Skocz do zawartości

Podomki, pidżamy, bielizna, elegancja w domowym zaciszu

Brzydalllo

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie nie mogę znaleźć porównania do puchu (myślę tu o dobrej jakości puchu gęsim tupu 95 czy 98 nawet i 700-800 cui). Chciałem porównać wagę. Na dwuosobową kołdrę potrzeba z 300, max 400 gram takiego puchu a to i tak było by pewnie za dużo (za ciepło), więc waga zawiera w większości wagę pokrycia.

Już znalazłem "pewne" porównanie.

kołdr 140x200 z jedwabiem morwowym jako wypełnieniem ma 1,5kg wkładu.

Więc waga nie stanowi o przewadze. Trawłość też nie (puch jest praktycznie niezniszczalny). Może kwestie swiązane z konkretnym uczuleniem - ale to margines.

Nie wiem skąd na tym forum taka skłonność do kontrowania :)

Nie znam się na kołdrach, moja cała waży 1240 gr, rozmiar 150x210 cm

Po prostu wrodzona dociekliwość ;)

Mam bardzo dobre zdanie i doświadczenia z puchem w kurtkach i śpiworach + odrobinę wiedzy w temacie, więc automatycznie chciałem zweryfikować, bo nigdy nie spałem pod jedwabną kołdrą. Tak jak napisałem, porównanie nie jest w jakikolwiek sposób miarodajne, pokazuje co najwyżej, że puch może być równorzędnym wypełnieniem a znacznie tańszym. Nie trafiłem na żadne bezpośrednie porównanie "ciepłoty" porównywalnych wagowo wkładów puchowych i jedwabnych.

A w temacie piżam - czy natknął się ktoś może na klasyczną w kroju (zapinana na guziki, 3 kieszonki, długie spodnie) piżamę ale z tkaniny z domieszką lacry czy innego stretchogennego dodatku?

• 1 month later...
  • 3 months later...

Zastanawiam się właśnie nad "podarowaniem sobie odrobiny luksusu" w postaci klasycznego zestawu domowego, składającego się z piżamy, szlaforka ("bonżurki") i pantofli.

Czy klasyczny/elegancki styl uskuteczniacie także w okolicznościach wieczorno-porannych?

Czy spotkaliście coś godnego polecenia, sprzedawanego w Polsce?

Zastanawiam się właśnie nad "podarowaniem sobie odrobiny luksusu" w postaci klasycznego zestawu domowego, składającego się z piżamy, szlaforka ("bonżurki") i pantofli.

Czy klasyczny/elegancki styl uskuteczniacie także w okolicznościach wieczorno-porannych?

Czy spotkaliście coś godnego polecenia, sprzedawanego w Polsce?

Szukam czegos podobnego od dawna, ale w Polsce nie ma na to szans, chyba ze w TKMaxx, ale aktualnie nic takiego nie ma.

Generalnie to co jest produkowane teraz na swiecie jest zwykłym szlafrokiem i nie ma wiele wspolnego z dressing gown.

Oczywiscie sa firmy szyjace doskonalej jakosci bonzurki, ale ceny 600Ł i w góre to dla mnie wiecej niz odrobina luksusu ;)

Artykuł z Gentelmans Gazette o ile sie nie myle poleca tylko te najbardziej znane, a co za tym idzie drogie. Ciekawy artykul jest tez na "A suitable wardrobe" o ile pamietam.

Szukam czegos z wyłogami, tj. klapami wyłozonymi innym materiałem i przewiazywane sznurem. Cos na jesien, zime i wiosne, zebym nie musiał od razu po wstaniu sie ubierac i jednoczesnie nie wygladal jak Tony Soprano idacy do kuchni.

Oczywiscie im cieplejszy tym lepszy. Nie chodzi mi o lejacy sie jedwab dobry dla kobiet lub na lato.

Jezeli ktos ma jakis pomysł oprocz ebay to prosze o podzielenie sie:)

Ponizej zestaw T.Soprano

post-270-13658919717352_thumb.jpg

Jakiś czas temu, postanowiłem zakupić bardziej reprezentacyjny szlafrok i póki co jestem z niego bardzo zadowolony, miły w dotyku i jak na tę cenę dość zgrabnie wykończony:

http://allegro.pl/wyprzedz-najtaniej-sz ... 65412.html

Jest też wersja typowo "bonżurkowa":

http://allegro.pl/wyprzedaz-najtaniej-e ... 65402.html

Przydaje się szczególnie przy porannym odpowiadaniu na dobijanie się do drzwi przez różnej maści doręczycieli

• 2 months later...
  • 8 months later...
  • 3 months later...

Dzień dobry

Dla mnie temat zawsze aktualny i ważny .Byl gdzieś ten watek w innych dyskusjach ale widzę ze już kiedyś się przewijał

Dostałem materiały z firmy Atlantic dotyczące ich ostatnich produktów dla mężczyzn,oferta wydaje mi sie warta aby się temu przyjrzeć zwłaszcza ze stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.

Kolekcja nazywa sie Magic Pocket ,materia to mieszanka bawełny z elastanem cena do 45PLN

Pozdrawiam

post-3431-13658922399181_thumb.png

post-3431-13658922399474_thumb.png

post-3431-13658922399719_thumb.png