Skocz do zawartości

Przeróbki: spodnie, marynarki, itd.

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, swordfishtrombone napisał:

Dobra, zabieram się za te spodnie omawiane wyżej, pierwszy krok: skrócenie i od razu problem.

Spodnie są o tyle za długie (unfinished), że trudno mi domowym sposobem oszacować ich odpowiednią długość (muszę podwinąć tak dużo, że tracę jasność co do tego, jak nogawka się układa). Krawcowej w tym zakresie nie zaufam (w sensie żeby zrobić u niej przymiarkę), bo za każdym razem, jak to robiłem, kończyło się spodniami o kilka cm za długimi.

Pytanie: czy jeśli zmierzę długość szwu wewnętrznego podobnych spodni właściwej długości (też garniturowe, też z mankietem, też noszone na szelki), i powiem krawcowej do jakiej długości szwu ma skrócić te nowe spodnie, operacja się powiedzie (pod warunkiem, że krawcowa się nie pomyli) i otrzymam taką samą długość? "Stare" spodnie są z bardzo cienkiej wełny, nowe - z flaneli...

Kup pudełko szpilek i zamiast podwijać nogawkę jak w jeansach (kilka zawinięć) podwiń nadmiar do wewnątrz nogawki i przypnij szpilkami na górze. Nawet jakby tego nadmiaru było 15 cm to i tak się nogawka ułoży w miarę OK.

trousers03.jpg

• Oceniam pozytywnie 2

Właśnie dokładnie tak robiłem, mam już szpilki. Nadmiaru jest ok. 20 cm i właśnie nie mam pewności, czy pod tym mankietem nie ma np. kilkucentyetrowej zmarszczki. Nie zawracałbym sobie tym głowy, gdyby nie fakt, że tą metodą wyszedł mi szew wewnętrzny 82 cm, podczas gdy wszystkie inne moje pasujące spodnie na szelki mają tak od 79 do 80,5. Chyba jednak poproszę najpierw te 82 i najwyżej potem zrobię drugi raz (chociaż 2-3 cm na nogawce to dużo...).

Dzięki za pomoc.

z tym wewnętrznym szwem też mi się wydawało, że zawsze musi być tak samo, aż zamówiłem spodnie Benevento i okazało się że jestem w błędzie ponieważ ich krój, wymusza chowanie wiecie czego, aż z tyłu na półdupkach, bo inaczej się nie mieszczą - długość spodni po szwie wewnętrznym muszę mieć inną. Na kilku zdjęciach na forum u kolegów także widziałem potężne rozgwiazdy w kroku, co upewniło mnie że ten krój tak ma.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mam lekko przykrótką w rękawach marynarkę Havanę z SuSu. Przydałoby się rękawy wydłużyć o jakieś 1-1,5 cm.

Czy to jest wykonalne? Zacząłem oglądać rękawy w tej marynarce. Tam jest chyba dodatkowy zapas materiału (takie dość ewidentne zgrubienie, ok. 3-3,5 cm długości) na tego rodzaju operację. Ktoś się orientuje czy to wykonalne?

Skąinąd, da sie np. poszerzyć tez marynarkę o np. 1 do 1,5 cm w klatce?

• 5 weeks later...

tl;dr: Wymiana podszewki w płaszczu - acetat vs cupro?

Dzień dobry Panowie,

mam od 4 lat wełniany płaszcz z Próchnika, który noszę późną jesienią i zimą. Powoli zaczyna być na nim widać upływ czasu, ale nie jestem jeszcze gotów się z nim rozstać. Bardzo go lubię i myślę, że zewnętrzna tkanina przetrwa jeszcze dwa sezony. W związku z tym chciałbym dać mu drugie życie wymieniając m.in. podszewkę.

Waham się między acetatem a cupro. Co byście radzili?

Mając na uwadze, że nie jest to turbo-drogie okrycie oraz, że za dwa sezony i tak dokona pewnie żywota, nie chciałbym przeinwestować.

• 2 weeks later...

Dnia 25.02.2017 o 16:04, szczepkacpra napisał:

tl;dr: Wymiana podszewki w płaszczu - acetat vs cupro?

Dzień dobry Panowie,

mam od 4 lat wełniany płaszcz z Próchnika, który noszę późną jesienią i zimą. Powoli zaczyna być na nim widać upływ czasu, ale nie jestem jeszcze gotów się z nim rozstać. Bardzo go lubię i myślę, że zewnętrzna tkanina przetrwa jeszcze dwa sezony. W związku z tym chciałbym dać mu drugie życie wymieniając m.in. podszewkę.

Waham się między acetatem a cupro. Co byście radzili?

Mając na uwadze, że nie jest to turbo-drogie okrycie oraz, że za dwa sezony i tak dokona pewnie żywota, nie chciałbym przeinwestować.

Prawdopodobnie nie ma to znaczenia. Jeśli to jest płaszcz, to niezależnie od tego, jaką będzie miał podszewkę (zakładając, że nie poliestrową), powinno być ok.

• Oceniam pozytywnie 1

• 4 weeks later...
Dnia 5.04.2017 o 13:58, adamuto napisał:

Kazimierz Łomża, Wołoska 52.

Bardzo dobry krawiec - zna się na rzeczy. Bywałem u Niego wielokrotnie i zawsze robił poprawki w sposób profesjonalny. Ceny adekwatne do jakości. Zakład krawiecki zlokalizowany jest w kompleksie starych pawilonów. Jego lokal znajduje się w tylnej części.

• Oceniam pozytywnie 1

41 minut temu, Marcelli napisał:

Bardzo dobry krawiec - zna się na rzeczy. 

Potwierdzam. Również korzystałem i zawsze byłem zadowolony z wykonanej usługi (m.in. skracanie od góry, dopasowywanie spodni), niestety wysoko się ceni. Mimo wszystko z trudniejszymi poprawkami wolę chodzić do niego. 

Jeśli chodzi o skrócenie "od dołu" to dość łatwa przeróbka. Jeśli nie musisz przenosić atrap dziurek guzikowych to mogę polecić też poprawki krawieckie na ul. Polnej 18/20 (mają oddziały również w innych lokalizacjach m.in. na ul. Wołoskiej)

http://krawieckie.com/galeria-uslug/uslugi-ekspresowe/

• 1 month later...