Skalpel Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 Hmmm... Czy tylko ja czuję niesmak toczącą się dyskusją? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 13 godzin temu, Skalpel napisał: Hmmm... Czy tylko ja czuję niesmak toczącą się dyskusją? Samym sposobem prowadzenia dyskusji owszem, ale już temat uważam za całkowicie normalny. Nie widzę nic złego w podaniu informacji na temat tego kto wykonuje torby dla firmy Tomasza Milera. W ten sam sposób na tym forum informujemy się, że buty dla Wildsmith wykonuje AS, dla New & Lingwood - C&J, a dla Ralph Lauren C&J, EG i GG. Natomiast całe gadanie o żerowaniu na nieświadomym kliencie uważam za niepotrzebne i niespecjalnie mi się podoba. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 Hmm, jakbym mocno się nie doszukiwał, to mi się nie udaje. Co w tym niesmacznego? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Miro Napisano 18 Grudzień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 Ja się czuję wywołany do tablicy i powiem, że nic w tym - moim zdaniem - niesmacznego. Bo dlaczego sprzedawca może stosować wszelakie zabiegi marketingowe, by sprzedać, a potencjalny klient ma się tonować - i tylko wyskakiwać z kasy (że tak brzydko powiem) albo milczeć potulnie i dystyngowanie? Przecież to absurd i głęboka niesprawiedliwość. To forum ma dwa jakby aspekty: stylistyczno-kulturowy (że tak go nazwę) oraz baaardzo przyziemny - czyli po prostu handlowo-marketingowy. I są osoby, które poprzez to forum bardzo dobrze zarabiają, co nie jest niczym złym. Ale tak samo nie jest niczym złym, kiedy klient wyszukuje rożne "kruczki" w strategii sprzedającego w celu zaoszczędzenia pieniędzy, podzielenia się swoją wiedzą oraz (być może) wywarcia wpływu na sprzedającego, aby jego metody marketingowe były stosowniejsze. Rynek jest organizmem żywym, różnego rodzaju opinie mogą go kształtować również pod względem etycznym. Zatem podtrzymuję swoje uwagi, staram się kulturalnie dobierać słowa, choć miewam predylekcje do sarkazmu czy złośliwości, za co przepraszam. Ale trzeba pamiętać, że czasem gładkie słowa miewają złe intencje, a szorstkie słowa - dobre intencje. Ostatnie posty napisałem jako zwykły konsument zwracający uwagę na zależności cena/jakość/marketing/itd. Firma jest tu nieistotna (tak samo nie znam właścicieli firm "forumowych" jak właścicieli firm "sieciowych"), w innych miejscu piszę (piszemy) o tych samych zależnościach odnośnie małych czy wielkich firm na litery A, B, C, D, E... A opinie bywają wyrażane dużo bardziej kolokwialnie, niż ja to robię. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 18 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 @Miro a ja doceniam, że na forum istnieją takie osoby jak ty. Forum a zwłaszcza Stowarzyszenie ma przede wszystkim promować wzorce klasycznej elegancji, ale funkcja praktyczno-informacyjna też jest jak najbardziej wskazana. Często przecież zadajemy tu pytania o stosunek jakości do ceny danego produktu i nie ma w tym nic niestosownego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaniDani Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Jeżeli chodzi o Soliera to mogę polecić ich wyroby. Od kwietnia intensywnie użytkuję Aktóweczkę do ręki [o taką: http://sklep.solier.pl/product-pol-16999-Skorzana-aktowka-do-reki-Solier-SA01-OBAN-brazowy.html ] I jeśli torby są takiej samej (lub lepszej) jakości to można śmiało zamawiać. Miłego dnia i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz36 Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Dnia 17.12.2016 o 15:40, Apik napisał: @Dariusz36 A orientujesz czy oni są w stanie stworzyć pojedynczy egzemplarz na indywidualne zlecenie? Albo jeszcze inaczej, może są skłonni z takiego wzorca stworzyć kilka/naście toreb na jakieś wspólne zamówienie grupowe?:D (To wszystko oczywiście pod warunkiem, że cena byłaby właściwa). Niestety nie za bardzo byli skonni do negocjacji w kwestii przygotowania wyłącznie jednej sztuki na indywidualne zamówienie. Niemniej nie było najmniejszego problemu, żeby zamówić np. 10 sztuk jednego z ich gotowych wzorów. Z tym że jakość ich toreb mnie nie przekonała. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej dołożyć kilkaset złotych i kupić torbę od Barona. 28 minut temu, DaniDani napisał: Jeżeli chodzi o Soliera to mogę polecić ich wyroby. Od kwietnia intensywnie użytkuję Aktóweczkę do ręki [o taką: http://sklep.solier.pl/product-pol-16999-Skorzana-aktowka-do-reki-Solier-SA01-OBAN-brazowy.html ] I jeśli torby są takiej samej (lub lepszej) jakości to można śmiało zamawiać. Miłego dnia i pozdrawiam! Moim zdaniem akówka prezentuje dużo lepszy stosunek jakości do ceny niż ich torby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 @Dariusz36, wartościowa opinia. Jak wspominałem, moja dziewczyna ma torbę od Milera (czyli, jak zostało ustalone, prawie taką samą - poza drobnymi różnicami w designie - jak model od Soliera za 400 zł). Mnie się ona wydaje warta 300-400 zł, lecz niestety nie miałem w ręce torby od Barona (Singli). Szkoda, bo nie mogę porównać, a to zamówienie grupowe u Soliera mi chodzi po głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 @Dariusz36 Tylko w kontekście jakości odnosisz się ogólnie do ich toreb czy konkretnie mówisz o modelu: http://sklep.solier.pl/product-pol-16823-Skorzana-meska-torba-na-laptopa-Solier-SL20-EDYNBURG.html Jak mniemam Baron stosuje tą samą skórę zarówno w Singli,Dupli czy Cotta (weekendowa). Mając tą ostatnią, na wstępnym etapie porównań,skóra Barona prezentuje się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaniDani Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 8 godzin temu, Miro napisał: zamówienie grupowe u Soliera mi chodzi po głowie... Niech chodzi intensywniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Po Nowym Roku tam zadzwonię, ustalę projekt i założę wątek, przy Twoim wparciu, mam nadzieję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Dnia 18.12.2016 o 01:34, Miro napisał: Zatem podtrzymuję swoje uwagi, staram się kulturalnie dobierać słowa, choć miewam predylekcje do sarkazmu czy złośliwości, za co przepraszam. Ale trzeba pamiętać, że czasem gładkie słowa miewają złe intencje, a szorstkie słowa - dobre intencje. Masz tez pewnie jakieś wytłumaczenie dla szczególnej pasji w śledzeniu T.Miler'a? To jakieś hobby, czy zajęcie etatowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 19 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Gdzie tam Po prostu na tę firmę akurat trafiło (spośród tych, w których ostatnio kupowałem), bo do takich akurat dotarłem informacji. W żadnym wypadku nie jestem zgryźliwym zawistnym trollem A produkty Milera nieraz szczerze chwaliłem, jeśli widziałem w nich plusy (dzisiaj np. paski), także jego niektóre zabiegi reklamowe oraz sposób prezentacji towaru itd. bardzo doceniam. Jamesa Buttona też atakowałem gwałtownie, ale jedną z koszul zrecenzowałem pozytywnie, bo nie była zła. Wkrótce dam małą recenzję teczki skórzanej Milera, tej drogiej. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale relację jakość, cena ciężko mi ocenić, bo do tej pory używałem znacznie tańszych teczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaniDani Napisano 20 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 10 godzin temu, Miro napisał: Po Nowym Roku tam zadzwonię, ustalę projekt i założę wątek, przy Twoim wparciu, mam nadzieję Jeżeli będę mógł w czymś pomóc, to oczywiście z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz36 Napisano 20 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 17 godzin temu, Apik napisał: @Dariusz36 Tylko w kontekście jakości odnosisz się ogólnie do ich toreb czy konkretnie mówisz o modelu: http://sklep.solier.pl/product-pol-16823-Skorzana-meska-torba-na-laptopa-Solier-SL20-EDYNBURG.html Jak mniemam Baron stosuje tą samą skórę zarówno w Singli,Dupli czy Cotta (weekendowa). Mając tą ostatnią, na wstępnym etapie porównań,skóra Barona prezentuje się lepiej. Przede wszystkim Baron korzysta z bardzo fajnej skóry jak za tę cenę, tzn. full grain garbowanej roślinnie z garbarni Artigiano del Cuoio. Poza tym w przypadku Soliera mogę się przyczepić do: Jakość odszycia jest dużo niższa. Element który najlepiej pokazuje niechlujność wykonania w torbach Soliera to rączki, od ich wewnętrznej strony przy korpusie torby. Torby Soliera nie mają metalowych podstawek tak jak te od Barona. Chociaż i w przypadku toreb Barona nie znajdują się w każdym modelu, a w niektórych mogłoby się ich więcej pojawić. Rączki przyszyte do korpusu, bez żadnych okuć. Przeszkadza kiedy chce się dostać do wnętrza torby, ale nie można odchylić rączek które cały czas przeszkadzają. Pojedyncze suwadło w głównej komorze. W torbach Barona zwykle są dwa, które mogę sobie dowolnie ustawić kiedy torba jest zamknięta, a dzięki temu mam łatwiejszy dostęp w każdej chwili. Brak kedry usztywniającej całą konstrukcję. To jest strasznie duży minus, bo przez to torba się leje i nie jest w stanie samodzielnie stać pionowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Brak kedry usztywniającej też uważam za bardzo istotną wadę. Wersja Milera też kedry nie ma. Torba nie może stać pionowo oraz - co ważniejsze - prawdopodobnie będzie podatniejsza na odkształcenie/wypchania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 A jak to w praktyce wygląda? Mógłbyś wrzucić zdjęcie tej torby? 1 godzinę temu, Miro napisał: Brak kedry usztywniającej też uważam za bardzo istotną wadę. Wersja Milera też kedry nie ma. Torba nie może stać pionowo oraz - co ważniejsze - prawdopodobnie będzie podatniejsza na odkształcenie/wypchania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atver Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 Moje poszukiwania torby casual/smart casual na ramię trwają nadal - ostatnio pisałem w poniższym temacie tutaj. Od sierpnia Baron dał po zapytaniu ich znać, że nie planują wprowadzać nowych modeli do nowego roku. Dzisiaj odpisał na moje ponowne zapytanie, że nie spodziewają się żadnych modeli do końca stycznia. Jednym słowem nie spieszy im się z produkcją takiego modelu w typie listonoszki. Tymczasem natrafiłem na model bliski moim kryteriom u innego producenta, czyli Ashwood Chelsea 8190, mający także więcej zdjęć na stronie produktu w Amazonie. Czy ktoś miał może do czynienia z produktami tej firmy? Według opisu skóra jest garbowana roślinnie, części metalowe są wykonane z mosiądzu, a całość wygląda solidnie. Cena jest w miarę atrakcyjna. Jak ten model wypada w zestawieniu z Dark Premium z BB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Ciekawą opcją na dobrą teczkę MTO może być Vass. Design wprawdzie nie rzuca na kolana, ale użyte skóry już tak. Torby wykonuje węgierski producent GION (gion.hu), Vass dostarcza mu swoje calfy i zamsze (identyczne z tymi, co na buty), w tym także museum calfy. Nie widziałem jeszcze teczki w museum calfie, może się ciekawie prezentować. Ceny: 500-600 EUR Co do wykonania - nie wiem, Darek by musiał ocenić: https://sochicless.wordpress.com/2014/10/24/lszl-vass-made-to-order-grain-leather-briefcase/ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Buty piękne, ale torby, choćby i były z najpiękniejszej skóry, są po prostu brzydkie, a okucia wyglądają dramatycznie tanio i tandetnie. Za 600 EUR można już (chyba) z Darkiem rozmawiać o torbie szytej ręcznie, z mosiężnymi okuciami -- te tutaj są pewnie szyte maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 E no, "brzydkie" to bym nie powiedział - zwyczajny design, nie rzucający się w oczy, który też jest przecież bardzo popularny. Producent twierdzi, że wykonanie ręczne (nie wiem, w jakim %), a okucia "dobre, włoskie". Podałem informację raczej jako ciekawą alternatywę albo opcję dla kogoś, kto chce mieć super komplecik "teczka + buty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Druga (ze skóry groszkowej) bardzo mi się podoba, nie licząc zamków. Faktycznie wyglądają dosyć marnie i "tanio". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 14 minut temu, R50 napisał: Producent twierdzi, że wykonanie ręczne (nie wiem, w jakim %), a okucia "dobre, włoskie". Podałem informację raczej jako ciekawą alternatywę albo opcję dla kogoś, kto chce mieć super komplecik "teczka + buty" Ktoś ręcznie położył pod maszynę, i może nawet ręcznie przesuwał, jak maszyna szyła (nie wiem tego na 100%, ale tak mi się wydaje). 11 minut temu, Zajac Poziomka napisał: Druga (ze skóry groszkowej) bardzo mi się podoba, nie licząc zamków. Faktycznie wyglądają dosyć marnie i "tanio". Ta skóra robe robotę. Poniżej masz dokładnie ten sam design z innej skóry i wygląda, jakby była ze stadionu dziesięciolecia :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Przesadzasz z tym stadionem, w czarnym, połyskliwym boxcalfie każdy design wygląda trochę tandetnie, dlatego to dość niefortunna skóra na teczki. Swoją drogą, czy skóra na buty to dobra skóra na teczki? Ja nie potrafię odróżnić maszynowe/ręczne, info ze strony: Are GION products really handmade? The values of GION are built upon the fact that our products are all carefully handmade by real craftsmen using traditional leatherworking techniques. We design the product, the branding and control the production, customer service and packing the orders is all done by us. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Najlepsze skóry na teczki (np. English Bridle Leather) są chyba zbyt grube na buty. Chociaż z cordovanu robi się z powodzeniem i jedno, i drugie (może przy butach jest zdwojony - nie wiem). Przyjdzie @Skalpel to nam wszystko powie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi