SORGE Napisano 29 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2012 To ja chyba nie potrafię ich obsługiwać Powiedz jakiego rodzaju masz z nimi kłopot? Może coś podpowiem... Kombinuj z regulacją. Masz aż 18 możliwości zmiany rozstawu dźwigienek. Któraś pewnie będzie odpowiednia. Przy pierwszej próbie odkręcenia "motylek" bardzo ciężko idzie. Nie przejmuj się tym - śruba nie była ruszana od 24 lat- gwint jest ubrudzony skawalonym smarem. Po rozruszaniu jest już OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 1 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2012 Z tych droższych http://viacomit.net/en/2012/09/13/paul- ... ollection/ http://www.my-lifestyle-news.com/2012/1 ... -lobb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 1 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2012 Czy to farbowanie nie osłabia właściwości cedru (absorbowania wilgoci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 1 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2012 Czy to farbowanie nie osłabia właściwości cedru (absorbowania wilgoci)?Wątpię, żeby to były prawidła cedrowe. Prawidła cedrowe to jednak nie jest najwyższa półka jakościowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 A czy te "właściwości chłonne" cedru nie są trochę przereklamowane z wieloletniej perspektywy użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Consigliere Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Wątpię, żeby to były prawidła cedrowe. Prawidła cedrowe to jednak nie jest najwyższa półka jakościowa. To trochę burzy moją dotychczasową, skromną wiedzę Z czego są wykonywane premium prawidła? A czy te "właściwości chłonne" cedru nie są trochę przereklamowane z wieloletniej perspektywy użytkowania? Na pewno z biegiem czasu drewno staje się wysuszone i chyba nie spełnia swojej pierwotnej roli. Pytanie tylko jak długo to trwa lub powinno trwać. Mam wrażenie, że moje dwuletnie cedrusy powinny już zostać wymienione. Czy są jakieś ogólne wskazówki w kwestii "przydatności do użycia" dla prawideł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Główną rolą prawideł jest utrzymywanie cholewki buta w odpowiedniej formie a nie absorbowanie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 A czy te "właściwości chłonne" cedru nie są trochę przereklamowane z wieloletniej perspektywy użytkowania?Drogi, naturalny materiał rzeczywiście dobrze chłonie wilgoć, jednak prawidła które są sprzedawane na allegro, lub które zamawialiśmy po kilkadziesiąt złotych z hurtowni nie mają z nim wiele wspólnego. To trochę burzy moją dotychczasową, skromną wiedzę Z czego są wykonywane premium prawidła?Najczęściej dąb, jesion, lub klon. Drewna egzotyczne pomijam, bo w tym wypadku nie mówimy o propozycjach najdroższych tylko stanowiących value for money w swoich kategoriach cenowych. Zarówno buk, jak i cedr są na dłuższą metę zbyt miękkie na prawidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 W kwestii twardosci malejaco: grab, jesion, dab, klon, buk....i iglaste jak cedr. Co jeszcze ma niebagatelne znaczenie to wymiary, ksztalt prawidel. Ponadto ich mechanizm - wydaje mi sie ze sprezyna do rozpychania prawidel szybciej sie 'ubije' niz drewno. Przy okazji czy ktos widzial przykladowy szablon, rysunek calkowicie drewnianych prawidel do samodzielnego wykonania? Chodzi mi przede wszystkim o 'mechanizm rozporowy' jesli mozna to tak nazwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montparnasse Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Ostatnio, podczas zamawiania butów u pana Januszkiewicza, mistrz wspomniał co nieco o prawidłach. Jego zdaniem najistotniejszy jest kształt prawidła; najlepsze są dwuczęściowe (nie trzyczęściowe). Rodzaj drewna jest drugorzędny; pan Januszkiewicz stwierdził, że buk jest absolutnie wystarczający. Nie drążyłem zbytnio tematu -- podpytam się więcej podczas następnej wizyty. Rzecz jasna, razem z butami zamówiłem też parę prawideł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek4 Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Które, dostępne w Polsce prawidła wg zdania kolegów mają najlepszy stosunek jakości do ceny i gdzie je można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Które, dostępne w Polsce prawidła wg zdania kolegów mają najlepszy stosunek jakości do ceny i gdzie je można kupić? Te najtańsze na allegro mają najlepszy stosunek jakości do ceny, chyba że masz gdzieś za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2012 Prawidła cedrowe znalezione w sieci sklepów Muji w cenie 94 złotych. Dobry pomysł na prezent pod choinkę. Te prawidła mają regulację zarówno szerokości, jak i długości co umożliwia dostosowanie ich do kilku wymiarów obuwia, co sprawia że będą idealnym prezentem dla osoby której rozmiaru stopy nie znamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 30 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2013 ciekawostka: skórzane prawidła od japończyków z guild of crafts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Dzień dobry. Czy korzysta ktoś może z prawideł od Ciżemki ? (http://www.cizemka.sklep.pl/index.php?m ... ass=110795) Jaką macie opinię ? Drugie pytanie to jak poznać, czy prawidło jest za duże i nie rozepcha mi butów ? Czy prawidła powinny lekko wchodzić, wyjmować się z butów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Dzień dobry. Czy korzysta ktoś może z prawideł od Ciżemki ? (http://www.cizemka.sklep.pl/index.php?m ... ass=110795) Jaką macie opinię ? Drugie pytanie to jak poznać, czy prawidło jest za duże i nie rozepcha mi butów ? Czy prawidła powinny lekko wchodzić, wyjmować się z butów ? Zdecydowanie odradzam ten sklep, miałem duże problemy z przesyłką, a obsługa to mega buce. Prawidła powinny lekko napinać buty. We włożonych prawidłach sprężyna powinna być w mniej więcej 2/3 ściśnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek_ Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Ostatnio kupiłem 2 pary od Ciżemki i przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na rozmiar. Najlepiej jest poprosić o podanie wymiarów konkretnego rozmiaru , mam wrażenie że nie dokońca odpowiadają one powszechnej rozmiarówce (wymiana na inny rozmiar bezproblemowa). Jakość ciężko ocenić po tak krótkim użytkowaniu lecz sprawiają wrażenie odpowiednio wykonanych (w stosunku do ich ceny) i jak najbardziej wypełniają swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Wysłałem do nich zapytanie, jaki rozmiar polecają do stopy o dł. 29,5 cm i odpowiedzieli, że zdecydowanie 45. @Velahrn na allegro ten sklep ma dobre opinie więc może Twój przypadek był wyjątkowy ? Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 3 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2013 Wysłałem do nich zapytanie, jaki rozmiar polecają do stopy o dł. 29,5 cm i odpowiedzieli, że zdecydowanie 45. @Velahrn na allegro ten sklep ma dobre opinie więc może Twój przypadek był wyjątkowy ? Dzięki za info. Ten sklep/firma/sieć sklepów ma kilka kont na allegro. Zrobisz jak chcesz, ja odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leopolis Napisano 9 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2013 Mam pytanie odnośnie ułożenie prawideł w bucie. Czy prawidła mają być całkowicie zwarte czy otwarte bo w moich butach są całkowicie zwarte i boję się, że mogą rozepchać buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravic Napisano 9 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2013 Mam pytanie odnośnie ułożenie prawideł w bucie. Czy prawidła mają być całkowicie zwarte czy otwarte bo w moich butach są całkowicie zwarte i boję się, że mogą rozepchać buta. Albo źle widzę, albo kilka postów wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leopolis Napisano 9 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2013 Heh racja. Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 http://www.rakuten.ne.jp/gold/primeavenue/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 Tak samo estetyczne jak malowane podeszwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2013 A ja się zastanawiam - najlepsze jest drewno nie lakierowane, bo wtedy prawidła spełniają swoją funkcję, czyli wchłaniają wilgoć. Jak na ich właściwości higroskopijne wpływa pokrycie farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi