Skocz do zawartości

Klasyczne auto moich marzen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie 124, muszę iść spać :-) Usprawiedliwieniem niech będzie to że oba samochody wiele się wizualnie nie różniły, a ja jestem trochę chory.

A tak się zastanowiłem że jakbym miał sobie kupić samochód jako 2 albo 3 to byłoby to coś maksymalnie kuriozalnego, np:

Citroen_H_Van.jpg

albo:

Ami6_4.jpg

Czy jakiś inny wóz tak brzydki że aż cudowny, albo cudownie bezsensowy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam ostatnio takie dziwne myśli, aby pozbyć się mojego saaba i zamienić go na krokodyla albo jakiegoś mercedesa.

A jakiego kolega posiada saaba? Oczywiście jeśli wolno spytać. Ja również poruszam się saabem 9-3 ss - chociaż moja 3-letnia córka twierdzi że to samochód z papugą w koronie (chodzi o gryfa na masce, a nie o mnie) - i sobie chwalę.

Żeby nie było całkiem OT to poniżej link do naprawdę fajnego krokodyla. Nie dość, że ładny bardzo to jeszcze wspierał zdrowienie chorej dziewczynki.

http://www.adrenalinemotorsport.pl/aktualnosci/n,saab-900-efekt-koncowy-klara-power-2

Jest to efekt drugiej edycji. Samochód został zlicytowany w 2012 roku na urodziny Klary. W tym roku będzie saab 900 kabrio (wiec może kolego eye_lip warto rozważyć nie zamianę ale dokupienie letniego klasyka), a w 2014 saab 99 turbo i to moim zdaniem będzie hit.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najprędzej to po prostu sesja zdjęciowa :-)

Pomijając zachowanie kibiców/zabezpieczenie, to B grupa była wariactwem pod względem bezpieczeństwa głównie dlatego że wymagania bezpieczeństwa były minimalne, a ograniczeń konstrukcyjnych niemal nie było. Co skończyło się tym że najszybsze rajdówki były prawie całe z tworzyw (głównie kevlar, ale też włókno węglowe), a sztywność konstrukcji zapewniała klatka bezpieczeństwa, która i tak przy grubym dzwonie zbytnio nie pomagała, bo mimo wszystko była za skromna. O ile jeszcze takie Quattro z silnikiem z przodu, przynajmniej przy dzwonie czołowym miało jakieś tam strefy zgniotu (było na czym energię wytracić) o tyle taka Lancia:

http://www.influx.co.uk/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/Lancia-Delta_S4_1985_1600x1200_wallpaper_03.jpg

z przodu miała absolutne minimum, a maska nie chroniła przed niczym, a praktycznie wszystkie poważnie walczące samochody oprócz Audi były skonstruowane w ten sposób (a i Audi szykowało samochód z centralnym silnikiem).

Jestem fanem Quattro, ale mimo wszystko najlepszym B-grupowcem, był Peugeot 205 T16:

http://s2.blomedia.pl/autokult.pl/images/2012/07/115818159nxULIH-fs-237819.jpg

a najsurowszym brutalem Lancia 037:

http://www.klasyczny.com/wp-content/uploads/lancia-037-1.jpg

(To były w sumie początki, Lancia nie miała napędu na 4 koła, ale jak w Monte Carlo nie było śniegu to lała się jak równy z równym z Quattro i Peugeotami).

Opublikowano

Takich gier to jeszcze nie ma, a widziałem to zdjęcie jak tym bardziej nie było takich gier (z taką grafiką), może to być zdjęcie nie z lat 80', bo w Niemczech jest co najmniej kilka replik (jedna była/jest w Polsce, ale co Koraszewski z nią zrobił to nie wiem, bo miała się pojawiać już od dobrych kilku lat, a nie zauważyłem), ale gra komputerowa to to nie jest.

Opublikowano

Luneta, lunetą, tutaj wyraźnie widać niewielką ogniskową obiektywu, obstawiam jakieś 20-50mm w zależności od matrycy, więc i niewielką odległość aparatu od samochodu. Na 100% jest to zdjęcie z bagażnika auta jadącego przed audi.

Opublikowano

Ja lubię duże czarne samochody. Zawsze byłem fanem Jaguarów. Obecnie, bo trzeba mieć jakieś nowe wyzwania;), zafascynowałem się: 1999-Bentley-Arnage-Review-620x350.jpeg

i strasznie fajnie zrobiony Xjot:

jaguar-xj6-sovereign-05.jpg

Opublikowano

Ciekawe jest to, że może mieć 20 albo prawie 50 lat ;)

Ten ma koło 20, bo ma już plastikowe dokładki itp, a tego się nie dało tak łatwo "zmodernizować" to nie Trabant.

PS: FilipK- Citroen C15 to akurat kiepski przykład samochodu którego nie trzeba było udoskonalać, fatalne hamulce, kiepskie zawieszenia rodem z miejskiego samochodziku w dostwaczaku nie bardzo się sprawdzały, zresztą nie produkowali go jakoś długo, no chyba że miałeś na myśli 2CV albo HY, bo je robili z 40-50 lat.

Opublikowano

furka od kumpla, czyli jego samochód na lato:

DSC-0691-2.jpg

DSC-0503-2.jpg

po tym jak wpadł kiedyś do mnie i zaparkował na ulicy to zacząłem się zastanawiać co tam się dzieje że tak samochody hamują. Okazało się że ludzie zatrzymywali się żeby porobić zdjęcia...

Gdy po imprezce poszedłem go zobaczyć i usłyszałem dzwięk silnika wymiękłem - efekt podobny jak w czarnym mustangu na wyścigu o samochód w filmie F&F 1.

Zdecydowanie samochód marzenie, piękny kolor mango, tylko kumpel już go ma, więc raczej polowałbym na innego MC, o ile żona by mi go nie wybiła z głowy ;)

Opublikowano

B.B. - 2CV, HY to zupełnie inne lata, niczym garbus.
C15 może i samochodem doskonałym nie był, ale swojemu przeznaczeniu służył ładnych 20 lat, co biorąc pod uwagę okres ( 1980-2000) jest imponujące - teraz auta mają liftingi co roku ;)