Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brałbym pierwszy ze względów stylistycznych, ale przede wszystkim praktycznych. W przedziale 0-3 stopnie woskowana bawełna jest sztywna, a 3-6 (oczywiście około) nieprzyjemnie, wilgotnie zimna.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzięki, Amigo. A ludki w Internecie mówią, że trzeba brać w takich kurtkach waxed cotton, bo ma jedyny niepowtarzalny zapach ociekający męskością i zapachem starego warsztatu samochodowego, prawda to?

Druga sprawa, nie ugotuję się w Harris Tweedzie na podszewce?

Opublikowano

Co do HT, nie wypowiem się, mnie zawsze zimno. Co do zapachu, w mojej Barbórce czułem przez pierwsze dwa dni, po (własnoręcznym) nawoskowaniu wcale.

Generalnie waxed cotton jest niezastąpiona na wrzosowisku do noszenia bażanta w dużej kieszeni, w temperaturze +6 - +10 (powyżej za gorąco). W innych scenariuszach są lepsze alternatywy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, R50 napisał:

Dzięki, Amigo. A ludki w Internecie mówią, że trzeba brać w takich kurtkach waxed cotton, bo ma jedyny niepowtarzalny zapach ociekający męskością i zapachem starego warsztatu samochodowego, prawda to?

Druga sprawa, nie ugotuję się w Harris Tweedzie na podszewce?

Woskowana bawełna nie jest przeznaczona na mróz, z powodów, które podał kolega wyżej. W temperaturach minusowych okrycie wierzchnie nie musi być nieprzemakalne, bo śnieg jest suchy. Tak naprawdę, to vintage'owy turysta ma największy problem w temperaturach 0-5 stopni - za zimno na waxed cotton, a jak są opady, to cała reszta w końcu przemaka.

Zapach - ja tam lubię wosk pszczeli, ale są gusta i guściki. W każdym razie, dobrej jakości odzież z bawełny woskowanej jest raczej trwalsza, niż niewoskowana. i może służyć latami.

Swoją drogą, rozważyłbym jeszcze wełnianą kurtkę typu Filson Mackinaw Cruiser, to bardzo fajne, praktyczne i ciepłe rzeczy

10043-main-345_82_1__6.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Filson to wspaniały i konkretny garment, ale niestety inna stylistyka - amerykańsko-robotnicza, a ja szukam czegoś do cosplay'a na brytyjskiego lorda przechadzającego się po wrzosowisku z bażantem w kieszeni.

E: Chociaż w zasadzie ten TwinTrack to kurtka motocyklowa.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, R50 napisał:

Filson to wspaniały i konkretny garment, ale niestety inna stylistyka - amerykańsko-robotnicza, a ja szukam czegoś do cosplay'a na brytyjskiego lorda przechadzającego się po wrzosowisku z bażantem w kieszeni.

E: Chociaż w zasadzie ten TwinTrack to kurtka motocyklowa.

No to niestety nie masz wyboru, brytyjscy lordowie chodzą po wrzosowiskach w barbourach - i tyle :)Barbour-Coats-and-Jackets.jpg

Generalnie, vintage outdoor istnieje na świecie w dwóch wersjach. 

1. American workwear, czyli raw denim, flanelowe koszule, kurtki typu cruiser wykonane z wełny lub woskowanej bawełny (nazywanej za Oceanem tin cloth), obuwie typu RW Iron Rangers czy Wolverine 1000 mile.

2. British country, czyli kurtki na polowanie z waxed cotton, krawat z bażantem, tweedy i na nogach kalosze albo brogsy.

Chcąc ubierać się w drugim stylu, zostaje ci Barbour, coś Barboura bardzo przypominającego (np. marka własna Country Attire) lub wełniane kurtki tego typu

barbour-moorhen-wool-breeks-olive-with-m

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra Amigos, kupiene niewoskowane, teraz kolejne pytanie:

Coś takiego jak Barbour Liddesdale, tylko wykonane z wełny lub bawełny, a nie torebki foliowej?

Opublikowano
Dnia 29.01.2017 o 22:16, R50 napisał:

ja szukam czegoś do cosplay'a na brytyjskiego lorda przechadzającego się po wrzosowisku z bażantem w kieszeni.

Tweed, wosk, gruba wełna. Pelerynki, płaszczyki, kurtki.

Catalogue-12.jpg
The-Hunt-900x545.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, R50 napisał:

Dobra Amigos, kupiene niewoskowane, teraz kolejne pytanie:

Coś takiego jak Barbour Liddesdale, tylko wykonane z wełny lub bawełny, a nie torebki foliowej?

Też szukam, to są niestety na ogół bardzo drogie rzeczy (np. Levenham, są też inne marki, ale zapomniałem nazw, bo zbyt drogie dla mnie, czyli jakieś 300-500 EUR za taką kurtkę).

CT ma od dawna pikowane kurtki w przystępnej cenie, ale z bawełny (choć, jak mnie zapewnił sprzedawca, bardziej niż wystarczające na angielską zimę). Od dawna noszę się z zamiarem przetestowania ich, jak tylko zużyje się mój Barbour. Niestety w nowej kolekcji CT ta kurtka trochę zbrzydła, wcześniej była ładniejsza (małe rozmiary wiszą chyba jeszcze w sekcji Clearance).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Skoro pojawił się temat kurtek Barbour, to chciałbym zapytać o opinię. Zamierzam kupić przejściową kurtkę, w sklepie stacjonarnym w Poznaniu. Na forum spotykam się z różnymi opiniami, gorszymi i lepszymi. Zastanawia mnie też kwestia materiału (100% poliester, 100 poliamid), czy to aby najlepsze rozwiązanie. Czy warto wydać 600-800 zł na kurtkę pikowaną Barbour? Czy w tej cenie poszukać lepiej czegoś innego?

Opublikowano

Nie chodzić w nim na suto zakrapiane balety? Nie używać podczas pielenia ogródka? 

Na poważnie, pytasz o jakieś nano-nasa protektory w śpreju?

Jedyne co mi do głowy przychodzi to oddanie go do pralni aby nałożyli apreturę, choć spotkałem się z opiniami na forum, że apretura niszczy tkaniny...

Ja oddając do czyszczenia wysłużone wełniane płaszcze z flaneli nakładam apreturę i jestem zadowolony z efektu, kolor odżywiony, bardziej "tłusty". Na nowy płaszcz niekoniecznie poddałbym temu zabiegowi, większość producentów nakłada na tkaniny własne apretury.

Co jakiś czas, użyć miękkiej szczotki z naturalnego włosia i to koniec pielęgnacji.

Opublikowano

Uznałem, że chyba zaopatrzę się w nieco bardziej elegancki plaszcz na okres wiosenno-letni.

Zasadniczo to raczej płaszcze wełniane odpadają. Powyżej 15 stopni, to jest mi w tym za ciepło, a z kurtek to ograniczam się raczej do rzeczy chroniących przed wiatrem czy względnie deszczem. 

Przyszło mi coś takiego do głowy:

http://eu.suitsupply.com/pl/coats/jasnobrązowy-płaszcz-dwurzędowy/J430.html?cgid=Coats

100% len. Jak tego typu materiały sprawdzają się w tej roli? A może coś podobnie lekkiego? Wszakże nie o termoizolacje tu idzie.

Opublikowano

@baniaartur  ja uważam tak jak White Haven, że nie warto kupować kurtek  Barboura w sklepie stacjonarnym w Polsce. Ja swoją kurtkę pikowaną kupowałem na Country Attire  ponad rok temu i wyszła mi w przeliczeniu na złotówki ok 400 zł. Wysyłka jest darmowa. Co do jakości i wrażeń z użytkowania, to jest to uniwersalna kurtka, do stylu casual, nawet smart casual,  używam jej  w zakresie temperatur mniej więcej od 3 do 9 stopni Celsjusza. Wcześniej przez kilka lat używałem takiej samej kurtki liddesdale i w zasadzie mam ją nadal. Dzięki temu mam porównanie jakości starych wyrobów i nowych. Nowe są chyba  gorzej wykonane, mam subiektywne  wrażenie, że kurtka zużywa się szybciej niż poprzednia,  mimo to uważam, że nadal warto ją kupić, zwłaszcza  gdy ktoś lubi brytyjski styl, ja w każdym razie lubię. :) 

Opublikowano
21 godzin temu, BrotherM napisał:

100% len. Jak tego typu materiały sprawdzają się w tej roli? A może coś podobnie lekkiego? Wszakże nie o termoizolacje tu idzie.

1) żona zawsze mówi - nie kupuj "białej" odzieży wierzchniej - nie stać nas będzie na co tygodniową pralnię :D

2) dwurzędowy letni płaszcz? To po co dwa rzędy materiału, które grzeją nałożone na siebie?

3) prędzej zdecydowałbym się na http://eu.suitsupply.com/pl/coats/granatowy-płaszcz-przeciwdeszczowy/J431.html?cgid=Coats

rozpięty jednorzędowiec wygląda chyba trochę lepiej niż rozpięty dwurzędowiec

Opublikowano

@djmakus

Przez lata nosiłem o tej porze roku jasno kremową kurtkę (bawełna), nie było z tym żadnych problemów. Na porę wiosenno-letnią widziałbym coś jaśniejszego dla odmiany po tym, gdy przez całą zimą noszę jednak czarny płaszcz. Dwurzędowy? Mam słabość do dwurzędowych płaszczów, choć czasem trafiają się wyjątki ;) .

Grzać? Płaszcz z lnu też będzie? Nie miałem, stąd się pytam, może ktoś ma jakieś doświadczenia. Tutaj mi nie na termoizolacji zależy (bo w zasadzie to już w ciągu dnia mogę bez okrycia wierzchniego się poruszać), ile co najwyżej na osłonie przed wiatrem. I czymś nieco bardziej eleganckim. Ot, tyle i aż tyle.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podoba mi się ta nowa (t.zn. powracająca kolejny raz) moda na field jackets. Kupiłbym sobie jakąś, bo nie mam, najlepiej oliwkową (bo mam już granatową kurtkę, a to taki "tradycyjny" kolor). Teraz się tylko zastanawiam, którą opcję wybrać:

1) klasyk amerykański (do czołgania się po Wietnamie), czyli Alpha Industries M65 (cena u mnie 179 EUR);

AL522H01R-M11@18.jpg

2) klasyk brytyjski (do dumnego kroczenia po wrzosowiskach), czyli woskowany Barbour w bardzo podobnym stylu, np. model Trooper (na zdjęciu poniżej; są też inne podobne modele, np. Duke i Corbridge, różnią się na pierwszy rzut oka detalami, np. brakiem pagonów); to opcja droższa (min. 250 EUR), ale może lepsza jakościowo i stylowo.

barbour-trooper-jacket---olive-mwx0019ol

Opublikowano

Mam podobny egzemplarz (PLR) do tego Barbour i służy mi niezawodnie od kilku lat od wczesnej wiosny do wczesnego, a potem do zimy. Bardzo uniwersalna kurtka, byle tylko marynarkę zakrywała.

Opublikowano
52 minuty temu, Hargin napisał:

Mam podobny egzemplarz (PLR) do tego Barbour i służy mi niezawodnie od kilku lat od wczesnej wiosny do wczesnego, a potem do zimy. Bardzo uniwersalna kurtka, byle tylko marynarkę zakrywała.

To bardzo dobrze :). Też mi się wydaje, że mi posłuży, tylko która - styl Barbour czy styl Alpha Industries? A może jakiś inny jeszcze?