Skocz do zawartości

Nowe nabytki

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

Bexley, model Edward, kolor chestnut:

post-273-13658920390513_thumb.jpg

post-273-13658920390999_thumb.jpg

post-273-13658920391537_thumb.jpg

Mają trochę dłuższy nosek, niż wydawało mi się ze zdjęcia, ale w akceptowalnym zakresie i podobają mi się. Ponieważ to moje pierwsze takie buty (nie licząc starych garniturowych, kupowanych na szybko i bez przemyślenia) to mam pytanie: jeden z butów trochę uciska mnie w podbicie, poniżej sznurowania. Rozchodzi się czy może warto iść do szewca do rozbicia?

@Mr V: Dzięki, póki co chodziłem w nich wczoraj wieczorem ok. 3 godzin, a rano jak je znów włożyłem to ciężko było wytrzymać. Ale spróbuje jeszcze trochę pochodzić i zobaczę co z tego wyjdzie. I dlaczego rozbijanie to ostateczność? Czy wpływa to mocno negatywnie na but?

na prawidła i załóż znowu za 3 dni, noga się musi zagoić :)

Na szczęście ran nie ma, a prawidła jeszcze trzeba zakupić ;) BTW, czy ktoś wie gdzie można zakupić pełne prawidła, ale z tańszego drewna, np. bukowe? Z tego co się orientowałem to pełne są tylko cedrowe, a te tańsze nie będą IMHO wypychać należycie buta.

sklep z art. szewskimi na długiej (lewa strona idąc od Kleparza na Basztową), ok. 20-30 zł

Dziękuję, już chyba kojarzę gdzie to jest.

Żeby nie było offtopu, zaprezentuję kolejny nabytek. Od dość długiego czasu szukałem przenośnego, kieszonkowego pióra. Niestety, w Polsce nie znalazłem nic przyzwoitego w ofercie żadnego ze sklepów (oprócz, jeśli dobrze pamiętam, dość kosztownego modelu Montblanc). Z bardziej przyziemnej oferty znalazłem pióro Sailor Sapporo Mini. Oprócz małych rozmiarów, co ważniejsze, ma również skuwkę z gwintem, która zapobiegać otwarciu i rozlaniu się atramentu w marynarce, a także przeciekom (a przynajmniej mam taką nadzieję ;) ). Po drugiej drodze z Japonii, zwiększeniu swojej wartości w urzędzie celnym (serdecznie dziękuję ustawodawcom za 23% VATu), w końcu dotarło do mnie. Zamieszczam kilka zdjęć, dla skali na zdjęciach są 2 modele Watermana o standardowej wielkości.

post-273-13658920392003_thumb.jpg

post-273-13658920392558_thumb.jpg

Kilka dni temu nabyłem drogą kupna po niezwykle atrakcyjnej cenie w Peek und Cloppenburg 10 poszetek bawełnianych Tommy Hilfigera. Nie przepadam za tą firmą, ale poszetki ładne. A cena taka, że głupotą byłoby się w ogóle wahać. Zapłaciłem 5 zł za sztukę, a cały zakup był w cenie mniejszej niż 1 poszetka po normalnej cenie. Mam mnóstwo poszetek, głównie jedwabnych, a bawełnianych sporo mniej. Teraz proporcje zaczęły się trochę wyrównywać.

Panowie, czy w warszawskich P&C oferta nadal aktualna? W Łodzi niestety w ogóle nie były dostępne. Czy, któryś z Panów mógłby zakupić dla mnie te poszetki, jeżeli jeszcze są i wysłać je do mnie? ;)

Zdecydowałem się wrzucić, bo wydają mi się dość nietypowe. Odrobinę zmodyfikowane bucksy w wersji zamszowej i wiązane tylko na 3 dziurki. Zdecydowałem się pozostawić logo garbarni tylko na prawym obcasie. Produkcja zajęła jedynie 2 i pół tygodnia. Jestem zadowolony z wyboru kopyta, bo wyglądają dość smukło, a ostatnia za sprawą Tidżeja przekabaciliście mnie trochę na takie formy i kształty.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam, wczoraj odebrałem. Zdjęcia life z balkonu, co zresztą widać bo jak zwykle wrzucam największą chałę. To pewnie jeden z ostatnich zakupów w tym roku (we Włoszech szyję jeszcze caponki-wiatrówki), ale za namową Prime Shoes i ze zniżką 85% trudno było się nie zdecydować.

Zdecydowałem się wrzucić, bo wydają mi się dość nietypowe. Odrobinę zmodyfikowane bucksy w wersji zamszowej i wiązane tylko na 3 dziurki. Zdecydowałem się pozostawić logo garbarni tylko na prawym obcasie. Produkcja zajęła jedynie 2 i pół tygodnia. Jestem zadowolony z wyboru kopyta, bo wyglądają dość smukło, a ostatnia za sprawą Tidżeja przekabaciliście mnie trochę na takie formy i kształty.

Fantastyczne! Da radę zorganizować jeszcze jedną parę? ;-)

Ja w przypadku takich butów zazwyczaj stosuję zasadę trzykrotnego sprawdzania prognozy pogody na trzech różnych portalach przed wyjściem. :lol:

A tak na serio to na ogół nie jest tak źle. Buty po jakimś czasie trochę szarzeją, ale o ile nie zabrudzimy ich substancją niemożliwą do odplamienia to bez problemu wystarczą zwykłe cleanery i mydła do skóry zamszowej. Poza tym bucksy to mimo wszystko obuwie wakacyjne, na które trzeba mieć odpowiedni nastrój - do użytku zaledwie kilka razy w roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.