Skocz do zawartości

Czyszczenie, pranie, prasowanie, mole, pielęgnacja, itd.

wx1440

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Panów pytanie. Niedawno kupiłem granatowy wełniany garnitur i dość szybko zdążyłem go poplamić. Nie jest to duże zabrudzenie, prawie niewidoczne, ale wolałbym się go szybko pozbyć. W związku z tym, czy ktoś z Was kiedykolwiek próbował prania w systemie IBW? Znalazłem o nim informacje przeglądając strony pralni, np tej: http://www.viva.biz.pl/system-ibw.html

Zwykle, jak plama nie schodzi można użyć odplamiacza. Ważne to tylko nie pocierac mokrej wełny bo się wytrze, lekko nawilża się scierke, lekko stuka się nim w mydło i potem poklepuje plamę. Potem sucha strona scierki poklepuje by usunąć zabrudzenie a potem kolejna sucha część się przykłada by wysuszyć miejsce.

Oddałem tylko dwa razy ubrania do pralni chemicznej w życiu, praktycznie każde zabrudzenie zwykle da się w domu usunąć w parę minut. Magia wełny

Panowie mam problem,

Systematycznie oddawałem don pralni spodnie od garnituru (kilka par), materiał 100 % wełna. Ostatnio zauważyłem, że pomimo regularnego czyszczenia spodnie świecą się dosyć mocno na wysokości uda. Proszę o podpowiedz co można z tym zrobić i czy jeszcze się da? Czy to wina prani, a byc może kiepskiego materiału?  

• 2 weeks later...

Wygrzebałem gdzieś w Internecie domowy sposób na wywabienie tłustych plam z wełny - woda gazowana. Wypróbowałem na spodniach i działa, więc jeśli jeszcze nikt nie polecił, to polecam - punktowo na plamę jakieś 10 ml wody gazowanej, bez żadnych detergentów i żadnego tarcia. Spodnie są co prawda ciemnogranatowe, na jasnych pewnie o dobry rezultat trudniej.

Trafna uwaga - pewnie z irracjonalnego strachu, że trafi się na profesjonalistę odrobinę mniej profesjonalnego od innych i nam nasze piękne wdzianko zrujnuje. Albo dlatego, że częste czyszczenie chemiczne nie służy tkaninom. A jeśli chodzi o krawaty, to po prostu obawiamy się, że - w najlepszym razie - zaprasują nam krawędzie jak kanty u spodni...

• Oceniam pozytywnie 2

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Czy znacie jakąś metodę na mechacenie się (supełkowanie) wełnianych spodni, za przeproszeniem, w kroku?

Czy słusznie mi się wydaje, że obcinanie supełków, nawet specjalną maszynką, doprowadzi po pewnym czasie do przerwania tkaniny? Czy są zatem jakieś metody prewencyjne, które supełkowanie ograniczają?

Szanowni Panowie,

W jaki sposób wyczyścić krawat, głownie w miejscu gdzie jest węzeł, choć lekko po całości pewnie by nie zaszkodziło? Materiał to oczywiście jedwab, a zabrudzenia takie jakby od rąk (czyli mogą być lekko tłuste).

Krawat tylko chemicznie i to najlepiej w sprawdzonej pralni. Powinni krawat rozszyć, wymienić wkład (opcjonalnie?) i zszyć z powrotem. Pisał o tym na swoim blogu kolega mosze.

Jeśli pranie się nie opłaca (krawat jest z sh za 5 zł i średnio go lubisz), możesz zaryzykować tak:

przyfastryguj białą (żeby nie barwiła) nitką jedwab do wkładu (wzdłuż krawędzi), upierz w letniej wodzie z mydłem (bez tarcia), następnie zawiń krawat w ręcznik (bez wyciskania) i taki ręcznik z krawatem w środku zwiń w rulon.

Po kilku godzinach (powinien być w miarę suchy) pakunek rozwijasz, nitkę z krawata wyciągasz i liczysz straty. Dosuszyć możesz w pozycji poziomej na ręczniku (jak sweter).

Niedawno dla eksperymentu potraktowałem tak dwa nielubiane krawaty (oba 100% jedwab). Jeden się bardzo ładnie uprał, drugi w sumie też, ale stracił symetrię (nie zwisa prosto). Generalnie metoda ryzykowna, ale lepszej nie znam.

Może lepiej spróbować samemu rozpruć i zszyć od nowa. Ponoć jedwab jako taki pierze się nieźle w niskich temperaturach, problem z praniem krawatów leży we wkładach, które lubią się kurczyć i wichrować po zamoczeniu.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Mam pytanie odnośnie dbania o krawaty. Otóż dotychczas trzymałem krawaty na wieszaku przewieszone przez poprzeczkę, a więc zgięte w pół. Były dość rzadko używane, więc jeden naprawdę sporadycznie noszony wygląda dobrze, a drugi jest skręcony. Na obu z resztą widać minimalne skręcenia i linia oryginalnego zaprasowania nie jest już idealna.

Co radzicie panowie w celu odzyskania formy? Czy rozwiesić w łazience podczas kąpieli, czy parą z żelazka potraktować? Którą z tych metod wykorzystać najpierw, która jest mniej inwazyjna? Jak przechowywać krawaty, czy wieszanie zgiętych w pół jest odpowiednie, czy też może należałoby je wieszać za koniec, aby swobodnie wisiały, a może zwijać?

O przechowywaniu krawatów było na forum, jak zwykle jest szkoła falenicka i otwocka. Ja również przechowuję przewieszone wpół. Nie rozumiem problemu ze skręceniem. Jeżeli krawat trzymany za cienki koniec i wiszący swobodnie nie trzyma prostej linii tylko się skręca, to po prostu jest źle wykonany i wieszak nie ma tu nic do tego. Nie eksperymentowałbym z łazienką, a tym bardziej z żelazkiem, tylko oddał krawat do wyspecjalizowanej pralni (adresy również na forum).

• Oceniam pozytywnie 1

Jakiekolwiek prasowanie odpada. Zrobisz z niego szmatkę, krawędzie krawata są zrulowane jak klapy marynarki i zaprasowanie krawędzi spowoduje, że straci swój "trójwymiarowy" wygląd. Ja prostuję krawaty parą z żelazka. Przesuwam żelazkiem wzdłuż krawata nie dotykając tkaniny. Próbowałem tej metody na wełnie i na jedwabiu. Efekt nie jest duży, ale poprawa wyglądu jest widoczna. Najlepsze efekty daje jednak renowacja w zakładzie szyjącym krawaty. Tak jak znany mi od lat zakład Mieszkowskiego na ul. Solec.