Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie twórzmy jakiś mitów. Materiał na spodnie sztuczkowe ma większość producentów tkanin (chociażby próbnik PB Universal Harrisons) za 50-100zł/m maksymalnie więcej niż polskie tkaniny, których czas świetności jednak minął.

Cenę ledwo dosięgającą 1000zł/m osiągają raczej tylko materiały z wysokiej jakości kaszmiru.

Opublikowano

Nie twórzmy jakiś mitów. Materiał na spodnie sztuczkowe ma większość producentów tkanin (chociażby próbnik PB Universal Harrisons) za 50-100zł/m maksymalnie więcej niż polskie tkaniny, których czas świetności jednak minął.

Cenę ledwo dosięgającą 1000zł/m osiągają raczej tylko materiały z wysokiej jakości kaszmiru.

W takim układzie nie znam do końca realiów.

Coś polecacie do sprawnego, szybkiego zamówienia online?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

PS, ale gdyby ktoś z kolegów miał w swoich zasobach linki do sklepów internetowych w których można nabyć tkaniny podobne (kolory) do tych załączonych na poprzedniej stronie wątku, to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

co to jest "bawełna merceryzowana " ???

Bawełna poddana specjalnemu procesowi (kąpieli w roztworze czegoś, nie pamiętam), przez co zyskuje połysk i wzmacnia się.

Nie jest to znowu takie kuriozum, często z takiej bawełny robi się skarpetki, polówki itp., także jeden pytajnik wystarczyłby;-)

Opublikowano

Z jakie materiału mogą być te spodnie? Flanela?

z daleka wyglada na flanelę, ale gdy spojrzeć z bliska - wełna tkana w drobną 'jodełkę' ?

jeśli Ci bardzo zależy spróbuj zadać pytanie jego agentowi ;)

Julian Belfrage Associates +44 (0)20-7287 8544

post-250-13658923001861_thumb.jpg

Opublikowano

Raczej grubszy fil'a fil. Flanela ma taki lekko "gąbczasty" wygląd i wbrew pozorom, bardzo trudno jest ją zidentyfikować na zdjęciu. Zwykła wełna z dodatkiem "włosków" na powierzchni w jaśniejszym kolorze potrafi łatwo zmylić, a i są flanele o splocie podobnym do gabardyny, delikatne w dotyku, ale też chociaż grube - bardzo przewiewne. Całkiem możliwie, że to na powyższym zdjęciu to jest właśnie taka flanela - wskazuje na to lekko odstający szew w kroku i lekki połysk materiału :roll:

Opublikowano

ciach

I to się nazywa "full service" ;).

Misza, andershep, Caporegime

dziękuje za odpowiedzi.

PS. Zadzwonię do Julka i podpytam:P

Opublikowano

...są flanele o splocie podobnym do gabardyny, delikatne w dotyku, ale też chociaż grube - bardzo przewiewne.

czy mógłbyś mi polecić producenta/bunch/wzornik z takimi?

te które oglądałem mają domieszki z kaszmiru itp przez co są astronomicznie drogie i nietrwałe.

ostatnie spodnie z flaneli przetarły mi się po dziesięciu założeniach :evil:

Opublikowano

Ja szczerze mówiąc przechodziłem większość ostatniej zimy w flaneli od Harissona, przy -20 stopniach, były to jedyne spodnie w których było mi ciepło, zakładając tę samą parę spodni 3-4 razy w tygodniu i zero jakiegokolwiek zużycia. Próbnik Flannel. Polecam materiał z czystym sercem.

Te gabardynowe, również dość pancerne (numeracja koło 34078), ale raczej na temperatury 12-25C są w próbniku Hunt&Winterbotham Classic Flannels. Tylko są one ciężkie do szycia przez krawca i warto go od razu poprosić, by zastosował podwójny szew na wszystkich łączeniach, jeżeli tego nie robi domyślnie.

Opublikowano

ciach

I to się nazywa "full service" ;).

Misza, andershep, Caporegime

dziękuje za odpowiedzi.

PS. Zadzwonię do Julka i podpytam:P

Michau na moje oko to donegal tweed i charakterystyczny wzór sól z pieprzem. Nie jest to flanela.

Opublikowano

...są flanele o splocie podobnym do gabardyny, delikatne w dotyku, ale też chociaż grube - bardzo przewiewne.

czy mógłbyś mi polecić producenta/bunch/wzornik z takimi?

te które oglądałem mają domieszki z kaszmiru itp przez co są astronomicznie drogie i nietrwałe.

ostatnie spodnie z flaneli przetarły mi się po dziesięciu założeniach :evil:

Szczerze mówiąc, to kolejny post, gdzie czytam o flanelach same złe rzeczy - nietrwałe, potrzebują trzy dni odpoczynku, drogie, zbyt grzeją itd.. I zarazem powód, dla którego prawdopodobnie nie zdecyduje się na szycie spodni z flaneli na zimę, tylko wybiorę inny ciepły materiał, jak ostatnio. Jedynie wypowiedź Capo pod spodem daje pewną nadzieję...

Opublikowano

Szczerze mówiąc, to kolejny post, gdzie czytam o flanelach same złe rzeczy - nietrwałe, potrzebują trzy dni odpoczynku, drogie, zbyt grzeją itd.. I zarazem powód, dla którego prawdopodobnie nie zdecyduje się na szycie spodni z flaneli na zimę, tylko wybiorę inny ciepły materiał, jak ostatnio. Jedynie wypowiedź Capo pod spodem daje pewną nadzieję...

bo flanela to kochanka piękna, ale trudna... ;)

Opublikowano

bo flanela to kochanka piękna, ale trudna... ;)

Dokładnie. I to dlatego niektórzy ją wybierają. W Anglii dyskutowałem o flaneli i nie powiedzieli nic odkrywczego. Gniecie się, szybciej niszczy, trzeba ją odprasowywać, powstają fałdy przy pachach w marynarce i poniżej kroku w spodniach...Trzeba o nią dbać tak jak o kaszmir, ale jednak w świecie klasycznej elegancji niewiele pobije widok mężczyzny w flanelowym garniturze .

Capo ma pancerną flanelę na spodnie 475 g, stąd jest mniej delikatna. Jak szyć garnitur, to chyba z takiego grubasa ;) I potem cichcem zimą wyłączać w biurze ogrzewanie. Że niby awaria a człowiek wygodnie w trzyczęściowej flaneli pracuje.