eye_lip Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Tak jak już ktoś na forum zauważył, mamy nową pozycję w biblioteczce - jednym z autorów jest Przemek, nasz forumowy kolega. Przemek gratulacje! Przemek Bociąga i Szczepan Twardoch - Sztuka życia dla mężczyzn, wyd. Świat Książki 2013 Przemysław Bociąga, Szczepan Twardoch„Sztuka życia dla mężczyzn”Świat KsiążkiKwiecień 2013Halo, mężczyzno – nieważne, młody czy młody tylko duchem – nigdy nie jest zapóźno, by stać się mężczyzną naprawdę!Jesteś nim? Nie bądź taki pewien, bo możesz się zdziwić. Bycie PrawdziwymMężczyzną wcale nie oznacza tego, co prawdopodobnie myślisz! A już na pewno nieznaczy… być sobą, bo to – jak radzą autorzy – należy zostawić dla siebie. Jedno jest pewne:z różnych powodów warto być Prawdziwym Mężczyzną i o tym właśnie jak nim być, po co idlaczego jest ta książka.Najpierw jednak musisz dowiedzieć się, kim jesteś. Dżentelmenem? Japiszonem?Yeppie? Hipsterem? Bikiniarzem? Dandysem? Geekiem? Survivalowcem? A możePrzyjacielem Artystów? Kim byś nie był, zawsze możesz coś w sobie poprawić, czasemnaprawdę niewielkim kosztem. A na pewno dzięki tej książce przynajmniej spojrzysz nasiebie z dystansu. Reszta należy do Ciebie…Tak, ostatecznie do Ciebie należy wybór, czy zrobisz sobie tatuaż (właśnie po toludzkość wynalazła tatuaże: żeby móc popełniać błędy nieodwracalne), czy skropisz sięperfumami (nie musisz spryskiwać się w zgięciu kolan, wierz mi), czy będziesz jeździł autemfajnym czy nudnym, czy będziesz używał głupawego „witam” zamiast „dzień dobry”, czywyniesiesz z biura papier do drukarki (żenujące jak przynoszenie prywatnego do pracy) lubczy skutecznie poderwiesz dziewczynę (bezcenne informacje jak przygotować kolację razemze śniadaniem).Dlaczego picie wymaga dojrzałości i vice versa? Jak korzystać z innych używek?(najtańszy ciśnieniowy ekspres do kawy nie może być dobry, a jeśli postanowiłeś używaćmarihuany, lepiej korzystaj z wiarygodnych źródeł i stawiaj na ekologiczną). Jak podobać siękobietom? (Jesteś łysy? Pod warunkiem, że nie jesteś jednocześnie łysy i długowłosy, nie maproblemu) i jak… spać w korporacji przy komputerze, by nie zostać nakrytym?Z powyższych przykładów zauważyłeś już zapewne, Kandydacie Na PrawdziwegoMężczyznę, że autorzy nie boją się żadnego z aspektów Prawdziwej Męskości, wiedzę majądużą i sprawdzoną, a przekazują ją tak, że trudno się nie uśmiechnąć. I nie biadolcie, ile Wamjeszcze do osiągnięcia tego potrzeba, ale przeczytajcie i zadziałajcie! Mężczyźni nie jęczą, żewszyscy dookoła winni są ich nieszczęść, nie zwierzają się byle komu ze swoich kłopotów,które nikogo nie obchodzą, tylko robią swoje i na dodatek jeszcze robią to dobrze. Jasne?Jeśli jeszcze nie rozumiecie, to my wam tego już lepiej nie wytłumaczymy – biją się w (męskie)piersi autorzy.A gdy to wszystko przeczytacie i dojdziecie do wniosku, że przed Wami jednak zbytduża robota na Wasze mikre ciałka i leniwe dusze, pamiętajcie, że połowę pracy macie już zasobą: już bowiem w i e c i e, o co chodzi z tą Męskością! A teraz… do dzieła, bo życie bywapiękne, ale piękno życia nie przychodzi samo do człowieka, trzeba się trochę postarać.Czasem coś zrobić, a czasem po prostu otworzyć oczy i coś dostrzec.O autorach:Przemysław Bociąga, ur. 1982, redaktor, wydawca, publicysta, felietonista, autor bloga dlamężczyzn www.smaknabyty.pl. Nie oglądał Mad menów. Często słyszy, że za dużo pije.Nosił poszetkę, zanim to było cool.Szczepan Twardoch, ur. 1979, pisarz. Wydał sześć powieści i kilka zbiorów opowiadań,w tym nagradzany „Wieczny Grunwald”, nominowany do Nagrody LiterackiejGdynia zbiór „Tak jest dobrze”, a ostatnio skandalizującą „Morfinę”, która zdobyłaPaszport "Polityki". Lubi samochody, wino, strzelanie, drogie ubrania, dobre jedzenie orazSpitsbergen, ale niekoniecznie wszystko naraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Nabylem i czekam az dojdzie. Nie spodziewam sie glebokiej i zyciowej madrosci, ale znajac lekkosc jezyka autorow napewno bedzie sie przyjemnie czytalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 w empiku nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Jutro powinna być dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 GRATS! Świetnie się zapowiada - gdzieś do nabycia on-line? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 GRATS! Świetnie się zapowiada - gdzieś do nabycia on-line? Ja nabylem przez Allegro, jakis szemrany (bo dostepny przed data premiery i to w smiesznej cenie) egzemplarz (pewnie autor ofiarowal jeden ze swoich autorskich koledze, a ten odrazu za jego plecami wrzucil na Allegro ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Ja nabylem przez Allegro, jakis szemrany (bo dostepny przed data premiery i to w smiesznej cenie) egzemplarz (pewnie autor ofiarowal jeden ze swoich autorskich koledze, a ten odrazu za jego plecami wrzucil na Allegro ) Nie od razu, pewnie najpierw przeczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Też już mam - wciąga od okładki! Gratulacje Przemek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlakeCarrington Napisano 16 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Nie mam szczescia do showbiznesu albo za slaby refleks. Kazik pisze "moje" teksty przede mną, Tarantino nagrywa "moje" filmy przede mną. Smak Nabyty umieszcza w necie "moje" myśli, a teraz ta ksiazka ... . Dla mnie ksiazka roku . BC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 17 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Posty odchodzące od tematu usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 17 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2013 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/175741/sztuka-zycia-dla-mezczyzn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 20 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2013 w księgarniach Matras książka w promocyjnej cenie do 23 kwietnia. http://www.matras.pl/sztuka-zycia-dla-mezczyzn.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 20 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2013 Świeżo po lekturze, mogę powiedzieć, że książkę czyta się niezwykle przyjemnie. Słaby ze mnie recenzent więc nie będę się bardzo rozpisywał, ale tylko powiem, że stały czytelnik forum niewiele się dowie (ba, często miałem wrażenie, że kolejne podrozdziały są niemal streszczeniem kolejnych tematów z naszego forum, z tymi samymi wnioskami. Przez taki zabieg, miałem wrażenie jakby społeczność forum w dużym stopniu stopniu "uczestniczyła" w wyrabianiu niektórych opinii prezentowanych w książce, co dodawało niezwykle sympatyczny efekt podczas lektury). Język książki jest przyjemny i lekki przez co przez kolejne strony przepływa się nawet nie zauważając, choć muszę przyznać, że czasem pojawiają się wtrącenia ciut za ostre i pozostawiające pewne zniesmaczenie/konsternacje jakby były nie na miejscu i autorzy poszli troszkę na łatwiznę sięgając po najprymitywniejszy komentarz, zamiast coś bardziej subtelnego. W książce nie brakuje humoru i kilka razy faktycznie ciężko było mi powstrzymać śmiech, ale akurat pod tym względem spodziewałem się, że będzie troszkę lepiej. Momenty w których żarty są nieco wymuszone i czerstwe niestety zdarzają się dość często, ale z lekkim pobłażaniem można je autorom wybaczyć Tak czy inaczej, nie oczekiwałem książki genialnej, ot lekkiej, humorystycznej i poruszającej dla mnie ciekawe tematy i dokładnie to dostałem. Ba, dostałem nawet ciut więcej, bo duch dyskusji z naszego forum jest w tekście bardzo wyraźny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlakeCarrington Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Ksiazka nabyta i przeczytana. Wartka akcja, duzo ironii, żadnych dłużyzn i złych dialogów ... Warta polecenia. Ciekawie się czyta swoje myśli przelane na papier przez jakże zdolnych literatów. Moja zona tez czyta a chichocze złośliwie. Gratulacje dla autorów. BC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Dziękuję za recenzje - lecę na zakupy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawecky Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Właśnie wygrałem w konkursie na Czas Dżentelmenów Z tego co czytam, warto czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Dotarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Czy planowane jest wydanie książki w ludzkim formacie ebooka, zamiast na tym muzealnym medium komunikacyjnym zwanym papierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 zamówione, jutro odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbej Napisano 23 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2013 GRATS! Świetnie się zapowiada - gdzieś do nabycia on-line? Taniej chyba nie znajdziecie 29,20PLN http://czytam.pl/szukaj,sztuka+%C5%BCycia+dla+m%C4%99%C5%BCczyzn.html Również możliwość osobistego odbioru w Poznaniu. -- Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 28 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2013 autorzy o książce: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/kawa-czy-herbata/wideo/sztuka-zycia-dla-mezczyzn/10875722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 28 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2013 Taniej chyba nie znajdziecie 29,20PLN http://czytam.pl/szukaj,sztuka+%C5%BCycia+dla+m%C4%99%C5%BCczyzn.html Również możliwość osobistego odbioru w Poznaniu. -- Pozdrawiam, Marcin Może być taniej Dwie i tylko dwie książki są do dostania za darmo. Prawie za darmo - bo proponuję taką zabawę: możecie, jeżeli zechcecie, zrewanżować się czymś innym o wartości takiej, jak wysoko ocenicie tę książkę. Mogą to być np. spinki-węzełki, albo książka o męskiej elegancji albo Ferrari - lista jest otwarta Obie książki kupiłem z myślą o sobie i prezencie dla brata, ale po zmuszeniu się do przeczytania całej książki uznałem, że nie będą się nadawać. Jeżeli po przeczytaniu mikro-recenzji poniżej nadal będziecie je chcieli, proszę o kontakt na priva. Podobnie jak wcześniej kolega Karczmarz uważam, że książka niewiele wniesie nowego czytelnikom forum. Książka jest napisana bardzo nierówno - są zabawne i celne fragmenty jak na przykład ten o jedynym kraju arabskim, w którym wydaje się Playboya ale dla mnie większość książki to bełkot i zaprzeczanie samemu sobie co kilka zdań. Za ostre, chamskie mówiąc wprost wtrącenia pozostawiają duży niesmak. Wpisy napisane takim językiem byłyby (jak sądzę) usunięte z forum. Niezwykle pozytywnie oceniłbym kiążkę za przepis na krewetki i filet mignon... gdyby te przepisy nie były dostępne w setkach innych miejsc. OK, kończę. Już i tak za dużo czasu straciłem na to arcydzieło. Pozdr, wojvv 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 1 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2013 Jestem po lekturze i muszę przyznać, że mam bardzo mieszane uczucia. Gdy tylko zobaczyłem, że Twardoch napisał książkę o takim tytule, pobiegłem do księgarni. Widziałem kiedyś program, w którym wypowiadał się o Piaseckim. Był tam dobrze ubrany i sprawiał wrażenie mocno zakręconego na punkcie Piaseckiego, którego też uwielbiam. Ostatnio czytałem też Morfinę i to naprawdę dobra książka, chociaż nierówna. Pomijając zalety, o których wypowiedzieli się inni użytkownicy, wydaje mi się, że autorzy nie zdecydowali dla kogo piszą. Jeżeli przeciętny czytelnik (taki z brakami) miałby się z tej książki uczyć - to pozycja musiałaby być znacznie obszerniejsza. Jeżeli zaś czytelnik, ujmijmy to, obyty, miałby z tej lektury wynieść też coś dla siebie, to taka lekka stylem i rozmiarem pozycja byłaby jak najbardziej na miejscu, ale autorzy musieliby się odnieść do swoich doświadczeń - czegoś, czego brakuje np. młodym mężczyznom. Nieprzypadkowo najciekawszy rozdział to ten ostatni, w którym autorzy piszą m.in. o tym, że miłość to wybór, a nie uczucie. Niestety są też fragmenty, które mnie w Sztuce życia żenowały - głównie te, w których autorzy piszą, że życie czytelnika jest im obojętne itd., czy odwołują się do stereotypów. Ta książka to takie art of manliness, tylko bardziej o ubiorze i dobrym guście. Zresztą, niektóre fragmenty to żywcem przeniesione wpisy z bloga (rozróżnienie date i hanging out). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 15 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2013 Gdyby ktoś z Was miał ochotę przeczytać to "dzieło", to na allegro pojawił się egzemplarz (raz przeczytany) w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi