Skocz do zawartości

Ciekawe i nietuzinkowe nabytki

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, damiance napisał:

proszę Adamie podaj specyfikację tego pięknego pióra.

Materiał: ultra czarny ebonit z dodatkiem pyłu węglowego, opracowany wg receptury z 1920r., który powstał we współpracy z Montblanc i stosowany jest przez tą manufakturę do dzisiaj w najwyższej linii swoich produktów, polerowany na wysoki połysk.

Wymiary: ok. 150mm x 16mm (w najszerszym miejscu). Wydaje się duże, ale tylko dlatego, że jest dostosowane do mnie i wymiarów mojej dłoni - taki  bespoke ;)

Kształt: Cygaro bez linii równoległych.

Sekcja; wykonana jest z tego samego ebonitu, oddzielona pierścieniem.

Stalówka: złota St 1.1.

Mechanizm: pióro jest kompatybilne z nabojami international i posiada konwerter do nabierania atramentu. 

• Oceniam pozytywnie 6

21 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

@Whitesnake rewelacja! Jak patrzę na te zdjęcia to muszę sam siebie przekonywać raz po raz, że przecież ja nie piszę piórem i wcale nie potrzebuję pióra :) 

Patrząc na ostatnie lata tez posługuje sie nimi głównie podczas składania podpisów. :) 

Strach przyznać, ale podczas moich ostatnich studiów, kiedy znów wpadłem w nasz system edukacji, największym wyzwaniem podczas egzaminów było ręczne  i czytelne napisanie pracy w wyznaczonym czasie. 

Godzinę temu, Whitesnake napisał:

Materiał: ultra czarny ebonit z dodatkiem pyłu węglowego, opracowany wg receptury z 1920r., który powstał we współpracy z Montblanc i stosowany jest przez tą manufakturę do dzisiaj w najwyższej linii swoich produktów, polerowany na wysoki połysk.

Wymiary: ok. 150mm x 16mm (w najszerszym miejscu). Wydaje się duże, ale tylko dlatego, że jest dostosowany do mnie i wymiarów mojej dłoni - taki  bespoke ;)

Kształt: Cygaro bez linii równoległych.

Sekcja; wykonana jest z tego samego ebonitu, oddzielona pierścieniem.

Stalówka: złota St 1.1.

Mechanizm: pióro jest kompatybilne z nabojami international i posiada konwerter do nabierania atramentu. 

Piękny przedmiot, aż chciałoby się taki posiadać i pisać nim, pisać, ale ....

ja przecież nie piszę piórem :(

czy   ( @przemyslawm ) jest autorem tego pióra? można gdzieś zobaczyć więcej jego prac? jakaś galeria?

M

Przepraszam za zgryźliwość, ale akurat dziś mam urodziny, więc mi wolno raz w roku...;-)

Pióro forumowe powinno być dokładnie takie, może z opcją wyboru rozmiaru M i L, nie zaś ekologiczne w zestawie z klockiem bespoke:-)

A na 50. urodziny kupię sobie już nie Speedmastera, tylko takie samo pióro - będzie taniej (chyba;-)).

Adam, brawo Ty!

• Oceniam pozytywnie 6

koncert życzeń do uwzględnienia przy kolejnym projekcie, może za jakiś czas, jak będą zainteresowani tak niszowym tematem jak pióro ;)

Wzór "cygaro" jest klasykiem, standardem gatunku. Nasze pióro powstało specjalnie dla BwB. Gdyby "cygara" nikt wcześniej nie wymyślił to może taki design byłby nasz :D

Jeżeli ktoś zamówi "cygaro" z African Blackwood to proszę o wrzucenie na forum, bo to będzie też coś wyjątkowego.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa! To faktycznie przepiękne pióro. Myślałem o takim od lat. Lubię klasyki, więc projekt nie jest oryginalny, za to podjęcie wyzwania i wykonanie zasługują na najwyższe uznanie. Zrealizować dokładnie marzenie zamawiającego, uwzględniając nawet te kaprysy, których nie potrafi nazwać, to wielka sztuka. :)

Wielkie gratulacje dla @przemyslawm

• Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...

Kilka krawatów do kolekcji (vintage, poza tym środkowym, który jest krawatem meksykańskiej fundacji na rzecz rekonstrukcji piersi). Mają wartość sentymentalną; na szczególną uwagę zasługuje ten w lwy, który jest krawatem pracowników słynnego producenta szampana - Pol Roger.

DSC07869.JPG

• Oceniam pozytywnie 6

Żadnego z nich nie kupiłem; ten środkowy dostałem pod choinkę (jest z Meksyku, marki Pineda Covalin: https://www.pinedacovalin.com/hombre/corbatas.html?p=1), pozostałe są francuskie, z lat 90-tych, odziedziczyłem je po wujku żony. Firma, która wykonała krawat Pol Roger, istnieje nadal: http://www.ac-canova.com/en/14-cravates-soie . Wszystkie są jedwabne; dwa pierwsze są przeciętnej jakości, środkowy jest dobrze wykonany, dwa ostatnie - znakomicie (widać to zresztą po węzłach). Wszystkie mają też bardzo lekkie wypełnienie.

• 3 weeks later...