mosze Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Z jakąś dokładnością - tak, o ile nogawki w obu parach będą identycznie się układać i oba materiały podobnie znoszą upływ czasu (w tym sensie, że np. się nie zbiegają). Pomierz np. kilka par o właściwej długości i porównaj długość nogawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 1 godzinę temu, swordfishtrombone napisał: Dobra, zabieram się za te spodnie omawiane wyżej, pierwszy krok: skrócenie i od razu problem. Spodnie są o tyle za długie (unfinished), że trudno mi domowym sposobem oszacować ich odpowiednią długość (muszę podwinąć tak dużo, że tracę jasność co do tego, jak nogawka się układa). Krawcowej w tym zakresie nie zaufam (w sensie żeby zrobić u niej przymiarkę), bo za każdym razem, jak to robiłem, kończyło się spodniami o kilka cm za długimi. Pytanie: czy jeśli zmierzę długość szwu wewnętrznego podobnych spodni właściwej długości (też garniturowe, też z mankietem, też noszone na szelki), i powiem krawcowej do jakiej długości szwu ma skrócić te nowe spodnie, operacja się powiedzie (pod warunkiem, że krawcowa się nie pomyli) i otrzymam taką samą długość? "Stare" spodnie są z bardzo cienkiej wełny, nowe - z flaneli... Kup pudełko szpilek i zamiast podwijać nogawkę jak w jeansach (kilka zawinięć) podwiń nadmiar do wewnątrz nogawki i przypnij szpilkami na górze. Nawet jakby tego nadmiaru było 15 cm to i tak się nogawka ułoży w miarę OK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Właśnie dokładnie tak robiłem, mam już szpilki. Nadmiaru jest ok. 20 cm i właśnie nie mam pewności, czy pod tym mankietem nie ma np. kilkucentyetrowej zmarszczki. Nie zawracałbym sobie tym głowy, gdyby nie fakt, że tą metodą wyszedł mi szew wewnętrzny 82 cm, podczas gdy wszystkie inne moje pasujące spodnie na szelki mają tak od 79 do 80,5. Chyba jednak poproszę najpierw te 82 i najwyżej potem zrobię drugi raz (chociaż 2-3 cm na nogawce to dużo...). Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 z tym wewnętrznym szwem też mi się wydawało, że zawsze musi być tak samo, aż zamówiłem spodnie Benevento i okazało się że jestem w błędzie ponieważ ich krój, wymusza chowanie wiecie czego, aż z tyłu na półdupkach, bo inaczej się nie mieszczą - długość spodni po szwie wewnętrznym muszę mieć inną. Na kilku zdjęciach na forum u kolegów także widziałem potężne rozgwiazdy w kroku, co upewniło mnie że ten krój tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 1 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2017 Ile może kosztować wytaliowanie płaszcza? Wydaje mi się, że pachy też mam ciut za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Atrapy guzików w rękawach marynarek. Trochę fanaberia z mojej strony, ale da radę je przerobić na normalne, zapinane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 7 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2017 Teoretycznie tak - kwestia znalezienia krawca, które będzie chciał obszyć dziurki ale w praktyce całkowicie nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 21 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2017 Mam lekko przykrótką w rękawach marynarkę Havanę z SuSu. Przydałoby się rękawy wydłużyć o jakieś 1-1,5 cm. Czy to jest wykonalne? Zacząłem oglądać rękawy w tej marynarce. Tam jest chyba dodatkowy zapas materiału (takie dość ewidentne zgrubienie, ok. 3-3,5 cm długości) na tego rodzaju operację. Ktoś się orientuje czy to wykonalne? Skąinąd, da sie np. poszerzyć tez marynarkę o np. 1 do 1,5 cm w klatce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 22 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2017 W klatce - tak, ale plecami, co potrafi dać różny efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 24 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Czy istnieje możliwość i sens przeróbki marynarki na pełnej podszewce (SuSu Havana) na półpodszewkę? Kto mógłby się tego podjąć i jak byłby tego potencjalny koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 Jeśli chodzi o pozbycie się podszewki z dolnej części pleców, to każdy ogarnięty punkt przeróbek powinien dać radę. Oprócz skrócenia podszewki trzeba jeszcze ładnie wykończyć szwy (te ukryte pod podszewką z reguły są wykończone mniej starannie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ell Napisano 26 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2017 Orientuje się ktoś czy Havanę z SS można poszerzyć w bicepsie? Przy okazji możliwa jest przeróbka kołnierzyka włoskiego na button up / button down? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 26 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2017 @ell, Jeśli skrzydełko kołnierza jest wystarczająco długie i sięga poza stójkę to technicznie da się to zrobić; inna sprawa jak to będzie wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepkacpra Napisano 25 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2017 tl;dr: Wymiana podszewki w płaszczu - acetat vs cupro? Dzień dobry Panowie, mam od 4 lat wełniany płaszcz z Próchnika, który noszę późną jesienią i zimą. Powoli zaczyna być na nim widać upływ czasu, ale nie jestem jeszcze gotów się z nim rozstać. Bardzo go lubię i myślę, że zewnętrzna tkanina przetrwa jeszcze dwa sezony. W związku z tym chciałbym dać mu drugie życie wymieniając m.in. podszewkę. Waham się między acetatem a cupro. Co byście radzili? Mając na uwadze, że nie jest to turbo-drogie okrycie oraz, że za dwa sezony i tak dokona pewnie żywota, nie chciałbym przeinwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 5 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2017 Dnia 25.02.2017 o 16:04, szczepkacpra napisał: tl;dr: Wymiana podszewki w płaszczu - acetat vs cupro? Dzień dobry Panowie, mam od 4 lat wełniany płaszcz z Próchnika, który noszę późną jesienią i zimą. Powoli zaczyna być na nim widać upływ czasu, ale nie jestem jeszcze gotów się z nim rozstać. Bardzo go lubię i myślę, że zewnętrzna tkanina przetrwa jeszcze dwa sezony. W związku z tym chciałbym dać mu drugie życie wymieniając m.in. podszewkę. Waham się między acetatem a cupro. Co byście radzili? Mając na uwadze, że nie jest to turbo-drogie okrycie oraz, że za dwa sezony i tak dokona pewnie żywota, nie chciałbym przeinwestować. Prawdopodobnie nie ma to znaczenia. Jeśli to jest płaszcz, to niezależnie od tego, jaką będzie miał podszewkę (zakładając, że nie poliestrową), powinno być ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 10 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2017 Mam dylemat jak postąpić z rękawami od płaszcza -> potrzebuję je skrócić o około 2 - 2,5 cm, a jak widać z poniższego zdjęcia umiejscowienie guzików średnio na to pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 12 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2017 Jeżeli dziurki nie są cięte to można je przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 Mokotów/Śródmieście - potrzebuję skrócić rękawy w nowej marynarce, raczej od dołu - Pan Mazur ma dużo na głowie, a krawcowa z której czasem korzystam ma urlop. Jakieś sprawdzone propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuto Napisano 5 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2017 Kazimierz Łomża, Wołoska 52. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 22 godziny temu, adamuto napisał: Kazimierz Łomża, Wołoska 52. Dzięki, sprawdzę szczególnie, że to prawie po sąsiedzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 7 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2017 Dnia 5.04.2017 o 13:58, adamuto napisał: Kazimierz Łomża, Wołoska 52. Bardzo dobry krawiec - zna się na rzeczy. Bywałem u Niego wielokrotnie i zawsze robił poprawki w sposób profesjonalny. Ceny adekwatne do jakości. Zakład krawiecki zlokalizowany jest w kompleksie starych pawilonów. Jego lokal znajduje się w tylnej części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo84 Napisano 7 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2017 41 minut temu, Marcelli napisał: Bardzo dobry krawiec - zna się na rzeczy. Potwierdzam. Również korzystałem i zawsze byłem zadowolony z wykonanej usługi (m.in. skracanie od góry, dopasowywanie spodni), niestety wysoko się ceni. Mimo wszystko z trudniejszymi poprawkami wolę chodzić do niego. Jeśli chodzi o skrócenie "od dołu" to dość łatwa przeróbka. Jeśli nie musisz przenosić atrap dziurek guzikowych to mogę polecić też poprawki krawieckie na ul. Polnej 18/20 (mają oddziały również w innych lokalizacjach m.in. na ul. Wołoskiej) http://krawieckie.com/galeria-uslug/uslugi-ekspresowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astaroth Napisano 12 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2017 Panowie czy da się w jakiś sposób poszerzyć klapy marynarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2017 Nie. Na szwie jest tylko minimalny zapas materiału, nie da się go wykorzystać do poszerzenia albo, przy sporym wysiłku krawca, ugrasz 2mm więc to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astaroth Napisano 12 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2017 Marynarka jest jedno guzikowa,ale to raczej nie wiele zmienia A jakaś forma przeprasowania klap, czy coś w ten deseń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi