Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się to jednak dziwne - ręcznie malowana podszewka. A do tego, pewnie na wyrost, obawiałbym się o stan koszuli, o którą przez cały dzień by się to malowidło ocierało. Jeśli dodać do tego wilgotne i parne środowisko pracy, czyli przestrzeń między ciałem i marynarką, to jest to jednak ryzykowne. Nie wiem, jakich farb używa się do jedwabiu, ale wolałbym kupić zadrukowany. Taki w motyw marynistyczny może być trudny do kupienia i spasowania, ale już drukowany paisley - czemu nie?

Opublikowano

A jaką techniką była zrobiona ta konkretna na zdjęciach MT z Włoch? Ma ktoś pomysł?

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale na pewno to jest jakiś nadruk, najprawdopodobniej sitodruk* o którym zapomniałem wspomnieć poprzednio.

sitodruk na podszewce warto skonsultować temat tutaj:

http://reksitodruk.republika.pl/oferta.html

co do termodruku, to moja żona robiła kiedyś tutaj, ale termodruk chyba raczej lepszy jest do małych powierzchni, ale to też do ustalenia:

http://www.orfi.pl/index.htm

* - edit - o ile ta podszewka nie była wyprodukowana w fabryce, zapewne są jakieś jeszcze inne fabryczne techniki druku na materiale.

Opublikowano

Wydaje mi się to jednak dziwne - ręcznie malowana podszewka. A do tego, pewnie na wyrost, obawiałbym się o stan koszuli, o którą przez cały dzień by się to malowidło ocierało. Jeśli dodać do tego wilgotne i parne środowisko pracy, czyli przestrzeń między ciałem i marynarką, to jest to jednak ryzykowne. Nie wiem, jakich farb używa się do jedwabiu, ale wolałbym kupić zadrukowany. Taki w motyw marynistyczny może być trudny do kupienia i spasowania, ale już drukowany paisley - czemu nie?

opcja z farbami do tkanin + uzdolniony malarz jest jak najbardziej poprawna. To są specjalne farby utrwalane po pomalowaniu w wodzie z octem lub w wodzie z solą (w zależności co rekomenduje producent) a następnie materiał się prasuje żelazkiem, aby ostatecznie utrwalić obrazek. I taki materiał można nawet prać.

pozdrawiam,

d

Opublikowano

A może w przyszłości pomyślimy nad zamówieniem forumowo takiej właśnie belki ciekawej podszewki? Wierzę, że udałoby się zaprojektować wzór który odpowiadałby większości, a jednocześnie był w miarę ciekawy i oryginalny ? ( Zawsze można by wzorem zachodnim zorganizować mini sklepik aby sprzedawać te wszystkie guziki/włosianki/podszewki których zapas by został :D )

Opublikowano

Bardzo mi się ten pomysł podoba, szczególnie, że sam o tym myślałem ;-)

Planuję zamówić ze dwa garnitury w najbliższych miesiącach, więc "forumowa" podszewka mogłaby się bardzo przydać.

Myślę też o płaszczu w stylu peleryny teatralnej lub kawaleryjskiego płaszcza "z koła" z pierwszej połowy XIX wieku podobnym, jak ten: http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modameska/ryshistoryczny/011.jpg

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Pomysł z podszewką mnie się też podoba. A peleryna planowana przez wojvv bardzo fajna. Polecam w tej kwestii konsultacje z krawcami teatralnymi i od kostiumów historycznych, bo mają wiedzę, której inni krawcy nie mają. Czasami też taniej szyją, tak "na boku".

F.

Opublikowano

Pomysł z podszewką mnie się też podoba. A peleryna planowana przez wojvv bardzo fajna. Polecam w tej kwestii konsultacje z krawcami teatralnymi i od kostiumów historycznych, bo mają wiedzę, której inni krawcy nie mają. Czasami też taniej szyją, tak "na boku".

F.

Ja bym polecał raczej omijać krawców i szewców teatralnych, bo mogą mieć teatralne nawyki szycia inaczej rzeczy, których nie widać. Wypraktykowane.

Opublikowano

F.

Ja bym polecał raczej omijać krawców i szewców teatralnych, bo mogą mieć teatralne nawyki szycia inaczej rzeczy, których nie widać. Wypraktykowane.

Pisałem o konsultacjach, ponieważ mają wykroje lub dostęp do nich, wiedzą też jak pewne rzeczy zrobić. Wieki temu (jeszcze za komuny) do starej, jeszcze przedwojennej koszuli frakowej chciałem doszyć kołnierzyki. I żaden krawiec nie chciał tego w Warszawie, aż znalazłem krawca, który szył dla filmu i teatru. Zrobił to bardzo dobrze. Pozdr.

Opublikowano

a ja rozmawiałem o malowaniu podszewki z zaprzyjaźnionym malarzem.

I odpowiedź była jednoznaczna - żadnego problemu nie ma i być nie powinno. Są produkowane farby do malowania na poszczególnych tkaninach, których producenci gwarantują trwałość i żywotność. W związku z tym - umówiłem się z nim na pomalowanie podszewki mojego płaszcza skórzanego, który za chwilę uda się do renowacji (a jedną z wymienianych rzeczy będzie właśnie podszewka).

No i sam jestem ciekaw końcowego efektu - ale najpierw mam wymyślić co chcę na obrazku:)

pozdrawiam

s.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Raz byłem o włos od kupienia dużo za dużej marynarki od smokingu Matinique (przepraszam za niefachowe słownictwo) tylko dla intensywnie fioletowo-czerwonej podszewki. Przepiękna rzecz! Skończyło się na moim rozmiarze z czarną podszewką ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I ja mam słabość do żywych kolorów podszewek, przy czym nie lubię czerwieni.

Fiolety i róże jak najbardziej.

Aczkolwiek zastanów się nad jakąś kombinowaną, ostatnia jaką zrobiłem to różowa w jasno szare paski i dla mnie jest rewelacyjna, podoba mi się bardziej niż jednolita różowa. W ogóle paski są interesujące, miałem do wyboru róż+szary bądź niebieski+szary i coś czuję, że jeszcze się na ten niebieski zdecyduję.

Gdyby Ci to przyszło do głowy - nie decyduj się natomiast na białą. Wybrałem swego czasu taką do czarnej sztruksowej marynarki i nie był to trafiony pomysł, zbyt łatwo ulegała zabrudzeniom.

edit: ta różowa w szare paski ma białe detale wokół kieszonek, które ładnie z nią współgrają, niestety ewentualne zdjęcie będę w stanie wrzucić dopiero w przyszłym tygodniu

Opublikowano

Dzieki Daiquiri z odpowiedz. Ja chyba się zdecydyje na róż lub zieleń. Szczerze mówiac to jakoś nie wpadłem na pomysł że można spróbować z kombinowaną podszewką. Kiedy ostatnim razem zażyczyłem sobie błekitną podszewkę to krawiec zrobił minę zdechłego psa i stwierdził że prawdziwy facet powinien nosić podszewkę ciemną i taką też wstawił do mojej marynarki mimo że zażyczyłem sobie błekitną :/

Jak możesz to wstaw to zdjecie to zobaczymy wszsycy jak to wyglada

pzodro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest jakiś problem z wypruciem podszewki i wszyciem półpodszewki? Kupiłem tanio fajną dwurzędową marynarkę lnianą i nie wiem po co tam pełna podszewka, bez niej nadawałaby się lepiej na lato.

Opublikowano

Wszystkie moje lniane ubrania są lekkie i przewiewne, ta marynarka też jest bardzo lekka, bez podszewki byłaby jeszcze lepsza. Nie wiem tylko dlaczego piszesz mi o przeznaczeniu podszewki zamiast odpowiedzieć mi na pytanie: czy da się ją wypruć i wszyć pół podszewkę?

Opublikowano

Jest jakiś problem z wypruciem podszewki i wszyciem półpodszewki? Kupiłem tanio fajną dwurzędową marynarkę lnianą i nie wiem po co tam pełna podszewka, bez niej nadawałaby się lepiej na lato.

Nie będzie to trudne, ale może być bardziej kosztowne niż wstawienie nowej pełnej podszewki.

Wynika to z tego, że zastosowanie półpodszewki wymaga bardzo starannego wykończenia nie tylko na zewnątrz, ale także "wnętrzości" marynarki. Pełna podszewka to ogromne ułatwienie w produkcji masowej, bo zakrywa wszystko co nie koniecznie jest wykończone bardzo starannie.

I to właśnie jest problem, który może znacząco podwyższyć koszt takiej przeróbki krawieckiej. Krawiec będzie musiał wszystkie wnętrzości marynarki obszyć taśmami ozdobnymi.

• Like 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zapytam z głupia franc: z jakiego materiału zazwyczaj zrobiona jest podszewka w dobrych marynarkach? Wstyd przyznać, ale do tej pory spotkałem się tylko z poliestrem... Na forumowej wyszukiwarce za dużo o podeszwkach nie widzę. Jaką można zamówić u krawca przy zamówieniu bespoke? Jaka jest najlepsza na upały?