Dr Kilroy Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 czy żakiet z czarną marynarką na pogrzebie byłby błędem? To jest jedyna opcja. Jedynie wypadałoby, aby kamizelka była czarna (jeśli spodnie do tego są czarne, mamy czarny garnitur żakietowy). Chyba, że mówiąc marynarka masz na myśli normalną marynarkę garniturową. Wtedy mamy stroller, do którego również należałoby założyć czarną kamizelkę. Również całkowicie czarny garnitur jest dopuszczalny. Reasumując, stroje żałobne od najbardziej do najmniej żałobnego. 1. Czarny garnitur żakietowy. 2. Czarny żakiet z czarną kamizelką i sztuczkowymi spodniami. 3. Czarny stroller z czarną kamizelką i sztuczkowymi spodniami. 4. Czarny garnitur nieformalny. Pozdrawiam, Dr EDIT: Już nie a propos stroju żałobnego. Co sądzicie o noszeniu kamizelki z tego samego materiału co spodnie, zwłaszcza jeśli spodnie są w kratkę itp., do strollera i żakietu? Pamiętam, że były co do tego jakieś ilustracje, niestety nie mogę ich teraz znaleźć. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Dr Kilroy, moja uwaga do pkt. 3. Czarny stroller z czarną kamizelką i sztuczkowymi spodniami. Stroller to amerykański termin na oznaczenie angielskiego "black lounge coat worn with striped trousers" według: http://www.cutterandtailor.com/forum/in ... owtopic=34 Niemiecka odmiana strollera zwana stresemannem, to komplet składający się z: marynarki jednorzędowej z otwartymi klapami (współcześnie w celu podniesienia formalności z zamkniętymi klapami), jednorzędowej kamizelki bez klapek oraz sztuczkowych spodni. Natomiast angielski wzór (rys. 1), sprzed spopularyzowania tego stroju przez niemieckiego polityka Gustawa Stresemanna, zalecał kamizelkę dwurzędową z klapkami do czarnej, jednorzędowej marynarki z otwartymi klapami i sztuczkowymi spodniami. Więcej o strollerze i stresemannie na tym forum pod tym linkiem: viewtopic.php?f=2&t=456&start=70 Pozdrawiam Krakus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Do poprzedniego postu chciałbym jeszcze dodać, że pierwozorem strollera był garnitur spacerowy (ang. lounge suit). Stroller może być również dwurzędowy, ale współcześnie jest jeszcze rzadziej spotykany niż jednorzędowy stresemann. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jastrzębiec Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Wydaje mi się, że w polskich warunkach żakiet, czy czarny garnitur żakietowy nie pasują zupełnie na pogrzeby (co innego w Anglii). Są zbyt ekstrawaganckie, a przecież nie o to chodzi na pogrzebie, żeby zwracać na siebie uwagę i odwracać myśli od osoby zmarłej. Na pogrzeb nie przychodzi się po to, aby dyskutować o czyimś ubiorze, a tak by zapewne było jakbyś założył żakiet. Moim zdaniem, najbardziej odpowiednim strojem na pogrzeb czarny garnitur (może być dwurzędowy), biała koszula i czarny krawat. Jeśli ktoś chciałby być bardziej formalnie ubrany to polecam stroller z czarną kamizelką i sztuczkowymi spodniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Moim zdaniem żakiet czy czarny garnitur żakietowy świadczą o większej żałobie po śmierci kogoś z bardzo bliskiej rodziny. Myślę, że w takim wypadku spotkało by się to ze zrozumieniem. Na pogrzeby znajomych czy dalekich krewnych, stroller z czarną kamizelką czy czarny garnitur rzeczywiście będą odpowiedniejsze. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jastrzębiec Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Zapominasz, że 90% społeczeństwa nie wiem co to żakiet i uznało by to za dziwactwo. Patrzysz na to swoimi kategoriami. Kategorie społeczne są obecnie diametralnie różne od Twoich, z czym się chyba zgodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Nie mogę się nie zgodzić, aczkolwiek zdania tutaj nie zmienię. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 90% społeczeństwa uważa, że żakiet to damska marynarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 W czym również mają rację, nieprawdaż? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Panowie, może coś weselszego od dyskusji o modzie pogrzebowej, wszak niedługo Wielkanoc, więc pozwalam sobie zamieścić ściągawkę amerykańskiego ilustratora Laurence'a Fellowsa. Moim faworytem jest stresemann (jednorzędowy stroller) na tablicy pierwszy z lewej w dolnym rogu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jastrzębiec Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 A moim ten żakiet na dwa guziki w prawym dolnym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Mnie podoba się ten żakiet z muszką, z tym, że zamiast homburga dałbym standardowy cylinder. Gdybym jednak miał wybierać, wybrałbym żakiet w lewym górnym rogu - jest on prawie całkowicie zgodny z moimi zasadami, zamieniłbym jednak plastron na muszkę. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Poniżej kilka przykładów tkanin na sztuczkowe spodnie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 11 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Moim zdaniem żakiet czy czarny garnitur żakietowy świadczą o większej żałobie po śmierci kogoś z bardzo bliskiej rodziny. Myślę, że w takim wypadku spotkało by się to ze zrozumieniem. Na pogrzeby znajomych czy dalekich krewnych, stroller z czarną kamizelką czy czarny garnitur rzeczywiście będą odpowiedniejsze. Pozdrawiam, Dr W pierwszym przypadku nalezy uwazac, aby nie pomylono takiej osoby z przedsiebiorca pogrzebowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 11 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Moim zdaniem żakiet czy czarny garnitur żakietowy świadczą o większej żałobie po śmierci kogoś z bardzo bliskiej rodziny. Myślę, że w takim wypadku spotkało by się to ze zrozumieniem. Na pogrzeby znajomych czy dalekich krewnych, stroller z czarną kamizelką czy czarny garnitur rzeczywiście będą odpowiedniejsze. Pozdrawiam, Dr W pierwszym przypadku nalezy uwazac, aby nie pomylono takiej osoby z przedsiebiorca pogrzebowym Analogicznie powinien być ubrany tak: Ale mieliśmy skończyć dyskusję na temat pogrzebów i zainteresować się Wielkanocą. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Dr Kilroy, przeczytałem uważnie Twój wpis na blogu o dziennym i wieczorowym formalnym stroju ślubnym: http://formalstyle.blogspot.com/2011_04_01_archive.html Poniżej podaję wzór zaproszenia i zdjęcie młodych dżentelmenów w żakietach (pierwszy z prawej ma rzadko dziś spotykane spodnie w krateczkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Edward VIII pojawił się już co najmniej czterokrotnie na zdjęciach na tym forum: viewtopic.php?f=1&t=675&p=12439&hilit=A+teraz+zagadka#p12439 viewtopic.php?f=1&t=675&p=12723&hilit=Na+trop+edward+VIII#p12723 viewtopic.php?f=1&t=582&p=8705&hilit=Edward+VIII#p8705 viewtopic.php?f=1&t=582&p=8481&hilit=Edward+VIII#p8481 Wątek ten jest poświęcony żakietom, więc pomyślałem, że nie może zabraknąć w tym kontekście również fotografii Edwarda jako młodego księcia Walii, jako króla Edwarda VIII na zdjęciu ślubnym z amerykańską rozwódką Wallis Simpson i wreszcie żekietu księcia Windsoru (tytuł przyznany po abdykacji w 1936 r.) jako eksponatu muzealnego. Marynarka żakietowa króla, została uszyta przez Fredericka Scholtego w 1936 r. Natomiast sztuczkowe spodnie zostały uszyte w firmie Foster & Son w 1932 r. W 1937 r. spod ręki Scholtego wyszedł również ciemnogranatowy frak Edwarda VIII (spodnie zostały jednak uszyte w firmie Foster & Son), którego zdjęcie można zobaczyć pod tym linkiem: viewtopic.php?f=1&t=574&start=70 Kim był Scholte? Więcej pod tym linkiem: viewtopic.php?f=1&t=653&p=11628&hilit=Scholte#p11628 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 To pierwsze zdjęcie jest wyśmienitym przykładem żakietu noszonego z muszką, choć nie przepadam za księciem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 15 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2011 To pierwsze zdjęcie jest wyśmienitym przykładem żakietu noszonego z muszką, choć nie przepadam za księciem. Pozdrawiam, Dr Zakiet z muszka robi na mnie wrazenie "cyrkowosci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2011 Niestety okazało się, że prawie na pewno nie będę mógł obejrzeć transmisji ślubu księcia Wilhelma, więc nie będę mógł relacjonować strojów na żywo. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 Zagadka: jakim alkoholem częstuje gospodarz w żakiecie mężczyznę w dwurzędowym strollerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 No jak to jakim, wódką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 Hmm... Nie wydaje mi się. W pierwszej chwili myślałem, że to termos i to by naprowadzało na wódkę, ale to chyba shaker. Hmm... Stawiałbym na jakiś klasyczny cocktail, może Manhattan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 Eggnog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 17 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2011 eye_lip, wódka nalewana byłaby z karafki do innych kieliszków. Falk, BRAWO, ale rodzaju koktajlu nie jestem w stanie odgadnąć. Koktajl Manhattan stworzono w Nowym Jorku z okazji przyjęcia zorganizowanego w 1874 r. przez Jenny Churchill, matkę Winstona Churchilla, więc do tego towarzystwa pasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi