eye_lip Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Panowie możecie wskazać miejsce gdzie mogę kupić flanelę lub podobny materiał w kolorze piaskowym/camelowym - na spodnie. Chciałbym się zmieścić w 200zł (1.3m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Może Klan and Son - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3875349 Rozumiem że materiał gładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Tak, gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Wpis Romana o wełnie czesanej ang. worsted i włochatej ang. woollen http://www.szarmant.pl/welna-czesankowa-czy-welna-wlochata Mnie osobiście zastanowił ten fragment: Tkaninami włochatymi znajdującymi zastosowanie przy tworzeniu garniturów są flanela oraz tweed. Garnitury z tej pierwszej tkaniny są bardzo trudne do dostania w sklepach i stały się towarem luksusowym. Jak rozumiem z powyższego flanela jest "woollen". Znany producent flaneli, Fox Brothers & Co. ma w swojej ofercie flanelę worsted jak i woollen http://www.foxflannel.com/tailoringbunches.php Roman nie chciał pochylić się nad moimi wątpliwościami i mój komentarz nie przeszedł moderacji, więc może któryś z kolegów powie na czym róznica polega? Czy linia podziału biegnie inaczej niż zaproponowany przez Szarmanta Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 Nie chcę się wymądrzać, bo się nie znam na tych tajemniczych technikach, nie wspominając już o terminologii, ale według konesorów z London Lounge jedyna prawdziwa flanela to woolen flannel, czyli ta włochata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2013 @pirat nie zadręczaj blogera zbyt szczegółowymi pytaniami technicznymi. Napisz komplement, to zostaniesz wyedytowany. Przechodząc do Twojego zapytania: flanela, to tkanina o splocie skośnym, lekko sfolowana. Bywa wyrabiana z przędzy czesankowej (ang. worsted flannel) lub zgrzebnej (ang. wollen flannel). W podręcznikach z zakresu włókiennictwa nie spotkałem się z określeniem "wełna włochata". Zawsze jednak możesz zasięgnąć opinii u specjalistów, ponieważ na Wydziale Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów Politechniki Łódzkiej jest kierunek studiów włókiennictwo. http://www.style.p.lodz.pl/tresc/57 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 To prawda, nawet miałem przyjemność studiować ten kierunek lata temu w Łodzi. Niestety wtedy nie wiedziałem jak bardzo może mi się przydać w przyszłości i po semestrze zrezygnowałem... a teraz żałuję, bo mógłbym się powymądrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Bardzo ładną flanelę ma w aktualnej kolekcji Bytom. Klapy marynarki niestety trochę za wąskie: http://bytom.com.pl/garnitury,garnitur-bc2-01-27a-26-k-882-5686-p Na żywo nie ma takiego połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Wiem, że niektórzy MD nie lubią, ale dzisiaj widziałem flanelowe spodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Czy ktoś wie, gdzie można w Polsce lub zagranicą online kupić tkaniny Ariston? Oczywiście chodzi mi kontakt do jakiegoś agenta, sklepu, a nie krawca, bo oni zazwyczaj dają swój narzut. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 @torunianin Neapolitański ARISTON ma własną stronę internetową: http://www.aristonfabrics.com/home.html Możesz zadzwonić albo wysłać pytanie w sprawie kupna tkaniny w detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2013 "Kiedy mężczyzna myśli o nowym garniturze często wszystko zaczyna się i kończy na zwykłej gładkiej tkaninie w kolorze granatowym. Nie ma oczywiście nic w tym złego, ale warto wiedzieć, że można inaczej. Można wybrać garnitur z delikatna fakturą i wyróżniać się na tle kolegów poubieranych w ciemne, gładkie tkaniny bez desenia. Nie trzeba od razu wypływać na szerokie wody w postaci krat i prążków. Przed nimi, jeszcze w bezpiecznym porcie, są takie desenie jak fil a fil, żabie oczko, jodełka i worek jutowy. Opisywałem je już jakiś czas temu tutaj." Więcej na: http://www.szarmant.pl/skora-rekina-czyli-garnitur-dla-biznesmena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2013 "Wełna wielbłądzia jest najcieplejszym rodzajem wełny. Gdybyśmy chcieli zastąpić 600g tkaninę z wełny wielbłądziej, tkaniną z wełny owczej to ta ostatni musiałby ważyć prawie 1kg/metr. Wraz z kaszmirem i wikunią kamel należy do luksusowej grupy tkanin. Niestety jest także delikatna, chociaż nie tak bardzo jak wymienione wyżej materiały. 100% kamel przy bardzo częstym użytkowaniu może się przetrzeć przy mankietach, łokciach, kołnierzu i dziurkach na guziki. Nie powinien to być pierwszy i jedyny płaszcz na zimę. Można go już jednak uszyć w drugiej kolejności, po dyplomatce. Alternatywą jest mieszanka 50% wełny owczej (jagnięcej) z 50% wełny wielbłądziej. " http://www.szarmant.pl/plaszcz-polo-czyli-plaszcz-z-welny-wielbladziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 15 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2013 "Wełna wielbłądzia jest najcieplejszym rodzajem wełny. Gdybyśmy chcieli zastąpić 600g tkaninę z wełny wielbłądziej, tkaniną z wełny owczej to ta ostatni musiałby ważyć prawie 1kg/metr. Wraz z kaszmirem i wikunią kamel należy do luksusowej grupy tkanin. Niestety jest także delikatna, chociaż nie tak bardzo jak wymienione wyżej materiały. 100% kamel przy bardzo częstym użytkowaniu może się przetrzeć przy mankietach, łokciach, kołnierzu i dziurkach na guziki. Nie powinien to być pierwszy i jedyny płaszcz na zimę. Można go już jednak uszyć w drugiej kolejności, po dyplomatce. Alternatywą jest mieszanka 50% wełny owczej (jagnięcej) z 50% wełny wielbłądziej. " http://www.szarmant.pl/plaszcz-polo-czyli-plaszcz-z-welny-wielbladziej A co sądzicie o wełnie z alpaki? Bo ja jestem zadowolony. W dotyku wydawała mi się o wiele przyjemniejsza niż wełna wielbłądzia. Szczególnie z suri alpaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 16 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2013 W jednej z publikacji przeczytałem, że serża jest dość wytrzymałym materiałem dobrze nadającym się np na marynarkę uniwersytecką. Jakie macie doświadczenia z tym materiałem? Faktycznie jest wytrzymały? Ma jakieś inne charakterystyczne cechy, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem? Czy ta tkanina jest dostępna w podstawowych próbnikach znanych producentów? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 16 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2013 Propozycja dla osób, które szukają budżetowej wełny na zamówienia po okresie świątecznym.Wełna z gwanako w swojej miękkości ustępuje podobno tylko wełnie z wigonia. Najlepsze włókno uzyskuje się z młodych gwanako nazywanych chulengo. Wełna z tego zwierzęcia nie jest tak znana jak wełna z wigonia. Jedną z firm, która oferuje tkaniny z tego szlachetnego surowca jest Dormeuil.Posiadają oni w swojej ofercie tkaniny, które mają w swoim składzie kaszmir, paszminę oraz imponujący 1% wełny z gwanako. Tkanina nazywa się Guanashina i można ją obejrzeć na stronie: http://www.dormeuil.com/en/cloth-collection/detailed-collection/ultimate-luxury/guanashina/Włókna wełny z gwanako mają ok. 16 mikronów(aktualnie mikrometrów). Poniżej znajduje się porównanie średnicy włókien innych gatunków lam.Wełna z lam różni się od wełny np. owczej nie tylko średnicą, ale też "łuskami włosa". Jeżeli są mniejsze, to wełna jest mniej szorstka w dotyku. Poniżej można zobaczyć porównanie wełny owczej do wełny z różnych gatunków lam.Na powyższym obrazku można zobaczyć włókna dwóch ras alpak: suri i huacaya. Różnią się one od siebie okrywą włosową.Suri: Huacaya: Zamieszczam przy okazji ciekawe porównanie różnych włókien. Wełna z gwanako jest jedną z najdroższych. Poniżej zamieszczam tabelkę z cenami włókien na rynku, która pozwala porównać jej wartość do cen włókien z innych zwierząt. Na zakończenie, chulengo: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 17 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2013 @bartazz rekomendowana przez Ciebie tkanina, to w żargonie krawieckim "masełko" - Super 200s i 250 gr najlepiej będzie wyglądała na manekinie w witrynie u Zaremby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 17 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2013 Tkaniny w żaden sposób nie rekomenduję, tylko podaję jako przykład wykorzystania tej wełny. Istnieją także tkaniny płaszczowe z tej wełny. Na poniższym zdjęciu jest jedna z nich. Zgadzam się co do parametrów tkaniny, ale też podejrzewam, że użytkownicy tych produktów mogą sobie pozwolić na mało intensywną eksploatację i nieużywanie jej w ekstremalnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Len na spodnie z ogólnodostępnych próbników. Którego producenta polecacie? O przewiewność się nie martwię, bardziej chodzi o stosunkowo małą "gniotliwość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kamiński Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Polecam Dugdaile u Szarmanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrinceOfWales Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Dyskusja wywołana tym postem, przeniesiona z wątku cmdns https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4-co-mam-dziś-na-sobie/?p=201660 Grenadyna garza grossa? Dziś na luzie / związany knittem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Knit może być garza grossa? Chyba niedouczony jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Grenadyna to jest rodzaj splotu, knit tez, wiec raczej nie moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Grenadyna to tkany jedwab , gęściej tkana fina , luźniej grossa . Knit to rodzaj krawata , czy coś myle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi