Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakich cen skarpet calzedoni powinienem oczekiwać na wyprzedaży?

Jak wiadomo sezon wyprzedaży już się zaczął i byłem dzisiaj w sklepie calzedoni celem zakupu przynajmniej paru par. To co zastałem jeśli chodzi o ceny to 5 para gratis przy cenach rzędu 15-20 zł za jedną parę. Wybór był co prawda całkiem spory jeśli chodzi w szczególności o całkowicie gładkie skarpety zarówno ze 100% bawełny jak i 91% z innymi domieszkami. 

Czytałem, że niektórzy koledzy kupowali skarpety w cenach zdecydowanie niższych. Niestety z tego co mi wiadomo to nie ma w okolicy outletu.

Opublikowano

Jakich cen skarpet calzedoni powinienem oczekiwać na wyprzedaży?

Jak wiadomo sezon wyprzedaży już się zaczął i byłem dzisiaj w sklepie calzedoni celem zakupu przynajmniej paru par. To co zastałem jeśli chodzi o ceny to 5 para gratis przy cenach rzędu 15-20 zł za jedną parę. Wybór był co prawda całkiem spory jeśli chodzi w szczególności o całkowicie gładkie skarpety zarówno ze 100% bawełny jak i 91% z innymi domieszkami. 

Czytałem, że niektórzy koledzy kupowali skarpety w cenach zdecydowanie niższych. Niestety z tego co mi wiadomo to nie ma w okolicy outletu.

Z tego co pamiętam to jest to najczęściej 50 procent i w zasadzie na tym koniec. Przynajmniej w moim mieście tak było. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W których sklepach stacjonarnych, które znajdują się w centrach handlowych, mogą dostać skarpetki sięgające długością minimum do połowy łydki? Potrzebuję czegoś do garnitury, więc wszelkie popularne skarpetki (sięgające niewiele za kostkę) odpadają.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ostatnio odkrywam jak ciekawie można dopełnić wygląd samym doborem skarpet.  :D 
Chciałem zapytać co sądzicie o skarpetach z oferty Vistuli, np:  

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2324706-Skarpety-DOTS-Vistula.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2324705-Skarpety-DOTS-Vistula.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2324708-Skarpety-ZEBRA-Vistula.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2322805-Skarpety-CREPIS-NAVY-Vistula.html

wydają się być dobrej jakości a i design intrygujący. Czy warto w tej cenie?

Opublikowano

Przy okazji warto także obalić mit czarnych skarpet, powszechnie uważanych za najbardziej uniwersalne. Tutaj sytuacja jest podobna jak z czarnym garniturem – zarówno jedno, jak i drugie pasuje do ograniczonej ilości okazji. W zasadzie tylko w zestawie czarne buty i czarne spodnie są one akceptowalne (choć to nie jedyna możliwość). W pozostałych przypadkach nie będzie to udany wybór. Czarne skarpety są po prostu nudne, w dodatku szybko tracą oryginalny kolor. Jeszcze kilka lat temu w mojej szufladzie 80% skarpet było w kolorze czarnym. Obecnie mam tylko kilka par w tym kolorze

To jakie w takim razie mają być skarpety do granatowych/szarych spodni i czarnych butów (brązowych nie mam i nie mam zamiaru nosić ;) )? Na dodatek gdy ma się takie spodnie (szare/granatowe) w różnych odcieniach, (ciemniejszych, jaśniejszych)? Zgodnie z jedną z zasad, że skarpety dobieramy do butów powinno być poprawnie jak ubiorę skarpety czarne do szarych lub do granatowych spodni i czarnych butów.

P.S.: Kupowanie skarpet do każdych ze spodni nie wchodzi w grę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myślę że ten wpis wyczerpuje dobór skarpet ;) 

http://ethandesu.com/post/21474039698/socks-i-have-been-thinking-about-socks-and-the

Socks

I have been thinking about socks, and the wearing of them. Length, colour and material, how they complement, or contrast, and their place in a well coordinated wardrobe.

I will usually wear my socks in one of three ways - as an extension of the shoe in to the trouser, be it a brown sock with a brown shoe, black with black, or a subtle tonal difference such as charcoal socks with a black shoe. I find this works especially well with sober suits and textural differences, such as brown suede oxfords, brown nido a’pe socks and a junior navy suit. It seems to help balance a shoe with the dominant colour of matching trousers and jackets.

With an odd jacket, wearing a sock that carries the trouser through to the foot seems to balance better, giving more visual weight to lighter or less dominant colours. As above, with a rich navy coat and polo brown suede, the light grey can feel a little lost. With a complementing grey sock, the trouser feels more substantial, the leg longer.

Finally there is the sock that picks up a seperate element - the shirt or tie colour, the boutonniere or the pochette. Done badly, it is a bright red sock on a boring midnight suit, but done well it can tie together an outfit. A pale grey pinstripe, with blue shirt and navy grenadine, snuff suede shoes benefits from the unifying effect of a navy sock.

Then there is the Liverano rule - there is only one colour of sock, Navy.

• Oceniam pozytywnie 1