Skocz do zawartości

Marka Gordon Bros

d_box

Rekomendowane odpowiedzi

Zalando.

No właśnie... już od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy to ja mam jakiegoś pecha czy to zalando handluje butami drugiego sortu. Z zalando miałem u siebie już 4 pary Gordon&Bros. Levety z opisanym już tutaj felerem nierównych pięt, zamszowe monki Fabian z tłustą plamą (zupełnie jakby ktoś potraktował je w tym miejscu pastą do licòwki) oraz dwie pary czarnych monków Fabian. Jedna z nich miała dziwną szramę i zgrubienie na części zapinanej. Ostatnia para była OK.

Mam też z zalando 2 pary Loake 1880 kupione na wyprzedaży około 50%. Thrisk z przesunietym o 5mm w przód medalionem na jednym bucie i Ledbury z przesuniętym szwem na pięcie o jakieś 5-7mm. Ogólnie gdyby nie naprawdę spora przecena buty byłyby dla mnie zdyskwalifikowane.

O ile mnie pamięć nie myli to ktoś na forum chyba też narzekał na jakość skóry w Cheaney'ach z zalando...

Podsumowując: nie skreślałbym Gordon&Bros, a raczej proponuję porównać je z tymi np z klasycznebuty.pl

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 789
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zakupiłem w korzystnej cenie na Zalando (289) zamszowe buty Gordon & Bros.

Niestety chyba będę musiał zwrócić (wymiana nie wchodzi w grę, brak już w ofercie), gdyż zamsz jest w fatalnym stanie (zdjęcia). Nie znam się na zamszu, ale wydaje mi się, że te jasne miejsca są bezpowrotnie wytarte i nic się z tym nie da zrobić...

post-3261-0-28825200-1402606811_thumb.jp

post-3261-0-46703500-1402606823_thumb.jp

post-3261-0-18275100-1402606836_thumb.jp

post-3261-0-93186400-1402606852_thumb.jp

Wiem, ze po zdjęciach nie łatwo wnioskować.

Wolałbym nie dotykać jeśli nie ma pewności, żeby mi Zalando nie robiło problemów ze zwrotem, chociaż z drugiej strony, bardziej zniszczyć już tego chyba się nie da... 

Może wyślę do nich maila ze zdjęciami i zapytam, czy mają coś przeciwko, żebym wyszczotkował z zastrzeżeniem, ze jak to nic nie da to oddaję

Dobra, nie ma się co patyczkować, poszczotkowałem i buty wyglądają o wiele lepiej. Nadal nie idealnie, ale prawie jak nowe...

Zastanowię się czy je zostawić, a do Zalando i tak napisze z fotkami, gdyż nie powinni takich butów przysyłać, wygląda jakby ktoś je ocierał o krawężnik...

Dzięki Panowie!

Jakby ktoś był zainteresowany różnicą między butami z klasycznebuty.pl a promocją na zalando, to tutaj jest porównanie:

Czarne wiedenki, gumowa podeszwa, klasycznebuty.pl

post-5403-0-21411600-1403818269_thumb.jp

Jasnobrązowe wiedenki, skórzana podeszwa, klasycznebuty.pl

post-5403-0-74364300-1403818280_thumb.jp

Ciemnobrązowe wiedenki, skórzana podeszwa, zalando - promocja

post-5403-0-11104200-1403818283_thumb.jp

Jest różnica w wysokości buta w każdej parze, na codzień nie przeszkadza mi to zupełnie. Nic mnie nie obciera i tak dalej.

Witam

Jestem ciekaw jakich kosmetyków używacie do pielęgnacji tych butów

Chciałbym coś wybrać pomiędzy tarrago lub saphir. Kupić tylko pastę, czy cały zestaw: tłuszcz, krem, pasta? Jaki najlepszy odcień z podanych marek byłby najlepszy do tego koloru butów. Czy wybrać saphira czy tańszego tarrago? Proszę o podpowiedź? Mile widziane linki!

• 3 months later...

jak do tej pory mam dwie pary GB levet i fabian - z obu jestem zadowolony (nie są bardzo twarde, nie gryzą, nie drapią itp). Jest teraz promocja, 249zł i zarezerwowałem sobie Milany - split toe. Miał ktoś okazję je oglądać na żywo? jakieś wrażenia?

http://www.zalando.pl/gordon-and-bros-milan-eleganckie-buty-brazowy-gb612a005-o11.html 

GB612A005-O11@1.jpg

• 2 weeks later...

Witam serdecznie,

Mam pytanie do użytkowników butów Gordon & Bros Levet na gumowej podeszwie. Otóż zauważyłem, że w paru miejscach pomiędzy podeszwą a ramą pojawiają się delikatne szczeliny. But jest szyty, szwy się trzymają elegancko, więc teoretycznie nie powinno stanowić to problemu, chociaż cały problem wygląda mówić kolokwialnie tak jakby but się po prostu rozklejał. 

Pozdrawiam

Ps. Wydaję mi się, że widzę tam klej, czy to możliwe?

post-5582-0-94128800-1413995345_thumb.jp

post-5582-0-58146300-1413995358_thumb.jp

• 2 weeks later...

Witam,

Mam Gordony Levet 2318 ciemny brąz. Kupione w KlasyczneButy.pl, polecam. Obsługa bardzo miła, w odpowiedzi na mojego maila zadzonili do mnie i cierpliwie odpowieadali na wszystkie pytania. Po 5 wyjściach do pracy w tych butach mogę opisać pierwsze wrażenia. Zaznaczam, że ubierałem je co drugi dzień i pokonywałem w nich trasę 100m z domu do samochodu, 500m z samochodu do biura, 1000m dorga na lunch, no i powrót do domu. Razem nie więcej niż 2.5km dziennie po chodniku, reszta to chodzenie po wykładzinie biurowej której nie liczę:

0. Przed pierwszym wyjście dwa razy, w jedno dniowych odstępach, posmarowałem całą cholewkę tłuszczem do butów skórzanych. Pogoda jesienna więc wolę je trochę zabezpieczyć. Nie zauważyłem by tłuszcz w jakikolwiek sposób przyciemnił kolor, buty są ciemne. Podeszwę smarowałem tłuszczem wiele razy, czytałem, że znacznie zwiększa to jej żywotność. Dodatkowo przed pierwszym wyjściem nałożyłem trzy warstwy pasty/wosku Saphir w kolorze średni brąz by delikatnie je rozjaśnić.

1. Na mniejszej stopie gdzie but się szybciej dopasował, sprawia wrażenie na prawdę wygodnego. Uwypuklenie na wewnętrzną stronę śródstopia jest dość wysokie dzięki czemu czuć jakby się opierało całą stopą. Bardzo przyjemne uczucie, szczególnie w porównaniu do moich butów Ryłko, w których czuję się jak w luźnych klapkach.

2. Czubki przyszwy ładnie się świecą i są sztywne. Ładnie wyglądają na nodze.

3. Na stopie 266mm długość i 105-110mm szerokości but jest jeszcze ciasnawy. Czały czas pracuję nad rozbiciem go. Nie jest łatwo, choć słyszałem, że niektórym zajmuje to do 2ch miesięcy. Zobaczymy.

4. Podeszwa przy nosku zdarła się już do szwu. Dzisiaj pierwszy raz zahaczyłem o szew. Liczyłem się z małą trwałością podeszwy skórzanej ale to przerosło moje obawy. Będę zmuszony podzelować buty dużo wcześniej niż planowałem.

5. W jednym bucie zrobiło mi się załamanie w przyszwie, w odległości ok 1/3 od ażurku w stronę czubka. Pewnie to kwestia kształtu stopy ale wolę poinformować. To załamanie chyba najbardziej mnie zdenerwowało, całą resztę byłbym w stanie przeboleć.

6. Skóra powyżej przyszwy jest bardziej matowa i bez natłuszczenia lekko papierowa. W lewym bucie ta część jest trochę jaśniejsza. W załamaniach tego buta bardziej się też odbarwia skóra, na jeszcze jaśniejszą. Nie wiem na ile to kwestia skóry i wykonania a na ile tego, że używam na obu butach pasty średnio brązowej by trochę je rozjaśnić. Niedługo zacznę używać ciemno brązowej to zobaczymy.

7. Tak jak u innych osób, które już o tym wspominały, w niektórych miejscach ząbki przy ażurach nie przylegają a lekko odstają od cholewki.

Ogólnie. Nie jest idealnie ale to najniższa półka butów szytych metodą Goodyear Welted. Idealne dla osób, które rozpoczynają przygodę z butami tego typu lub z uwagi na cenę nie mogą (lub po prostu nie chcą) sobie pozwolić na droższe marki. Trzeba z góry założyć, że trzeba je szybko podzelować, więc warto przed zakupem dowiedzieć się czy jest w okolicy jakiś kompetentny szewc, który tych butów nie zniszczy. Zdjęcia zrobię w weekend bo wychodzę do pracy jak jest jeszcze ciemno i wracam ja już jest ciemno...

PS. Warto kupić je w Polsce, np w KlasyczneButy.pl, bo w razie problemów czy reklamacji odesłanie jest prostsze i tańsze.

To ja dorzucę dwa słowa ad moich zamszowych GB

1. Po jakichś 10 założeniach, odkleja się część wkladki wewnętrznej (w obu butach).  Jeszcze nie wiem czy będe reklamował, czy naprawię to u szewca.

2. Wygodne (lecz patrz pkt 3), nie obcierają, nie obcierały też przy pierwszym założeniu.

3. Prawy but uwiera mnie czasem w stopę w jednym miejscu - kilka cm za palcami. Nie wiem czemu, jakby w środku był jakiś kamyk.

• 2 weeks later...

Witam serdecznie,

Mam pytanie do użytkowników butów Gordon & Bros Levet na gumowej podeszwie. Otóż zauważyłem, że w paru miejscach pomiędzy podeszwą a ramą pojawiają się delikatne szczeliny. But jest szyty, szwy się trzymają elegancko, więc teoretycznie nie powinno stanowić to problemu, chociaż cały problem wygląda mówić kolokwialnie tak jakby but się po prostu rozklejał. 

Pozdrawiam

Ps. Wydaję mi się, że widzę tam klej, czy to możliwe?

Witam,

Mam dokładnie ten sam problem w butach G&B ...

Witam na forum.

Chciałbym zakupić model Levet 2318 (czarny) i mam pytanie odnośnie rozmiaru. Długość mojej stopy to prawie 27 cm (może troszkę mniej: 26,8 cm). Wg szablonu producenta 27 cm odpowiada rozmiarowi 41, a 27,5 cm - 42. Długość wkładki (wg klasycznebuty.pl): 41 - 27 cm, 42 - 28 cm. Normalnie zmówiłbym rozmiar 42 bo taki właśnie noszę rozmiar półbutów (w przypadku sportowych 42,5-43), po lekturze tego tematu nie jestem już jednak taki pewien. Co radzicie?

• Oceniam pozytywnie 1

Długość stopy to nie wszystko, istotne znaczenie ma też jej tęgość/szerokość i indywidualne preferencje ad. dopasowania (ja lubię kiedy but delikatnie otula stopę, mój brat kiedy nie czuje buta na nodze)

Radzę zamówić 41 i 42, wybrać lepiej pasujący rozmiar i odesłać drugą parę.

KlasyczneButy ani zalando nie robią problemów ze zwrotami.