bartek_s Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Witam, ostatnio borykam się z problemem dobrania koszuli. W większości przypadków koszula (slimy też) "odstaje" dość mocno w okolicach pasa. Jestem osobą dość szczupłą, 185 cm, kołnierzyk 39, ale nie narzekam na wielkość klatki piersiowej - ostatnio przymierzając mniejszy rozmiar bałem się, że jeden z guzików wystrzeli w twarz pani ekspiedientki. Czy polecicie mi jakieś dobrze wytaliowane na dole koszule w cenie 100-150 zł? Super slimy odpadają - o ile w pasie jest ok, o tyle góra nie wchodzi w takie cudo. Koszule mają głównie służyć pod garnitur do pracy, ale jestem młodą osobą i nie interesuje mnie za bardzo sztywna klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 A jaki problem wytaliować w pasie koszulę? Koszt 15 zł u krawcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_s Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 I z każdą koszulą biegać do krawcowej? To tak jak wlewanie 5 litrów paliwa do samochodu na raz. Niby można, ale ogólnie wychodzi drożej i traci się przy tym czas. Wolałbym znaleźć odpowiadający mi krój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Witam, ostatnio borykam się z problemem dobrania koszuli. W większości przypadków koszula (slimy też) "odstaje" dość mocno w okolicach pasa. Jestem osobą dość szczupłą, 185 cm, kołnierzyk 39, ale nie narzekam na wielkość klatki piersiowej - ostatnio przymierzając mniejszy rozmiar bałem się, że jeden z guzików wystrzeli w twarz pani ekspiedientki. Czy polecicie mi jakieś dobrze wytaliowane na dole koszule w cenie 100-150 zł? Super slimy odpadają - o ile w pasie jest ok, o tyle góra nie wchodzi w takie cudo. Waga i wzrost to za mało, żeby doradzić Ci - nie widząc Twojej sylwetki na żywo - gdzie dostaniesz pasującą koszulę. Może być też tak, że jeśli jesteś wysoki i szczupły, ale z rozbudowaną klatką piersiową, to żadna z firm nie zaoferuje Ci pasującej koszuli z wieszaka. Możesz spróbować np. z koszulami Jakes w Peek&Cloppenburg, ale ich jakość jest kiepska. Nie myślałeś, żeby dać ją "osiedlowej" krawcowej do zwężenia? Zapłaciłbyś pewnie jakieś 20pln. I z każdą koszulą biegać do krawcowej? To tak jak wlewanie 5 litrów paliwa do samochodu na raz. Niby można, ale ogólnie wychodzi drożej i traci się przy tym czas. Wolałbym znaleźć odpowiadający mi krój. Nie musisz biegać z każdą - możesz kupić 5 i oddać 5 koszul do krawcowej. Koszule mają głównie służyć pod garnitur do pracy, ale jestem młodą osobą i nie interesuje mnie za bardzo sztywna klasyka. Co ma "bardzo sztywna klasyka" do zbyt dużej koszuli w pasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_s Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 To, że nie wszystkie firmy oferują koszule inne niż eleganckie - tak mi się przynajmniej wydaje, ale to nie ja jestem tu specem od koszul. Zawęża to wybór, jak mniemam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Ale co rozumiesz przez koszule inne niż eleganckie? Myślisz o typowo sportowych noszonych na spodnie? Bo generalnie ciężko mi sobie wyobrazić "nieelegancką" koszulę włożoną pod garnitur. To się zwyczajnie będzie gryzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Panowie, nie drążymy bezsensownego tematu o rodzajach koszul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_s Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Byłbym wdzięczny jeśli ktoś o podobnej budowie mógłby się wypowiedzieć na temat marek, które kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Nie wiem, czy to podobna budowa, ale u mnie klatka-talia to 98-70 i zadowala mnie koszulowo tylko bespoke/MTM. A szukałem przez kilka lat i stacjonarnie, i internetowo. Jak jesteś bardzo uparty, da się zamknąć koszulowy bespoke w kwocie 300 zł. Len nawet w 200 zł, jak masz gadane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 Ciekawe rozwiązanie mankietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 26 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2013 To wygląda na odmianę mankietu Portofino (funkcjonują też inne nazwy), swojego czasu nosili go aktorzy w filmach z 007. Świetny patent, coś pośredniego między mankietem na guziki a spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 mankiet koktajlowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 No właśnie dziś śniła mi się koszula z mankietem Portofino I stąd pytanie czy można gdzieś dorwać koszulę RTW z takim oto mankietem w naszym kraju? Czy wyłącznie mtm/bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 Kamakura Shirts’ Global E-Commerce Coming Soon http://www.ivy-style.com/rolling-along- ... -soon.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 Polecam, bardzo lubię mankiet koktajlowy na zmianę ze mankietem na spinki. Tylko, co warto zaznaczyć, poprawna jest forma idąca po skosie nie w linii prostej, ale eliptycznie i zaokrąglona. Zastanawiałem się czemu, czy to tylko tradycja, aż jedna z koszul została uszyta z mankietem koktajlowym idącym po linii prostej i trochę się haczy o mankiet marynarki jak nie zaprasuje na zgięcie (czego nie lubię). Inne chodzą jak po maśle i bez problemu się samoistnie chowają po wyskoczeniu z rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 27 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2013 Nie haczy się taki mankiet o rękaw marynarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 1 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2013 Ciekawe rozwiązanie mankietów. Chyba ten sam mankiet, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuM Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Panowie, podjąłem się jakiś czas temu inicjatywy stworzenia polskiej marki koszul wysokiej jakości i w związku z tym pragnąłbym poprosić o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej tego tematu. Muszę ocenić opłacalność projektu oraz potencjalny rynek. Póki co przewidywany jest start z koszulami RTW oraz MTM, Bespoke uruchomione ma zostać dopiero za jakiś czas. Wypełnienie ankiety trwa dosłownie kilka minut a całość zrobiona jest w bardzo intuicyjny sposób. Będę wdzięczny za rozesłanie wśród znajomych. Dziękuję Link to ankiety: http://koszulepremium.questionpro.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 "guziki z matki perły" to chyba pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 mother of pearl = matka perły Not. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuM Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Pomyłka - nie. Z premedytacją piszę w ten sposób bo jest to stwierdzenie jak dla mnie najbardziej oddające materiał wykonania takich guzików. Nie ma to nic wspólnego z perłą ani z jej masą a bardziej z tym co te perły w sobie trzymało - matką. Bardziej precyzyjne jest angielskie Mother of pearl. Zdarzają się również na forum określenia "macica perłowa" lecz takie określenie wydaję mi się zbyt te piękne wyroby krzywdzące. Oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Sorry, ale używa się określenia macica (masa) perłowa. Matka perły brzmi idiotycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Za to logicznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuM Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Zmieniłem ostatecznie na masę perłową bo rzeczywiście tak również tłumaczy to słownik języka polskiego. Nie zmienia to faktu, że to określenie cały czas nie wzbudza mojej sympatii:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 2 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2013 Matka, macierz oraz ów trzeci rzeczownik, jak najbardziej logicznie i nie krzywdząco Francuzi maja bardziej neutralne określenie nacre. Po polsku przyjęta jest macica perłowa, a może bardziej archaizując: mać perłowa (perła mać!?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi