Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynym małym mankamentem w malowaniu jest oryginalny kolor skóry pozostawiony w niektórych miejscach.

Gdybym to ja miał to robić to zapewne najpierw pobawiłbym się w PS lub AI w kwestii rozplanowania kolorów.

A później poszedłbym w "real". 

Tyle że gadać to jedno a zrobić to drugie.

Do tego drugiego potrzeba przede wszystkim umiejętności i praktyki a w gadaniu każdy jest mistrzem.

Osobiście uważam projekt za bardzo trudny i każdy może go postrzegać inaczej.

Nie mówię o odbiorze butów ale doborze kolorystyczym wzoru.

Dla mnie buty trochę za ciężkie do udźwignięcia.

Sam poszedłem na łatwiznę i kupiłem buty Scarosso w części skórzane, w części z materiałem w kolorze camo.

ac600a35d6e9584fe5e687ff448ee682.jpg

i mam problem jakie jasne spodnie do tego pasują. Szczególnie że jest ciepło i poginanie w granatowych jest średnie...

Bo do brązowych butów to nie problem dobrać buty, ale dominujący zielony we wzorze camo zmienia trochę postać rzeczy...

Jakieś propozycje ?

Jedynym małym mankamentem w malowaniu jest oryginalny kolor skóry pozostawiony w niektórych miejscach.

Oryginalny jest kremowy, a przebijający jasny kolor to baza w kolorze jasnego brązu.

Ze spodniami mam ten sam problem, ale myślę że, jeansy, szare lniane, zielone :oops: będą ok :)

• Oceniam pozytywnie 1

Oryginalny jest kremowy, a przebijający jasny kolor to baza w kolorze jasnego brązu.

Ze spodniami mam ten sam problem, ale myślę że, jeansy, szare lniane, zielone :oops: będą ok :)

Co do przebijającego koloru to jest tak, że sam kiedyś x lat temu malowałem jakiś model we wzór camo i zostawiłem przebicia bazowego koloru. Rzucało się to w oczy bo nie miał analogicznych kształtów jak naniesione wzory w innych kolorach.

No ale ja jestem detalistą i czepiam się.

Spodnie?

Muszę porobić zdjęcia i wybrać.

W moim przypadku mogę buty potraktować jako brązowe.

U ciebie bardziej zielone.

Taki ciekawy kontrast znalazłem.

12826237_1654162791514939_1729825578_n.j

Czyli granat len z bawełną.

Lub czekoladowy brąz.

Potestuj...

................

i mam problem jakie jasne spodnie do tego pasują. Szczególnie że jest ciepło i poginanie w granatowych jest średnie...

Bo do brązowych butów to nie problem dobrać buty, ale dominujący zielony we wzorze camo zmienia trochę postać rzeczy...

Jakieś propozycje ?

Według mnie beżowe lub brązowe spodnie będą pasowały. Ostatnio Benevento pokazało 2 kolory lnu "moss" i "mushroom", wydaje się, że te kolory też zagrają z Twoimi butami.

W kwestii samego wzoru "camo". Według mnie dobrze wygląda na loafersach i właśnie na materiale. Ciekawe czy udałoby się wymalować ten wzór na zamszu. Abstrahując, kiedyś widziałem damskie szpilki w takim wzorze - świetne. :)

• Oceniam pozytywnie 1

W kwestii samego wzoru "camo". Według mnie dobrze wygląda na loafersach i właśnie na materiale. Ciekawe czy udałoby się wymalować ten wzór na zamszu. Abstrahując, kiedyś widziałem damskie szpilki w takim wzorze - świetne. :)

5d931d9883e24fd420d23b19dee68483.jpg

http://www.scarosso.com/en/men/shoes/loafers/aurelio-camouflage-ii.html

lub na mokasynach:

http://www.scarosso.com/en/men/shoes/mocassins/benigno-aspro-camouflage.html

Dla mnie najlepsze camo na butach to camo jednokolorowe, ale o kilku odcieniach. Mam wrażenie, że takie camo zdecydowanie łatwiej unieść niż zielono-brązowy kamuflaż, wręcz nosi się je identycznie jak buty niepomalowane bo koniec końców kolor "całościowy" jest dalej brązowy. No ale to Krzysiek, a on uniesie wszystko ;)

Takie coś popełniłem w tej materii kilka lat temu, subtelne i wyciszone camo na co dzień. 

62.jpg

52.jpg

92.jpg

• Oceniam pozytywnie 6

Chciałbym podzielić się z Wami efektami pracy nad znanymi z forum, czarnymi 'walonkami' bow - tie, które nie każdemu przypadły do gustu (po części także i mnie, dlatego kiedy je kupowałem, miałem co do nich konkretne plany). Przyznam, że było ciężko, bo nie trafiliśmy z pommadierem i za pierwszym razem po nałożeniu kremu i pasty buty praktycznie wróciły do pierwotnego, czarnego koloru. Za drugim razem bezbarwny pommadier i pasta granatowa dały nam to, czego szukaliśmy. Walonki w nowej odsłonie prezentują się tak:

post-6702-0-96040200-1464858583_thumb.jp

Inspiracją był ten kolor:

post-6702-0-67186400-1464858590_thumb.jp

A tak było w trakcie:

post-6702-0-88748300-1464858607_thumb.jp

Jeszcze raz dziękuję Danielowi z multirenowacji za wskazówki przy realizacji projektu, a chętnym wykonania repatynacji na własnych butach życzę cierpliwości :)

• Oceniam pozytywnie 3

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Po dłuższej przerwie (post z 13 lutego) zamieściłem na forum efekt mojej pracy, pierwszego przemalowania butów. Zamieszczam ponownie post ponieważ w trakcie przebudowy mój post zaginął. Pierwsze malowanie farbą saphir (jasny brąz) uwidoczniło wszystkie "niedoskonałości skóry". Bardzo szybko zmyłem farbę, zakupiłem nową (ciemny brąz), pomalowałem 2 razy, na koniec pommadier. Efekt końcowy oceńce sami. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu jaki uzyskałem. Zdjęcia poniżej po i przed.

03.JPG

02.JPG

01.JPG

• Oceniam pozytywnie 8

• 2 weeks later...

@rurov Bardzo ładnie ci to wyszło :) Jestem pod wrażeniem. Ja swoje tez planuję przemalować, z tym, że ja jednak wolałbym jasny brąz, nie masz przypadkiem zdjęcia, gdy przemalowałeś jasnym? Żona księgowa Wałbrzychska wytrzasnęła skądś identyczne do twoich i to takie w nienaruszonym stanie, ale wypadało by je przemalować.

• 2 months later...

Jakiś czas temu kupiłem Barkery w kolorze tan, postanowiłem przerobić je na ciemny brąz. Na początku poszedł w ruch aceton i został częściowo zdjęty kolor, potem malowanie Tinturą, Renowator, krem i wosk Saphira. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Okazało się to nie być trudne a efekt naprawdę dobry. Przy okazji moje stare Levety też dostały trochę brązowej patyny (ostatnie foto) :-D

barker1.jpg

barker2.jpg

barker3.jpg

barker4.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

• 6 months later...
  • 3 months later...