Krzysiek_W Napisano 3 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2013 Na specjalnie zamówienie Pana XXX powstała taka czapka wzorowana na robotyreczne.com ale ze 100% kaszmiru (w dotyku bajka, ciężar znikomy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vislav Napisano 4 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2013 Kiedyś (2010) w moje ręce, a właściwie na szyję trafił fular - wzór indyjski z firmy Austin Reed of Regent Street. Zawiązuje się go i nosi dużo wygodniej niż chustkę lub szalik. Dla zainteresowanych samodzielnym wykonaniem włożyłem trochę pracy i pokazałem sposób uszycia wraz z rozmiarami. Według mojej opinii najłatwiej będzie wykorzystać w tym celu jedwabny lub uszyty z cienkiej wełenki szalik. Gdyby rysunek nie był wystarczająco czytelny, dodatkowa fotka pokazująca ułożenie fałdek. No i dla porządku sposób wiązania. Następnie uszyłem fular według opracowanego wzoru. Udało mi się znaleźć odpowiedni szaliczek z cienkiej wełenki zeszyty tunelowo, co wyeliminowało konieczność użycia podszewki. Po prostu fular z obu stron jest taki sam. Kolejno postęp prac: I - szaliczek po wyprasowaniu przełożyłem/przewlokłem na lewą stronę i przeciąłem wzdłuż na szerokości o około 1 cm większej niż "wzorcowy" fular. Jestem dość leniwy, a szwy są stosunkowo proste, tak więc zrezygnowałem z fastrygowania. Stosując tkaninę wierzchnią i podszewkę robimy wykrój o około 2 cm szerszy niż wzorzec (zapas na szwy) i wtedy, szczególnie przy cienkiej podszewce raczej fastryga. II - zszywając brzegi i końce fularu rozpoczynamy od środka odrębnie w jednym i drugim kierunku pozostawiając około 5cm nie zeszyte. To miejsce posłuży nam do przełożenia fulara na prawą stronę. III - rozprasowujemy dokładnie szwy i końce fulara. Zaszywamy otwarte 5cm i bierzemy się do najtrudniejszej części operacji, czyli zaprasowania fałdek w środkowej części fulara. Wymaga to cierpliwości, wyobraźni i precyzji. Efekt jaki uzyskałem jest zadowalający, chociaż następnym razem powinno być lepiej. Prawidłowe ułożenie fałdek skutkuje finalnym wyglądem. IV - po dokładnym zaprasowaniu fałdek, przeszywamy fular w poprzek w trzech miejscach, aby ustabilizować całość. No i fular gotowy w kształcie i ułożeniu fałdek zbliżony do pierwowzoru. Uszycie fulara zajęło mi poniżej 2 godzin i wciąż jeszcze dysponowałem czasem w porze wieczornej. Tak więc korzystając ze znalezionego w zasobach Aubriety kawałka lnu, uszyłem poszetkę do kompletu. Tym razem ręcznie bez użycia maszyny do szycia. Brzegi mogłyby być założone trochę wężej, jednak tkanina jest lekko sztywna. Kolor nici dopasowałem do koloru szmatki szyjąc maksymalnie schowanym ściegiem. Po nabyciu wprawy może być prawie niewidoczny. Całość prac wykonałem własnoręcznie, łącznie z obmyśleniem technologii wykonania, bez pomocy osób trzecich. pozdr.Vslv ps. fotki 1 i 4 można powiększyć, aby zobaczyć szczegóły, prace były wykonane w 2010, jednak koncepcja i sposób wykonania nie zestarzały się w odróżnieniu co do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 A to moja czapka z wełny merynosowej: Więcej szczegółów na blogu: http://mrvintage.pl/2013/02/czapka-handmade.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 21 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Mr. V. - super masz tą czapkę dzisiaj nowe zrób to sam - wzorowane na Kiel James Patrick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Super! I pewnie za ułamek ceny KJP Gdzie kupileś kotwice, jesli mozesz zdradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 21 Luty 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Super! I pewnie za ułamek ceny KJP Gdzie kupileś kotwice, jesli mozesz zdradzic? ułamek kotwice dostarcza mój znajomy z dalekiego wschodu, razem z innymi gratami które czasami zamawiam jeszcze jedna powstała dzisiaj, na życzenie kolegi z forum: kolejne zamówienia już czekają , ale czekam na kolorowy sznurek, bo się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 21 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2013 Jakby ktoś gdzieś namierzył podobne kotwice to niech z łaski swojej da cynk, bo mam w głowie kilka ciekawych zastosowań dla nich Pozdrawiam i gratuluję nowego nabytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnm Napisano 22 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2013 Dzień dobry wszystkim. Nie mam wiele do napisania w tematyce elegancji, więc forum tylko czytam i uczę się. W tym przypadku mogę chyba pomóc: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... 76593&sg=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 22 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2013 @mnm- thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 22 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2013 Wielkie dzięki nmn! Jeden model wydaje się ciekawy: srebrny: http://allegro.pl/kamykownia-zawieszka- ... 48111.html złoty: http://allegro.pl/zawieszka-kotwica-st- ... 42397.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Będę próbował uszyć miarowe etui na ultrabooka. Mam grubszą wełnę, 100% kaszmir od Loro Piana. Tkanina z odzysku - kupiona za kilka złotych marynarka została pocięta. Muszę teraz pomyśleć jaki rodzaj zapięcia zastosować i czym usztywnić wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Jak poradziłeś sobie ze szwami na plecach? ile udało Ci się odzyskać całych elementów marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 (...) jaki rodzaj zapięcia zastosować (...)Może zamykany na pasek ze szlufką regulującą naciąg? Coś w tym stylu: (...)czym usztywnić wnętrze.Może włosianką z marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubao Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Mógłbyś spróbować obszyć tym materiałem jakiś gotowy pokrowiec z usztywnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Myślę o takim zapięciu: lub z suwakiem mosiężnym na dłuższym boku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Pierwsza opcja wydaje mi się atrakcyjniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Polecam filc do usztywnienia, nie wiem jak nazwać ten parametr ale chyba po prostu gęstość, powinna być duża. Sam robiłem kilka pokrowców na nietypowe gadżety., i jestem więcej niż zadowolony. Za to rzepy i magnesy to była pomyłka. Najlepiej sprawdziły się boki z szerokiej taśmy gumowej, ale może to kwestia moich małych umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 31 Marzec 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2013 Kiedyś kupiłem torbę (którą już pokazywałem), która zaciekawiła mnie zapięciem. Tak wyglądała przed zabiegami a tak po po 6 miesiącach kupiłem kolejną, która również wyglądała kiepsko na początku, ale jakoś mi nie podeszła - po co mi druga w tym samym kolorze i do tego z czymś przyczepionym nitami do klapy ? na poniższym zdjęciu nie widać wyraźnie, ale kolor był identyczny jak w powyższej, czyli palony brąz (więc trochę trzeba się wspomóc wyobraźnią) Przypomniałem sobie o niej ostatnio i zamówiłem kilka chemii. Najpierw 3h z Decapantem. W kolejnym dniu farba Tinture Francaise, następnie rano poprawka drugi raz. Wieczorem wykończenie pommadierem i gotowe Wywaliłem tylko paskudne logo które ktoś tam wrzucił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierre Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Świetna robota, bardzo podobają mi się obie torby gdzie można kupić coś podobnego? Jakiego typu sklepu szukać (starocie, odzież używana, nie mam pomysłu co jeszcze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 5 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Świetna robota, bardzo podobają mi się obie torby gdzie można kupić coś podobnego? Jakiego typu sklepu szukać (starocie, odzież używana, nie mam pomysłu co jeszcze)? Obie znalezione na allegro w dziale kolekcje-prl. Czasem są tam fajne, tylko trzeba regularnie przeglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 8 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Polecam tego sprzedającego na allegro: http://allegro.pl/listing/user.php/run? ... d=16259034 dużo fajnych i bardzo tanich używanych skórzanych teczek i toreb. Za tą cenę "surowca" można się pobawić w patyniarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikel Napisano 13 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Krótki wpis ode mnie Któregoś dnia, jeszcze przed świętami, zobaczyłem na Facebook'u zdjęcie Mr.Vintage, który myślał nad uszyciem pokrowca na swojego laptopa. Nie ukrywam, że pomysł mi się spodobał i zacząłem nad tym myśleć. Wpadłem na to, że fajnie byłoby mieć pokrowiec w stylu właśnie vintage, z jakiegoś interesującego materiału. Przemyślawszy temat wzdłuż i wszerz zdecydowałem, by kupić w secondhandzie marynarkę z fajnej tkaniny (marzył mi się Harris Tweed) i użyć ją jako surowca na pokrowiec. Nie wiem, czy znacie główną zasadę skończonych prac DIY: pierwszą zakop, drugą oddaj przyjacielowi, trzeci egzemplarz zrób dla siebie... W moim przypadku pierwszy egzemplarz zrobiłem dla siebie - pokrowiec na tablet, a drugi dla wybranki mojego serca - na laptopa. Nie da się ukryć, że drugi był już dużo lepszy niż pierwszy, dlatego podejrzewam, że trzeci egzemplarz - jeśli się kiedyś pojawi - będzie najlepszy. Na początek tkanina: W praktyce materiał jest bardziej zielony, na zdjęciach wygląda na bardziej niebieski. Etui numer 1: front tył Widać sporo niedoróbek, daleko mu do ideału. W przypadku podejścia drugiego było już trochę lepiej. -- Etui numer 2: Widok z przodu: (Widoczna pierwsza z zewnętrznych kieszeni) Widok z przodu po raz drugi: Kieszonka wewnątrz - idealna na pendrive'a i kilka innych drobiazgów Zapięcie: Zbliżenie na zapięcie & guziki: --- Wybaczcie jakość zdjęć, zepsucie forum i psie (bądź kocie, nie jesteśmy pewni) włosy na pokrowcu mojej dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 30 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2013 Tak się ostatnio pobawiłem http://the-bigwig.blogspot.com/2013/06/drugie-zycie-spodni-diy.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 15 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2013 Szanowni Koledzy, po dłużej lekturze forum BwB oraz wpisie MV dotyczącym bransoletek trafiłem na stronę KJP. Końcową cenę tj. cena KJP + dostawa, podatek oraz cło uznałem za niewartą zamówienia i postanowiłem wykonać coś zbliżonego kolorystycznie. Projekt typu: Multivendor Każdy fragment pochodzi od innego dostawcy. Coś przyszło z Włoch, inny półprodukt z norwegii, pozostałe z PL. Z nieukrywaną przyjemnością i pokładami wrodzonej skromności przedstawiam efekt pracy mojej i mojej narzeczonej. To pierwsze wydanie. Krzywe i niedokładne. Pod koniec okazało się, że kilku półproduktów zwyczajnie zabrakło. Kolejne wersje z pewnością będą lepiej dopracowane. Na męskim nadgarstku: Na kobiecej dłoni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 15 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2013 Będzie z tego sklep czy cuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi