eightwonder Napisano 23 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2015 Próbował ktoś wydłużyć marynarkę SS? Jeśli z rekawami sie da, to moze te 2cm mna długości tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prober Napisano 24 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2015 Witam.Zaplanowałem zakup swojego pierwszego garnituru. Zamówiłem kilka sztuk do przymierzenia w SuitSupply. Z wszystkich zamówionych ten oto model Lazio wydaje mi się, że najlepiej leży.Jestem osoba szczupłą, średniego wzrostu, moim problemem są wąskie barki. Wszystkie mierzone w sklepach stacjonarnych marynarki są zbyt szerokie. Brakuje zazwyczaj rozmiarów mniejszych niż 46. Na zdjęciach jest pokazany rozmiar 44, Przymierzałem również rozmiar 42 tego samego modelu i on wydaje mi się, dobrze leży w ramionach, w klatce piersiowej , ale w talii i biodrach jest zbyt ciasna, niestety w spodnie też się nie zmieszczę. Proszę o poradę co poprawić u krawcowej czy może zostawić tak jak jest. Czy może lepiej szukać innego garnituru, który będzie lepiej na mnie leżał? To jest ta w rozmiarze 42: Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangoup Napisano 24 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2015 Rękawy są dość krótkie. Sam jestem w trakcie zwężania barków w marynarce SS i to powoduje że rękawy są jeszcze krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 24 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2015 42 leży dużo ładniej. Na plecach jest mniej fałd w stosunku do rozmiaru 44, z tym że rękawy są za krótkie. Ile masz wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prober Napisano 27 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2015 42 leży dużo ładniej. Na plecach jest mniej fałd w stosunku do rozmiaru 44, z tym że rękawy są za krótkie. Ile masz wzrostu? Wzrostu mam 176 cm. Niestety 42 jest zbyt ciasna w talii i biodrach oraz spodnie są za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Posiadam granatowy płaszcz/prochowiec z Bytomia http://mrvintage.pl/wp-content/uploads/2014/04/Hlasko4.jpg(zdjęcie z mrvintage.pl) i zastanawiam się czy istniałaby możliwość wyprucia/wyjęcia poduszek z ramion? Denerwuje mnie ta 'sztuczność' tych ramion i pytanie czy jest sens i czy wyprucie tych ramion pomogłoby i nie zniszczyło płaszcza. Czy taka przeróbka krawiecka jest skomplikowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Poduszki da się usunąć ale efekt jest trudny do przewidzenia. Może się okazać, że po ich wyjęciu wcale nie jest lepiej i trzeba korygować ramiona. Lepiej iść z tym do dobrego krawca niż punktu w którym tylko skraca się nogawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Czy ktoś jest w stanie ze 100% pewnością stwierdzić, że ta marynarka jest taliowana? Zdjęcie sugeruje, że tak, jednak moje doświadczenie w tej materii jest mizerne... Przy okazji zapytam - warto się nią zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Z doświadczenia powiem, ze na manekinach ubrania są ściągnięte z tyłu/boków, nawet u Zaremby tak jest, by się ładniej prezentowały, więc moim zdaniem z tego zdjęcia nic się nie da wywnioskować A w temacie czy warto inwestować - po samych zdjęciach też ciężko doradzać (info o materiale, producencie by pomogły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Można się sugerować firmą (od pewnego poziomu firmy gwarantuje to pewną jakość), ale kroju na zdjęciu to nie widać. Każda marynarka jest jakoś taliowana, w pasie zawsze jest mniej, niż w klacie (nie dotyczy posła Kalisza). Można się zorientować po wymiarach marynarki - poproś o szerokość pod pachami i w talii (najmniejszą), zmierzoną na płasko, po zapięciu guzików. Różnica może zależeć od rozmiaru, ale dla włoskiej 50-tki (ok. 100 w klacie) słabo taliowana marynarka przy 53 cm w klacie ma w talii 50-51 cm, normalna 48-49, Suit Supply Slim (SSS) - 46 I nie można się sugerować tym, jak marynarka układa się na manekinie !!! (100 kolejnych wykrzykników) - na manekinie jest zawsze piknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Wyżej pokazana marynarka to Burberry, wełniana, według metki rozmiar M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Burberry to dobra firma, ale można się spodziewać typowej, "ciężkiej", angielskiej konstrukcji (poduchy). "Rozmiar M" niczego nie oznacza, porównaj dokładne wymiary ze swoimi dobrze pasującymi marynarkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 do kasacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 No i - ? Jeśli pytasz o to, czy będzie dobrze na Tobie leżeć, to niestety szklaną kulę zostawiłem w szafie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myrkur Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Szanowni PaństwoCzy jest możliwość przerobienia kołnierza w koszuli? Mam na myśli pozbycie się głupiego logo, które niszczy całą bajeczność kołnierza i całej koszuli. Nie chodzi mi oczywiście o wyprucie ów logo, ale o, nie wiem, przeszycie na drugą stronę? Załączam zdjęcie kołnierza. Nie chciałbym też się pozbywać kołnierza, gdyż koszula strasznie mi się podoba i szkoda by było ją tak niszczyć. Czekam na propozycje i z góry dziękuję za jakiekolwiek rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Można wymienić kołnierz i mankiety na białe. Będziesz miał wtedy winchestera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Według mnie nie będzie to opłacalne, lepiej kupić nową koszulę. W Wólczance ciągle trwają promocje i wyprzedaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Możesz wypruć sam kołnierz i będziesz miał coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 W niektórych koszulach (kwestia jakości wykończenia 'od spodu') da się wypruć kołnierzyk i wszyć odwrotnie; ale ten napis chyba jest na 'wylot'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myrkur Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 @Johnny,tego właśnie starałem się uniknąć. Mam parę koszul typu winchester i w żadnej nie chodzę, mimo, że niektóre są naprawdę dobrej jakości. Co do wyprucia, to jest to dla mnie ostateczność. Brat radził mi to zrobić, ale nie wiem jak bym się czuł w takiej koszuli @Bażant,moją koncepcją było właśnie zmniejszenie kosztów do minimum. Zapłacenie krawcowej 40zł za poeksperymentowanie jest dla mnie o wiele bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę jakość tej koszuli.@Koval,wręcz przeciwnie. Napis jest tylko z jednej strony. Myślałem własnie o tym, by wszyć kołnierz odwrotnie, ale nie wiem czy jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Jak najbardziej - dla sprawnej krawcowej to nie jest trudna praca; sam zlecałem takie przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myrkur Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 @Koval,i jak wyglądał kołnierz po przeróbce? Było widać nadmiar materiału, będący po ówczesnej, tylnej stronie? Czy krawcowa po prostu ściągała ten materiał i napinała, by wyglądał jak przednia strona kołnierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Nie wiem dokładnie co robiła, ale po 'wszystkim' kołnierz wyglądał dobrze i byłem zadowolony z wykonanej usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Student Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Drodzy Forumowicze, kupiłem dwurzędową kurtkę Vistuli (nie wiem, czy zasługuje na miano płaszcza ). Przeznaczenie: zestawy casualowe. To najmniejszy dostępny rozmiar - 46 - ale nadal zdaje się zbyt szeroka w plecach/klatce (tworzą się fałdy widoczne na zdjęciu). Myślałem nad oddaniem jej do dobrego krawca i:- zebraniem materiału w plecach, - wydłużeniem rękawów o ok. 2 cm, - (być może) lekkim taliowaniem. Proszę o poradę, czy warto decydować się na takie przeróbki i jakie jest ryzyko (nie licząc wydłużania rękawów ). Chętnie posłucham też opinii o kurtce i jej dopasowaniu. (Wiem, jest dość krótka. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2015 Ja bym nic z nią nie robił; rękawy są na pewno ok (mogłyby być dłuższe, ale nie ma sensu wydłużać). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi