 kolekcję obrazków z gum turbo. Łezka się kręci, pamiętacie te "gry" i licytacje? "ja mam 6 cylindów" "a ja mam 2400 motor" "a mój ma maksymalną prędkość 320km/h" I moje marzenie, De Tomaso Pantera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Янко Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Moim marzeniem jest Газ-13 czyli poczciwa Czajka z lat 60 tych... i nie ma mocnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Dziwię się, że 356 jeszcze tu nie było. Praprosię najlepiej oglądać na żywo - zjawiskowa jakość wykonania i bryła. Kiedy byłem młodszy, grałem nałogowo w Need For Speed Porsche i do dzisiaj się zastanawiam, dlaczego nie zrobią nowej wersji, albo takiej np. z Ferrari. To byłby hit! (graliście?) I jeszcze coś co jest warte uwagi nie tylko jako obiekt do oglądania, ale też jako samochód do jeżdżenia - Singer 911: http://singervehicledesign.com/ cena dla zainteresowanych: wersja 425 konna zaczyna się od 275 jankeskich tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosemary Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Syrena Sport jest jednym z obiektów moich westchnień, ale bardzo podoba mi się również Austin Healey i Triumph Tr4. Jeszcze mniejszy, ale równie piękny jest Mikrus Mr 300. Mam ogromną słabość do takich małych samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Youngtimery Taka parka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba… Szkoda, że zadbane egzemplarze to rzadkość i rarytas (cenowo również) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 28 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2013 Ach, jak jeździłem W201 to W126 było marzeniem... Kiedyś gość na zlot wpadł 560 SEC, zrobił przegazówkę, na co jakiś posiadacz 200D stwierdził: Kuuu****, ja bym na tym ze 100 km przejechał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Kiedy byłem młodszy, grałem nałogowo w Need For Speed Porsche i do dzisiaj się zastanawiam, dlaczego nie zrobią nowej wersji, albo takiej np. z Ferrari. To byłby hit! (graliście?) Grałem. Stąd się w miarę orientuję w modelach Porsche (tych starszych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Od czasu do czasu instaluję sobie ponownie i odkrywam Porsche na nowo. A tu np. ciekawostka. Porsche 914, powstały we współpracy z Volkswagenem: Porsche 924, czyli Porsche dla mas. I rzeczywiście, dzisiaj kupienie tych prosiaków jest relatywnie tanie. Z tego powodu pod 924 zamieściłem 928 GTS (w sumie to się nie łapie, bo od rozpoczęcia produkcji tej wersji minęło dopiero 21 lat) - 350 koni, napęd na tył, no i ma spojler. "Światowy kryzys paliwowy spowodował jednak nieoczekiwaną zmianę planów i koncern VW zrezygnował z jego produkcji. Porsche dysponując gotowym samochodem, przejęło projekt i zajęło się wytwarzaniem swojego auta. "Wielu ludzi chciałoby kupić Porsche, ale ich po prostu na to nie stać" - to myśl, którą kierowało się Porsche przed prezentacją nowego modelu, 924. Postanowiono więc powrócić do koncepcji modelu Porsche 356, który był skomponowany ze standardowych części, produkowanych na dużą skalę, dla zachowania niższej ceny. Zerwano wówczas z odwieczną zasadą, że Porsche musi mieć silnik z tyłu, w dodatku chłodzony powietrzem." ~wikipedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Dla równowagi, coś brytyjskiego: Lotus 7 (1957-73). Był tak dobry, że produkują go po dziś dzień (oczywiście nie śrubka w śrubkę - na licencji Lotusa robi to firma Caterham). oryginalna Siódemka: Caterham 7 Superlight R500 (506kg wagi, 266 koni, silnik 2.0 forda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Nie wiem jak teraz, ale jakiś czas temu można było kupić w kartonach, do samodzielnego montażu. Wychodziło troszke taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Chyba nadal można, ale to chyba dotyczy najsłabszej wersji. Tak mi świta, bo pewności nie mam. Generalnie koszty takiej maszynki są dosyć zachęcające. Ale to takie bespoke DIY, i na dodatek ma później jeździć. http://www.lotus7.pl/forum/-vp2663.html?sid=148ef066ce6429050de26fb1f3e2e2d7 Swoją drogą, to może być świetna przygoda z samochodem - samemu go złożyć. Inny angielski. To co prawda nie jest klasyk, a może nawet nie do końca samochód, ale w sam raz zabawka na weekend dla posiadacza wielkiej fortuny (14'sty samochód w garażu): Morgan 3 wheeler. BTW, mam wrażenie, że Morgan ma na tym forum duży potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Jeździłem czymś takim ,super zabawa ,silnik jak Harleyu,tylko nie zła pojemność, jest parę wersji nawet 2litry.I wpuszczają tym na zloty Harleya.Ja mam co prawda w swoim HD 1800cm 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Mój pierwszy i ostatni raz w tym temacie, ale ten wózek naprawdę podbił moje serce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Jakoś te muscle cary do mnie nie trafiają. Fajnie ogląda się na zdjęciach, ale to straszne kobyły są. A ja cierpliwie czekam, aż Mazda MX-5 trafi na listę ponad 25 letnich, żeby ją tu wrzucić. A propo: Uwielbiam delikatny tuning na japończykach starszej daty. A propo: Co to za auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 29 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2013 Supra ~1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi