dziubdziub Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Próbowała ale nie wyszło? Co stanowiło problem? Na pewno dużą przeszkodą by była ta część która zwykle łączy się z satyną. Wiadomo, nie od razu Rzym zbudowano, nie od razu knita wydziergano. Trzeba by było zacząć od czegoś prostszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziubdziub Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Dla zainteresowanych: tu jest jakiś jakaś instrukcja, ale po angielsku. Poza tym robią tutaj na drutach od razu na dwóch kolorach. http://www.purlbee.com/the-purl-bee/2012/1/19/lauras-loop-father-and-son-knit-ties.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Jakis czas temu kupiłem włóczkę i próbuję. Nie takie hop-siup! I kup najtańszą włóczkę na początek, bardzo szybko się zużywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Dla zainteresowanych: tu jest jakiś jakaś instrukcja, ale po angielsku. Poza tym szydełkują tutaj od razu na dwóch kolorach. http://www.purlbee.com/the-purl-bee/2012/1/19/lauras-loop-father-and-son-knit-ties.html Ale to na drutach, nie na szydełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziubdziub Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Aha, obnażyłem swoją ignorancję w temacie. Celowałbym w tę drucianą metodę, chyba że szydełkowanie jest prostsze (nie sądzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Są lepsi (bo są gorsi). A ogólnie bardzo apropo : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9591I3Odgso#t=235 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Koleżanka Małżonka wydziergała mi na szydełku z jedwabnej włóczki. Dokładnie jak na maszynie oczywiście się nie da: grubsza włóczka, jakieś niedoskonałości. Ale jest 'entirely hand made'. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Pokaż Jednym wyjdzie knit, innym (j.w.) czapka ale każda czapka się przyda, tymbardziej jeśli hand made. Koleżanka Małżonka (...) Czyja koleżanka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Dla zainteresowanych: tu jest jakiś jakaś instrukcja, ale po angielsku. Poza tym robią tutaj na drutach od razu na dwóch kolorach. http://www.purlbee.com/the-purl-bee/2012/1/19/lauras-loop-father-and-son-knit-ties.html Spójrz jak duży i brzydki węzeł z tego wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziubdziub Napisano 20 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Spójrz jak duży i brzydki węzeł z tego wychodzi. Ciężko się nie zgodzić, że węzeł krawata zrobionego według tej instrukcji będzie niezgrabny. Chyba wynika to z tego, że pani która dziergała te krawaty nie uwzględniła, że powinny się one zwężać na pewnym odcinku, a nie mieć formę paska jednolitej szerokości. To zastrzeżenie, które miałem od początku do tego samouczka, a którego wcześniej nie zgłosiłem. Stąd ciekawi mnie, czy nie ma gdzieś instrukcji, która pokazywałaby zmianę szerokości na odcinku, który "idzie pod kołnierz" koszuli. Takie dzierganie z uwzględnieniem stopniowo zmieniającej się szerokości to już trochę trudniejsze "fiku-miku", więc dobrze się odnieść do modelu, żeby zobaczyć jak tam dziergać. Tak czy siak, myślę że to piękne rękodzieło. To, co ta pani zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerry db Napisano 8 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2013 Panowie pytanie, czy krawat z grenadyny lub knit pasuje do jeansów? Czy w jeansach pozostać przy marynarce i rozpietej koszuli pod szyją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 8 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2013 Oczywiście, że pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 Słuchajcie, gdzie nabywacie knity w przyzwoitych cenach? Chodzi mi o wełniane lub jedwabne (nie poliestrowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 Co oznacza "przyzwoita cena"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 poniżej 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 W tej cenie nie ma wyboru, tylko okazje na wyprzedażach (np. w Dalvey). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 poniżej 100zł U Tomka Milera jest kilka modeli w promocyjnej cenie: http://www.gentlemanschoice.pl/kategoria/knity Jak dołożysz 9 zł, to tutaj jest spory wybór: http://www.eleganckipan.com.pl/pl/c/Krawaty-z-dzianiny-knity/81/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 @lubo69 --> dzięki za tego linka - może nie knita ale coś innego stamtąd zamówię @mr.vintage --> z tego drugiego sklepu już korzystałem i jestem zadowolony z produktów i obsługi. U Tomka poszukam:) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2013 Słuchajcie, gdzie nabywacie knity w przyzwoitych cenach? Chodzi mi o wełniane lub jedwabne (nie poliestrowe) poniżej 100zł W tej cenie nie ma wyboru, tylko okazje na wyprzedażach (np. w Dalvey). Takie knity istnieją w regularnych cenach. 18gbp za jedwabne knity: 6cm - gładkie, w kropeczki, paseczki, oraz gładkie 8cm. Tylko nie wiem czy chcę adres podawać tu, bo będzie cyrk jak z józkiem turnerem ale z przyjemnoscią podam na pm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terminus Napisano 16 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2013 A czy bawełna spełnia definicję knita ? http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-61818 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 16 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2013 Tak. Knit nie jest definiowany przez rodzaj tkaniny, ale przez typ splotu. Przyjelo sie takze, ze knit ma proste zakonczenie i nie ma wkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 17 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2013 Bywają też knity z trójkątnym zakończeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 image.jpg Bywają też knity z trójkątnym zakończeniem. Swojego czasu zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Panowie co sądzicie o takich knitach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 Czy można gdzieś kupić knity w szerokości 8,5 / 9 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2013 Swojego czasu zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Panowie co sądzicie o takich knitach? Osobiście nie trawię krawatów w formie skarpetek (czyli zakończonych "tępo"); knity trójkątne jak najbardziej można dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi