Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Jeżeli już nosisz żakiety na co dzień i fraki co wieczór, to dobrze mówisz. Zapomniałem jeszcze dodać, iż muszki są również poprawnym krawatem do surduta. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Wtedy dobrze się tym żongluje. Raz surdut raz żakiet. Nie ma takiej jednostajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Ja wolę pewną jednostajność. Te same stroje na tę samą okazję, z drobnymi wariacjami: zmiana koloru (ale tylko na podobny - np. nie granatowy na jasnoszary, chyba, że wymaga tego pogoda), ilość guzików marynarki, kolor kamizelki czy krawat, kształt kołnierzyka. Taka zamiana czarny żakiet - szary (chyba chodzi Ci o taki jaśniejszy odcień?) surdut mnie by nie pasowała. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Po pierwsze - zestawy koordynowane są dla mnie zbyt nieformalne, po wtóre - garnitury, który podałem do wyboru to albo szary w prążki, albo granatowy w prążki. O ile szary gładki garnitur mi się jeszcze podoba, to gładki granatowy znudził mi się, zanim jeszcze zdążyłem go polubić. Zależy, do czego ten garnitur chcesz wykorzystywać. Mi prążkowane garnitury za bardzo kojarzą się z biznesem. A że garnitury noszę głównie po godzinach, to skojarzenia z biznesem wolałbym uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Ja wolę pewną jednostajność. Te same stroje na tę samą okazję, z drobnymi wariacjami: zmiana koloru (ale tylko na podobny - np. nie granatowy na jasnoszary, chyba, że wymaga tego pogoda), ilość guzików marynarki, kolor kamizelki czy krawat, kształt kołnierzyka. Taka zamiana czarny żakiet - szary (chyba chodzi Ci o taki jaśniejszy odcień?) surdut mnie by nie pasowała. Pozdrawiam, Dr A ja znowu powrócę do rozwarstwienia. Jak dla mnie miasto-żakiet, wieś-surdut. Jakoś tam mi pasuje, nie wiem czy to poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Po pierwsze - zestawy koordynowane są dla mnie zbyt nieformalne, po wtóre - garnitury, który podałem do wyboru to albo szary w prążki, albo granatowy w prążki. O ile szary gładki garnitur mi się jeszcze podoba, to gładki granatowy znudził mi się, zanim jeszcze zdążyłem go polubić. Zależy, do czego ten garnitur chcesz wykorzystywać. Mi prążkowane garnitury za bardzo kojarzą się z biznesem. A że garnitury noszę głównie po godzinach, to skojarzenia z biznesem wolałbym uniknąć. Mnie z biznesem kojarzą się takie jasne pinstripe i chalkstripe. Z takimi, jakie pokazałem, nie mam takich skojarzeń. Ten szary może ma takie podobne, bardziej biznesowe (białe i niebieskie), ale raczej i tak nie znajdę identycznego materiału. Ja wolę pewną jednostajność. Te same stroje na tę samą okazję, z drobnymi wariacjami: zmiana koloru (ale tylko na podobny - np. nie granatowy na jasnoszary, chyba, że wymaga tego pogoda), ilość guzików marynarki, kolor kamizelki czy krawat, kształt kołnierzyka. Taka zamiana czarny żakiet - szary (chyba chodzi Ci o taki jaśniejszy odcień?) surdut mnie by nie pasowała. Pozdrawiam, Dr A ja znowu powrócę do rozwarstwienia. Jak dla mnie miasto-żakiet, wieś-surdut. Jakoś tam mi pasuje, nie wiem czy to poprawne. To tak trochę nietypowo, bo przecież surdut jest bardziej formalny od żakietu. Chyba, że masz na myśli taki nieformalny surdut, nie taki ze sztuczkowymi spodniami itd. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Nie, nie. No właśnie chodzi mi o nieformalny szary surducik. Jeszcze wszystko się okaże jak to tam z tym będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Jestem chętny do pomocy. Jak sobie wyobrażasz sobie ten surdut? Tak? Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Tak. Z jednym małym wyjątkiem. Klapy otwarte i odrobinę mniejsze. No i pod szyją mucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Skoro klapy otwarte, to surdut będzie jednorzędowy? Ten tutaj akurat jest dwurzędowy - rozpięty; było to dość popularne do nieformalnego surduta, a także do dziś jest praktykowane w wypadku fraka. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Jakoś nie mogę przekonać się do marynarek dwurzędowych. Dr. co sądzisz o bonżurkach? Ja zastanawiam się nad taką. Do tego Albert Slippers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Pamiętaj, że formalny surdut musi być dwurzędowy. O bonżurkach? Jeżeli powiesz mi, o co mniej więcej Ci chodzi. Bo teoretycznie wiem, co to jest, ale jakbyś mnie spytał, to nie potrafiłbym odpowiedzieć. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Ale ja nie chce z surduta robić stroju formalnego Najprościej mówiąc chodzi o te szlafroki zakładane z rana bądź kiedy siedzimy leniwie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Nie wiem czy widziałes, wiec viewtopic.php?f=1&t=642&hilit=bon%C5%BCurka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 No to wobec tego są w porządku. Ale nie dla mnie. Mnie bardziej podobają się takie smoking jackety na wieczór i tak jakby ich dzienne odpowiedniki na dzień - Poirot nosił taką granatową marynarkę na chyba dwa guziki z kołnierzem szalowym wyłożonym jedwabiem. Mogę poszukać jakichś zdjęć. Teraz pytanie ode mnie: jaki jest według Ciebie poprawny nieformalny strój wieczorowy miejski letni (czyli po prostu letni smoking do miasta )? Czy czarny (lub "czarnopodobny") smoking z lżejszego materiału czy wersja z jasną marynarką? Pytam, bo piszę drugą część artykułu na Formal style. Zaznaczam, że uznałem kremowy garnitur z tropiku jako strój letni dzienny miejski. Pozdrawiam, Dr EDIT: Poirot miał to na sobie m.in. w odcinku "Zaginiona kopalnia", jeżeli to może Ci pomóc. EDIT2: Znalazłem jakąś ilustrację. Chodzi mi o coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Moim zdaniem biała marynarka smokingowa odpada, bardziej kojarzy mi się ona z przyjęciami na okręcie a nie na miejskie spotkania. W tej kwestii pozostaje przy czarnej marynarce z cieńszego materiału, ale z tego co pamiętam możliwa jest chyba jeszcze opcja z jasną marynarką w kolorze hmm jasnobrązowym? ( nie pamiętam koloru ale mam nadzieję, że wiesz o jaki kolor chodzi). Ale ja osobiście tej opcji tez bym nie wybrał. Tak Janie wiem o tym temacie ale co nie znaczy, że wzmianka o nim tutaj nie pasuje. Pozdrawiam Przemysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Wobec tego jaka jest Twoja postawa jeśli chodzi o ten kremowy garnitur jako miejski strój letni? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Kremowy garnitur jak najbardziej, i zapewne do niego kanotier ?. A co ty sądzisz o takim zestawieniu? Biała koszula i lniana marynarka, szare spodnie i kamizelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 A w jakim kolorze marynarka? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Moim zdaniem biała marynarka smokingowa odpada, bardziej kojarzy mi się ona z przyjęciami na okręcie a nie na miejskie spotkania. W tej kwestii pozostaje przy czarnej marynarce z cieńszego materiału, ale z tego co pamiętam możliwa jest chyba jeszcze opcja z jasną marynarką w kolorze hmm jasnobrązowym? ( nie pamiętam koloru ale mam nadzieję, że wiesz o jaki kolor chodzi). Ale ja osobiście tej opcji tez bym nie wybrał. Tak Janie wiem o tym temacie ale co nie znaczy, że wzmianka o nim tutaj nie pasuje. Pozdrawiam Przemysław Pasuje, ale jesli trafisz na jakies fajne informacje/zdjecia to badz tak mily i tam je tez wklej - do waszego watku rzadko zagladam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Marynarka biała, no ewentualnie kremowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Według mnie to raczej takie sobie połączenie - szary średnio pasuje do kremowego, do białego jeszcze mniej. Natomiast teoretycznie połączenie spodnie + kamizelka w tym samym kolorze + marynarka w innym kolorze mi się podoba. Można by to stosować do strollerów. Co sądzicie o robieniu spodni i kamizelki z tego samego materiału do żakietu i strollera (zwłaszcza, gdy jest to materiał w kratkę)? Jeżeli mówimy o strollerach; skoro granatowy żakiet z metalowymi guzikami jest w porządku, to czy można by używać swego rodzaju marynarki klubowej (nieco zmienionej) jako stroller? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 1 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2011 No kwestia kolorów to już prywatna sprawa. Ale co do spodni i kamizelek z tego samego materiału i tego samego koloru to oczywiście, że jestem za. Zbaczając odrobinę z tematu, dla mnie idealnym strojem, i do takiego aspiruje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Zamierzasz nosić czarną kamizelkę do żakietu? Rozumiem na jakieś spotkania biznesowe, pogrzeby czy uroczystości państwowe, ale poza tymi okazjami raczej nie. Przy okazji: zamierzasz też nosić muchę codziennie? No i jeszcze proszę o odpowiedź na moje drugie pytanie z poprzedniego posta, o strollerze. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 W żakiecie bardziej chodzi mi o krój, ja skłaniam się ku szarości.Czarny żakiet taki jak na zdjęciu to tak jak wspomniałeś na bardziej formalne wydarzenia. I jeżeli żakiet to oczywiście i muszka obowiązkowo. Krawat tylko do garnituru. Moim zdaniem jak najbardziej, Jeżeli wieczorem masz zamiar założyć smoking to jak najbardziej. Ale wiadomo, to też kwestia formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi