Skocz do zawartości

Elegancka i ergonomiczna torba

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Skalpel napisał:

Hmmm... Czy tylko ja czuję niesmak toczącą się dyskusją?

Samym sposobem prowadzenia dyskusji owszem, ale już temat uważam za całkowicie normalny. Nie widzę nic złego w podaniu informacji na temat tego kto wykonuje torby dla firmy Tomasza Milera. W ten sam sposób na tym forum informujemy się, że buty dla Wildsmith wykonuje AS, dla New & Lingwood -  C&J, a dla Ralph Lauren C&J, EG i GG. Natomiast całe gadanie o żerowaniu na nieświadomym kliencie uważam za niepotrzebne i niespecjalnie mi się podoba.

• Oceniam pozytywnie 5

@Miro a ja doceniam, że na forum istnieją takie osoby jak ty. Forum a zwłaszcza  Stowarzyszenie   ma przede wszystkim promować  wzorce klasycznej elegancji,  ale funkcja praktyczno-informacyjna też jest jak najbardziej wskazana.  Często przecież zadajemy tu pytania o stosunek jakości do ceny danego produktu i nie ma w tym nic niestosownego.

• Oceniam pozytywnie 2

Jeżeli chodzi o Soliera to mogę polecić ich wyroby. Od kwietnia intensywnie użytkuję Aktóweczkę do ręki [o taką: http://sklep.solier.pl/product-pol-16999-Skorzana-aktowka-do-reki-Solier-SA01-OBAN-brazowy.html ]

I jeśli torby są takiej samej (lub lepszej) jakości to można śmiało zamawiać.

Miłego dnia i pozdrawiam!

Dnia 17.12.2016 o 15:40, Apik napisał:

@Dariusz36 A orientujesz czy oni są w stanie stworzyć pojedynczy egzemplarz na indywidualne zlecenie?

Albo jeszcze inaczej, może są skłonni z takiego wzorca stworzyć kilka/naście toreb na jakieś wspólne zamówienie grupowe?:D (To wszystko oczywiście pod warunkiem, że cena byłaby właściwa).

Niestety nie za bardzo byli skonni do negocjacji w kwestii przygotowania wyłącznie jednej sztuki na indywidualne zamówienie.

Niemniej nie było najmniejszego problemu, żeby zamówić np. 10 sztuk jednego z ich gotowych wzorów. Z tym że jakość ich toreb mnie nie przekonała. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej dołożyć kilkaset złotych i kupić torbę od Barona. 

28 minut temu, DaniDani napisał:

Jeżeli chodzi o Soliera to mogę polecić ich wyroby. Od kwietnia intensywnie użytkuję Aktóweczkę do ręki [o taką: http://sklep.solier.pl/product-pol-16999-Skorzana-aktowka-do-reki-Solier-SA01-OBAN-brazowy.html ]

I jeśli torby są takiej samej (lub lepszej) jakości to można śmiało zamawiać.

Miłego dnia i pozdrawiam!

Moim zdaniem akówka prezentuje dużo lepszy stosunek jakości do ceny niż ich torby.

• Oceniam pozytywnie 1

@Dariusz36, wartościowa opinia. Jak wspominałem, moja dziewczyna ma torbę od Milera (czyli, jak zostało ustalone, prawie taką samą - poza drobnymi różnicami w designie - jak model od Soliera za 400 zł). Mnie się ona wydaje warta 300-400 zł, lecz niestety nie miałem w ręce torby od Barona (Singli). Szkoda, bo nie mogę porównać, a to zamówienie grupowe u Soliera mi chodzi po głowie...

@Dariusz36 Tylko w kontekście jakości odnosisz się ogólnie do ich toreb czy konkretnie mówisz o modelu:

http://sklep.solier.pl/product-pol-16823-Skorzana-meska-torba-na-laptopa-Solier-SL20-EDYNBURG.html

Jak mniemam Baron stosuje tą samą skórę zarówno w Singli,Dupli czy Cotta (weekendowa). Mając tą ostatnią, na wstępnym etapie porównań,skóra Barona prezentuje się lepiej.

Dnia 18.12.2016 o 01:34, Miro napisał:

Zatem podtrzymuję swoje uwagi, staram się kulturalnie dobierać słowa, choć miewam predylekcje do sarkazmu czy złośliwości, za co przepraszam. Ale trzeba pamiętać, że czasem gładkie słowa miewają złe intencje, a szorstkie słowa - dobre intencje.

Masz tez pewnie jakieś wytłumaczenie dla szczególnej pasji w śledzeniu T.Miler'a? To jakieś hobby, czy zajęcie etatowe? ;) 

Gdzie tam :) Po prostu na tę firmę akurat trafiło (spośród tych, w których ostatnio kupowałem), bo do takich akurat dotarłem informacji. W żadnym wypadku nie jestem zgryźliwym zawistnym trollem :) A produkty Milera nieraz szczerze chwaliłem, jeśli widziałem w nich plusy (dzisiaj np. paski), także jego niektóre zabiegi reklamowe oraz sposób prezentacji towaru itd. bardzo doceniam. Jamesa Buttona też atakowałem gwałtownie, ale jedną z koszul zrecenzowałem pozytywnie, bo nie była zła.

Wkrótce dam małą recenzję teczki skórzanej Milera, tej drogiej. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale relację jakość, cena ciężko mi ocenić, bo do tej pory używałem znacznie tańszych teczek.

17 godzin temu, Apik napisał:

@Dariusz36 Tylko w kontekście jakości odnosisz się ogólnie do ich toreb czy konkretnie mówisz o modelu:

http://sklep.solier.pl/product-pol-16823-Skorzana-meska-torba-na-laptopa-Solier-SL20-EDYNBURG.html

Jak mniemam Baron stosuje tą samą skórę zarówno w Singli,Dupli czy Cotta (weekendowa). Mając tą ostatnią, na wstępnym etapie porównań,skóra Barona prezentuje się lepiej.

Przede wszystkim Baron korzysta z bardzo fajnej skóry jak za tę cenę, tzn. full grain garbowanej roślinnie z garbarni Artigiano del Cuoio.

Poza tym w przypadku Soliera mogę się przyczepić do:

• Jakość odszycia jest dużo niższa. Element który najlepiej pokazuje niechlujność wykonania w torbach Soliera to rączki, od ich wewnętrznej strony przy korpusie torby.
  • Torby Soliera nie mają metalowych podstawek tak jak te od Barona. Chociaż i w przypadku toreb Barona nie znajdują się w każdym modelu, a w niektórych mogłoby się ich więcej pojawić.
  • Rączki przyszyte do korpusu, bez żadnych okuć. Przeszkadza kiedy chce się dostać do wnętrza torby, ale nie można odchylić rączek które cały czas przeszkadzają.
  • Pojedyncze suwadło w głównej komorze. W torbach Barona zwykle są dwa, które mogę sobie dowolnie ustawić kiedy torba jest zamknięta, a dzięki temu mam łatwiejszy dostęp w każdej chwili.
  • Brak kedry usztywniającej całą konstrukcję. To jest strasznie duży minus, bo przez to torba się leje i nie jest w stanie samodzielnie stać pionowo.
  • Oceniam pozytywnie 2

A jak to w praktyce wygląda? Mógłbyś wrzucić zdjęcie tej torby? 

1 godzinę temu, Miro napisał:

Brak kedry usztywniającej też uważam za bardzo istotną wadę. Wersja Milera też kedry nie ma. Torba nie może stać pionowo oraz - co ważniejsze - prawdopodobnie będzie podatniejsza na odkształcenie/wypchania.

Moje poszukiwania torby casual/smart casual na ramię trwają nadal - ostatnio pisałem w poniższym temacie tutaj. Od sierpnia Baron dał po zapytaniu ich znać, że nie planują wprowadzać nowych modeli do nowego roku. Dzisiaj odpisał na moje ponowne zapytanie, że nie spodziewają się żadnych modeli do końca stycznia. Jednym słowem nie spieszy im się z produkcją takiego modelu w typie listonoszki.
Tymczasem natrafiłem na model bliski moim kryteriom u innego producenta, czyli Ashwood Chelsea 8190, mający także więcej zdjęć na stronie produktu w Amazonie. Czy ktoś miał może do czynienia z produktami tej firmy? Według opisu skóra jest garbowana roślinnie, części metalowe są wykonane z mosiądzu, a całość wygląda solidnie. Cena jest w miarę atrakcyjna. Jak ten model wypada w zestawieniu z Dark Premium z BB?

• 1 month later...

Ciekawą opcją na dobrą teczkę MTO może być Vass.

Design wprawdzie nie rzuca na kolana, ale użyte skóry już tak.

Torby wykonuje węgierski producent GION (gion.hu), Vass dostarcza mu swoje calfy i zamsze (identyczne z tymi, co na buty), w tym także museum calfy. Nie widziałem jeszcze teczki w museum calfie, może się ciekawie prezentować.

Ceny: 500-600 EUR

Co do wykonania - nie wiem, Darek by musiał ocenić:

https://sochicless.wordpress.com/2014/10/24/lszl-vass-made-to-order-grain-leather-briefcase/

410c54774f12cae53f8330c1c2675184.jpg

18423395752_57b2991f29_z.jpg

16874363332_c664b483d8_z.jpg

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjk3MzYxMTtzOjE6Inci

• Oceniam pozytywnie 4

E no, "brzydkie" to bym nie powiedział - zwyczajny design, nie rzucający się w oczy, który też jest przecież bardzo popularny.

Producent twierdzi, że wykonanie ręczne (nie wiem, w jakim %), a okucia "dobre, włoskie".

Podałem informację raczej jako ciekawą alternatywę albo opcję dla kogoś, kto chce mieć super komplecik "teczka + buty" 8-)

14 minut temu, R50 napisał:

Producent twierdzi, że wykonanie ręczne (nie wiem, w jakim %), a okucia "dobre, włoskie".

Podałem informację raczej jako ciekawą alternatywę albo opcję dla kogoś, kto chce mieć super komplecik "teczka + buty" 8-)

Ktoś ręcznie położył pod maszynę, i może nawet ręcznie przesuwał, jak maszyna szyła (nie wiem tego na 100%, ale tak mi się wydaje).

11 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

Druga (ze skóry groszkowej) bardzo mi się podoba, nie licząc zamków. Faktycznie wyglądają dosyć marnie i "tanio".

Ta skóra robe robotę. Poniżej masz dokładnie ten sam design z innej skóry i wygląda, jakby była ze stadionu dziesięciolecia :).

Przesadzasz z tym stadionem, w czarnym, połyskliwym boxcalfie każdy design wygląda trochę tandetnie, dlatego to dość niefortunna skóra na teczki.

Swoją drogą, czy skóra na buty to dobra skóra na teczki?

Ja nie potrafię odróżnić maszynowe/ręczne, info ze strony:

Are GION products really handmade?

The values of GION are built upon the fact that our products are all carefully handmade by real craftsmen using traditional leatherworking techniques. We design the product, the branding and control the production, customer service and packing the orders is all done by us.