Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Wypraszam sobie. 

Staram się na tym forum - z różnym skutkiem - za bardzo nie spamować i nie pisać bez potrzeby. Tak jak obserwuję tę sytuację, to wychodzi na to, że ja uważam, że każdy ma prawo do własnego zdania. Ty z kolei jesteś zdania, że każdy ma prawo do zdania, że powyższy zegarek jest przepiękny. Jeżeli tak ma wyglądać dyskutowanie w tym temacie - że jedna osoba zamieszcza zdjęcie zegarka i jeśli chce się napisać jakże treściwego posta, że jest wspaniały to ok, jeśli chce się wstawić dwie emotki w ramach treści to też ok, ale jeśli chce się napisać, że się nie podoba to zaraz padają insynuacje w rodzaju "2 kolejne posty wpadły", to z przykrością zauważam, że eleganckie są tu głównie zegarki, bo na pewno nie podejście do dyskusji.

Jest minimalistyczny i to jest jego jedyna zaleta, ale zdecydowanie wśród prostych zegarków z białą tarczą nie znalazłby się na moim ręku nawet wówczas, gdyby był tam napis Patek Philippe. Gdyby to był Patek czy Vacheron czy Moser to pewnie prędzej bym go sprzedał i kupił sobie zegarek, który estetycznie bardziej mi się podoba. Kreski przechodzące przez całą tarczę po prostu mi się nie podobają. To zegarek vintage i nawet najlepsze zdjęcia tego nie ukryją, a takie zegarki nie trafiają w mój zmysł estetyczny tak samo, jak nie robią tego garnitury vintage z trzema guzikami i niską kozerką. 

Jest to oczywiście moje zdanie i w żadnym wypadku nie zamierzam go nikomu narzucać. Mój tekst o ukrytym pięknie należy rozumieć w ten sposób, że miłośnicy zegarków, w szczególności vintage, na pewno dostrzegają tam coś, czego ja nie dostrzegam. Ja bym tego zegarka obiektem westchnień nie nazwał, bo na nadgarstku po prostu by mi się nie podobał. Jest dużo zegarków z różnychg półek cenowych, które mają białe tarcze i są minimalistyczne, ale podobaj mi się dużo bardziej.

Ale proszę, panowie, wyśmiewajcie dalej.

• Oceniam pozytywnie 3

Dziękuję, skorzystam. Zresztą w sumie nie muszę, porównanie tego zegarka z "dziadkowym" garniturem z niską kozerką samo robi robotę (dodajmy jeszcze może, że garniturem niedopasowanym o dwa rozmiary, wszak to istotnie vintage z oczywistą konsekwencją w zakresie wymiarów).

• Oceniam pozytywnie 1

Nie z dziadkowym garniturem - z garniturem takim, jak podałem, który może być dobrze dopasowany i fajnie leżeć. Po prawdzie taki, jaki czasami można zobaczyć w temacie na tym forum "Dobrze ubrany mężczyzna". 

Jesteś członkiem Stowarzyszenia z długim stażem, naprawdę nie potrafisz wyobrazić sobie starszego mężczyzny dobrze wyglądającego z klasą w garniturze ze swojej epoki? 

No więc to, że mogę kogoś ocenić jako ubranego z klasą nie oznacza, że sam założę to samo. Sam założę włoski garnitur z marynarką bez podszewki albo i nawet bez konstrukcji. Na tym polu wydaje mi się, że porównanie się broni - rozumiem, że zegarek jest vintage, że marka może nie prestiżowa, ale można mieć do niej sentyment, co nie zmienia faktu, że gdybym miał taki zegarek, to potraktowałbym go raczej jako obiekt kolekcjonerski, nie zakładając go na rękę.

• Oceniam pozytywnie 1

Ja żywię wyraźną niechęć do radzieckich produkcji - jak widzę zegarek "MADE in USSR", przed oczami staje mi zdjęcie rosyjskiego żołnierza wciskającego flagę na Raichstagu, mającego dwa sikory... każdy na innym nadgarstku. Nic na to nie poradzę.... a jak widzę SWISS MADE skojarzenia mam zdecydowanie bardziej pozytywne - czekolada i Alpy :) 

BTW: Nie znam się praktycznie zupełnie na zegarkach (tyle ile przyzwoitość wymaga) i zastanawia mnie taka kwestia: w ilu przypadkach, powojenne radzieckie fabryki oparły swoje produkty na skradzionych z Niemiec liniach produkcyjnych? Jak zaglądałem do Googla, to nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Informacje wskazują, że w ZSSR w okresie powojennym powstało wiele nowych fabryk zegarków. Przed 1941r. próbowali uruchomić jakieś linie produkcyjne, ale wybuch wojny zmusił Rosjan do zmiany profilu produkcji lub zamknięcia zakładów. Oczywiście zdaję też sobie sprawę o istniejących manufakturach mających swe korzenie w okresie caratu - jednak myślę, że po wybuchu rewolucji obsługiwały one głownie establishment. Ktoś pomoże?

• Oceniam pozytywnie 1

(...)

BTW: Nie znam się praktycznie zupełnie na zegarkach (tyle ile przyzwoitość wymaga) i zastanawia mnie taka kwestia: w ilu przypadkach, powojenne radzieckie fabryki oparły swoje produkty na skradzionych z Niemiec liniach produkcyjnych? (...)

odpowiedź znajdziesz w Glashutte, niemieckim zagłębiu zegarkowym. Małej miejscowości w Saksonii, z tradycjami zegarmistrzowskimi, gdzie po przegranej II WŚ niemieckie fabryki były demontowane jak leci i wywożone do ZSRR.

W Glashutte jest kilka manufaktur zegarkowych, wśród nich NOMOS, Lange und Sohne oraz Glashutte Original. Są to znaczące marki, w szczególności Lange und Sohne plasujące się na szczytach piramidy zegarkowego prestiżu.

Do Glashutte nie jest z Polski daleko, w szczególności z Wrocławia. Warto się wybrać na wycieczkę i posłuchać również o tym co się działo w czasach NRD. Miejscowość ma jedną główną ulicę przy której są zlokalizowane fabryki zegarków zatrudniające (według info z sieci) 1000 osób na 7000 mieszkańców. W centrum miasteczka mieści się muzeum sponsorowane przez SWATCH Group

http://www.uhrenmuseum-glashuette.com/en

pozdrawiam

D

• Oceniam pozytywnie 1

o powojennej produkcji nie napisałem powyżej, dokładnie w czasach NRD działał Glashütte Uhrenbetriebe.

Lange niejako reaktywował się w latach 90", ale historia Glashutte to w dużej części historia Lange z XiX wieku

edit:

przed wojną działa też firma Mühle, której współczesną kontynuacją (też po zjednoczeniu Niemiec) jest http://www.muehle-glashuette.de/en/home/