Zajac Poziomka Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Informacja, która może się komuś przydać - mam założone konto w baku Inteligo. Jest to internetowe konto prowadzone wyłącznie w złotówkach przez bank PKO SA. Podczas dokonywania zakupu w sklepie SuSu zapłaciłem 648 euro a następnie zwróciłem towar. Na podwójnym przewalutowaniu tej kwoty straciłem 2 zł. Z cała pewnością straciłbym dużo więcej korzystając z konta walutowego lub płacąc prowizje w PayPal. Poza tym w Inteligo nie ma żadnych innych opłat związanych z płatnością kartą. Dodam jeszcze, że bank jest pewny - używam tego konta 10 lat. Korzystając z konta walutowego nie straciłbyś nic, bo zapłaciłbyś 648 euro i dostał z powrotem 648 euro... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgadza się pod warunkiem, że potrzebujesz euro. Jeśli nie to musisz najpierw kupić a po dokonanym zwrocie sprzedać i w ten sposób stracić kilkanaście groszy na każdym euro. Poza tym z tego co się orientuję to przelewy walutowe nie są darmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Nie masz racji. To czy stracisz zależy od tego, czy w międzyczasie euro poszło w górę czy w dół - równie dobrze możesz na zwrocie zarobić kilkanaście groszy na każdym euro. Jeżeli chodzi o to to czy płatność w obcej walucie jest darmowa ja na przykład płatność kartą do konta walutowego mam za darmo (Citibank), nie wiem jak jest w innych bankach ale podejrzewam że tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Nie zamierzam Cię przekonywać do swoich racji. Uważam, że sposób dokonywania zakupów opisany przeze mnie jest korzystny i może się komuś przydać, dlatego go opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 @Panam- a kiedy kupowałeś (płaciłeś za) garnitur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 @Panam, ale @Zając ma rację. To, że nie straciłeś na podwójnym przewalutowaniu to "zasługa" wahań kursów walut. Równie dobrze mogłeś stracić kilkadziesiąt złotych. Słynny "spread" tu tu też obowiązuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bofff Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 ja płacę paypalem pod który mam podpięty rachunek walutowy dobrze jest też bezpośrednio z rach. walutowego koszt przewalutowania o którym mówicie jest różny i zależny od spreadu np PayPal ma 4% i w przypadku braku wahań kursu zapłaciłbyś łącznie 2*4%*299 EUR= ok 100 PLN - o ile płacisz z rachunku złotowego ale o ile dobrze pamiętam, jeśli anulowana jest płatność rachunek powinien być uznany taką samą kwotą w PLN btw banki obecnie mają węższe tabele niż PayPal - ok 2% 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 ja płacę paypalem pod który mam podpięty rachunek walutowy dobrze jest też bezpośrednio z rach. walutowego koszt przewalutowania o którym mówicie jest różny i zależny od spreadu np PayPal ma 4% i w przypadku braku wahań kursu zapłaciłbyś łącznie 2*4%*299 EUR= ok 100 PLN - o ile płacisz z rachunku złotowego ale o ile dobrze pamiętam, jeśli anulowana jest płatność rachunek powinien być uznany taką samą kwotą w PLN btw banki obecnie mają węższe tabele niż PayPal - ok 2% Jeśli masz rachunek walutowy podpięty pod PayPal - to płacisz w walucie i zwrot jest w walucie - nie ma dodatkowych prowizji (prowizję za transakcję w paypal opłaca w 99% sprzedający - także SuSu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sartre Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Właśnie przyszedł do mnie mój pierwszy garnitur z SS: http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-birds-eye/P4704.html?vpid=P470402 Chciałbym poprosić Was o ocenę i sugestie poprawek. Rozmiar to 42, spodnie potrzebują poszerzenia, ponieważ piją. Również chciałbym się przywitać. Jest to mój drugi post na forum, chociaż biernie czytam od jakiegoś czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Nie masz przypadkiem hiperlordozy? Moja dziewczyna ma i ostatnio jak szukaliśmy dla niej marynarki to zauważyłem identyczne marszczenie na wysokości odcinka lędźwiowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sartre Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 Powiem tak: nikt mi nigdy nie zwrócił na to wcześniej uwagi. Spytam lekarza przy najbliższej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 @Sartre: to jest Napoli? w mojej ocenie zbyt wąski w talii. Twoja postawa jest naturalna? Na drugim zdjęciu sylwetka jest przechylona w lewą stronę, na co wskazują marszczenia. Spróbowałbym 44 i spasował u krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sartre Napisano 29 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2015 @Hargin Jest to Lazio. Dziękuję za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Panam- a kiedy kupowałeś (płaciłeś za) garnitur? Zakup - 4 września 2015, zwrot - 28 września 2015. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Sartre, skąd ten brak konsekwencji - ukrywasz twarz, a w zdjęciu profilowym masz własną (zakładam), dość wyraźną podobiznę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Koval - Też mi to przez myśl przeszło Przed chwilą porównywałem wymiary Napoli z Lazio. Z tabeli wynika, że Napoli ma dużo obszerniejszy krój. Np. ramiona w Lazio mają 44cm natomiast w Napoli 46,2 cm. Czy faktycznie tak to wygląda w praktyce? Zastanawiam się również dlaczego Napoli jest najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Panam - Napoli jest szerszy w ramionach. Kiedyś tak było, że ten krój uchodził za najmniej dopasowany. W wiosennej kolekcji kombinowali coś przy wykrojach i z tabeli wynikało, że ten sam rozmiar np. w Lazio jest dużo węższy w talii i klatce niż Napoli, ale Napoli miało więcej w barkach. W tym momencie tabela jest chyba już skorygowana (przypisali lepiej poszczególne wymiary do numerów rozmiarów). Problemy z Napoli są częste, co można stwierdzić po zawartości tego wątku. Najczęściej okazuje się zbyt ciasny, przy dopasowaniu ramion. Chyba takie było założenie SuSu, aby dodawał użytkownikowi w barkach. A najtańszy jest z uwagi na brak innych modeli w linii niebieskiej, mało atrakcyjne tkaniny i mniej ciekawe wykończenie detali (np. wykończenie podszewki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Hargin, chyba mógłbyś już dorabiać jako konsultant w SuSu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Za te rozerwane spodnie... nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Jeśli już jesteśmy przy kwestii konsultacji - jak wygląda sprawa z garniturami SuSu z domieszką kaszmiru? Nadają się one do codziennego użytku czy są zbyt delikatne i powinny być zarezerwowane raczej dla wyjątkowych okazji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Za te rozerwane spodnie... nigdy I dlatego, na złość SS robisz to pro publico bono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Koval - "i nikt mi nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne!" nikt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sartre Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 @Sartre, skąd ten brak konsekwencji - ukrywasz twarz, a w zdjęciu profilowym masz własną (zakładam), dość wyraźną podobiznę? Profilowe jest ładne a to w garniturze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 30 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Jeśli już jesteśmy przy kwestii konsultacji - jak wygląda sprawa z garniturami SuSu z domieszką kaszmiru? Nadają się one do codziennego użytku czy są zbyt delikatne i powinny być zarezerwowane raczej dla wyjątkowych okazji? Zamówiłem już to http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-grey-plain/C917.html?cgid=Jacketsma 10% kaszmiru. ale przyjdzie mi pewnie dopiero pewnie pod koniec października. Wtedy zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi