proceleusmatyk Napisano 20 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 Aż się zdziwiłem, że nie ma takiego tematu Za dwa miesiące jesień, pora szykować tweedowe marynarki, spodnie, kaszkiety i inne akcesoria z tego materiału. Proponuję wklejać tu własne zestawy, nowe zamówienia oraz obgadywać ciekawe zestawy, jak ten poniżej. Opis z bloga dziewczyny, który jest źródłem tego zdjęcia, niech będzie komentarzem: The pocket kerchief/tweed combo does untold things to my special area. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 20 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 To z tumblr? Możesz podać linka do tego bloga? Straszliwie mi się ten zestaw podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 20 Lipiec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 Rozczaruję Cię, bo ten tumblr głównie zawiera gify ze starych filmów, tweedu tam mało. Maciato zresztą dziś linkował -> http://matinee-moustache.tumblr.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Mam marynarką z ręcznie tkanego Harris Tweedu jak na zdjęciu Patrick Grant i kupon na kolejną marynarkę jak na drugim zdjęciu. Na czwartm zdjęciu wszywka z okazji 100-lecia znaczka kuli z zaćwieczonym krzyżykiem (Harris Tweed Orb Mark). Przy okazji Pan Tadeusz Kierepka w końcu czerwca miał kupon ręcznie tkanego Harris Tweedu z londyńskiej firmy W. Bill w jodełkę w kolorze ciemnoniebieskim, zakupiony bez pośredników. Klasyczny tweed na polską zimę powinien ważyć 500-600 gr, a na płaszcz nawet 700 gr. Tweed w zależności od maszyny może mieć szerokość 75-78 cm lub 150 cm. Najtaniej ręcznie tkany tweed można zakupić przez Internet bezpośrednio u tego wytwórcy: http://www.buttoflewistextiles.co.uk/ Najdroższy, ręcznie tkany tweed produkowany jest na ekologicznej farmie Ardalanish na wyspie Mull z włosia pierwotnych, brunatnych owiec: https://www.facebook.com/pages/Ardalanish-Isle-of-Mull-Weavers/116560148785 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 No właśnie, a jak wygląda kwestia użycia tweedu na płaszcz? Teoretycznie idealnie nadaje się na ten cel, jednak takie połączenie nie jest zbyt popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Nie mam płaszcza uszytego z tweedu, więc nie mam własnych doświadczeń w tym zakresie. Taki płaszcz będzie ciężki, ale zapewne niezniszczalny. Na zdjęciu poniżej tweed na płaszcz w bardzo grubą jodłę ze starych zapasów Rubinaccich w London House. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Inspiracje cd. Patrick Grant w tweedowym garniturze w kolorze morskim. Mieszkaniec Hebrydów w oliwkowym garniturze z Harris Tweedu! Zdjęcie pochodzi z książki-albumu Lary Platman, Harris Tweed. From Land To Street (2011) z przedmową Patricka Granta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Propozycja dla faszionistów: płaszcz z Harris Tweedu, marynarka dwurzędowa Thomas Fisher i spodnie dżinsowe Ermenegildo Zegna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Nie mam płaszcza uszytego z tweedu, więc nie mam własnych doświadczeń w tym zakresie. Taki płaszcz będzie ciężki, ale zapewne niezniszczalny. Miałem kiedyś tweedowy płaszcz po ojcu, ale pozbyłem się go, bo był cholernie ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Ja mam takowy płaszcz i rzeczywiście jako jedyny nie polecam , ale jako kolejny w kolekcji owszem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Tweedowy płaszcz podobny do poniższego jest dość wysoko na mojej wishlist. Wolałbym chyba tylko, żeby guziki były zakryte. (The Sartorialist) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Tytułem uzupełnienia, 92 strony pełnych inspiracji: http://www.styleforum.net/t/268410/the-official-tweed-appreciation-thread 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Piękny jest ten granatowy płaszcz. Ja osobiście lubię tweed, ale... na zdjęciu. Raz zrobiłem podejście do marynarki z tweedu. Ciężka jak diabli. Zdecydowanie wolę lekkie marynarki z wełny, przypominające drugą koszulę. Z powodu ciężaru nie noszę również sztruksu, który także mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 współczesny tweed np.donegal nie jest taki ciężki ani "surowy" w dotyku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Próbnik Donegalu z niszowej irlandzkiej firmy rodzinnej Molloy & Sons sprowadziłem do pracowni krawieckiej Pana Tadeusza Kierepki w Warszawie na początku 2012 r. Ceny przystępne bezpośrednio u producenta. Wszystkie wzory do obejrzenia pod tym linkiem: http://www.flickr.com/photos/molloyandsons/ Witryna internetowa z formularzem kontaktowym: http://molloyandsons.com/ Interesujący filmik reklamowy: http://vimeo.com/33030277 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Fajnie, że temat powstał. Sam się dziwiłem, że takowego nie ma jakiś rok temu. Wtedy to zastanawiałem się skąd i gdzie u nas w Polsce dostać tweedowe marynarki. Oczywiście cięzko było znaleźć i ostatecznie trafiłem dopiero w Van Graafie, ale oczywiście nie było mnie stać. W nas 1500 zł w niemczech 1200 zł. Jakiś tydzień temu widziałem kilka sztuk Barutti we Wrocławskim TKmax i to w moim rozmarze, ale.... S :/Teraz zastanawiam się nad jakimś niebieskim/navy, ale w kratkę lub donegal tweed. Może warto byłoby spisać w tym wątku gdzie opłaca się szukać takowych marynarek RTW, a nie tylko samego materiału? Ja niesterty nie mam doświadczenia, więc spoglądam w kierunku bardziej obytych w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 na blogu Pewienpan można poczytać o Haris Tweed http://pewienpan.blogspot.com/2012/10/harris-tweed-historia-wena-utkana.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Przedsiębiorca Brian Haggas sprzedaje gotowe marynarki, uszyte z oryginalnego Harris Tweedu, w kolekcji wagi lekkiej i klasycznej z bezpłatną wysyłką. http://www.harristweedscotland.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Tweedowa marynarka z paryskiej pracowni krawieckiej Cifonelli z końca 2012 r. w nietypowej kolorystyce. Więcej zdjęć w wyższej rozdzielczości: http://tweedy.cifonelli.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Ciekawa jest ta kieszonka biletowa przy nakładanych kieszeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 21 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2013 Piękna, odważna, oryginalna marynarka, niestety zepsuta biletówką, która pasuje tu jak kwiatek do kożucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Kiedyś taki zestaw wrzucałem, nie mam teraz tej marynarki pod ręką, ale z tego co pamiętam splot był dość tweed'owy : Uploaded with ImageShack.us Generalnie więcej raczej nie planuję, bo z marynarką tego rodzaju mam problem, że jest za ciepła, żeby ją nosić w pomieszczeniu. Nadaje się raczej na sytuacje spacerowe, jako coś pomiedzy marynarką i kurtką. Takich okazji raczej bardzo dużo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Klasyczny Harris Tweed rzeczywiście sprawdza się najlepiej jako marynarkokurtka. Natomiast współczesne tweedy fabryczne są dostępne już w lekkiej wadze od 310 gr (tak!) i moim zdaniem świetnie nadają się do pracy w biurze. Cenowo kupon takiego tweedu na marynarkę to wydatek 37 GBP za metr u szkockiego producenta ze 100% szkockiej przędzy. Kolejne zdjęcia to przykłady fabrycznego tweedu 310 gr (nr 2), 340 gr (nr 3) i 650 gr (nr 4). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Przykłady bardzo rzadko obecnie spotykanego tweedu (Diamond Twills) z farmy Ardalanish na wyspie Mull. Na starych zdjęciach widziałem marynarki uszyte z tweedu o tym wzorze, ale nie mogę ich odnaleźć. Może ktoś pomoże? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Kaszkiet. Garnitur, ale większy wzór (i to smaczne połączenie wzorów!). Marynarka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi