waski Napisano 10 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2014 Obawiam się, że taniej chronograf ciężko będzie. Spróbuj tu zegarmistrz-duber.pl/ Oddawałem tu kopertę do chromowania i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 10 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2014 Dziękuję, zadzwonię tam jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Dzisiaj na ręku niedrogi ale wg mnie elegancki. Pasek to handmade cordovan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Moim zdaniem piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rattaman Napisano 13 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2014 A ja mam takiego Atlantica Seacresta. Swoją drogą, to zastanawiam się nad kupnem zegarka do zestawów smart casualowych, koordynowanych. Mam dość szczupły nadgarstek (co jak czytam, jest tutaj dość popularną przypadłością!), bo 16 cm i sam nie wiem, w jaką kopertę celować. Myślę, że 42mm to pewnie będzie za dużo, a akurat takich jest dużo. Moje typy to: Seiko skx009 - tylko że chyba nie do dostania tak od ręki. Tissot Visodate - najmniejszy, bo koperta ma 40mm, ale czy nie będzie za elegancki? http://www.tissot.ch/?collections/products/408/n/TISSOT_HERITAGE_VISODATE_AUTOMATIC/T019.430.16.031.01 Tissot V8 - ten jest największy, koperta ma 42,5 http://www.tissot.ch/?collections/products/678/n/TISSOT_V8/T36.1.316.72 Certina DS Podium - koperta raptem 40mm.http://szwajcarskiezegarki.eu/pl/zegarek/10502/zegarek_certina_c0014171105700.html A może coś innego? Budżet do 1500PLN, chyba, że coś ekstra, to wtedy do 2000PLN. A może macie doświadczenia ze sklepami w Warszawie? Czy generalnie jest możliwość zmiany np. bransolety na pasek, albo np. skrócenie paska/bransolety w sklepie, czy to raczej już jakiegoś zegarmistrza trzeba szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 13 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2014 W sklepie powinni dopasować branoletę to nadgarstka bez dodatkowych kosztów przy zakupie. Zmiana bransolety na pasek to co zasady żaden problem i najlepiej zrobić to we własnym zakresie, jedyny wyjątek to sytuacja, kiedy bransoleta ma jakieś bardzo nietypowe łączenie z kopertą, wtedy założenie paska może być trudne albo i niemożliwe.. Generalnie lepiej kupić na bransolecie jeśli jest taka opcja, bo różnica w cenie jest na ogół sporo mniejsza niż cena dokupowania bransolety solo, o ile w ogóle jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzps Napisano 13 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Ten pierwszy to zegarek mechaniczny. Pozostałe to kwarcowe. Nie wiem, co preferujesz. Prawie zawsze można zamienić bransoletę z paskiem. No chyba, że jest jakiś udziwniony sposób mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 13 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2014 Ja ostatnio nie rozstaję się z Gwiazdą Orientu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2014 Chodzi ostatnio za mną znów Nomos i przy poszukiwaniu modelu dla siebie natrafiłem na opis Tangomata GMT. Rozwiązanie z local time i przycisk do zmiany godziny rozwaliły mnie totalnie, rewelacyjna konstrukcja: Filmik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 29 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Nomosy są piękne. W związku z tym, że rozważam zakup kolejnego Nomosa, również zwrócił moją uwagę przez Ciebie przedstawiony Tangomat GMT. Ciekawą opcją jest również Ahoi. Niestety zegarki nie są tak tanie, jak buty, więc nie mogę sobie pozwolić na zakup kilku sztuk w ciągu roku.Biorąc pod uwagę, że przestawione Nomosy, są bardziej sportowe niż eleganckie, dodatkowo patrząc na cenę, osobiście uważam, że rewelacyjną alternatywą będą zegarki Muhle Glashutte. Np. Muhle Glshutte 29er BIG: Już go dawno nie nosiłem, gdyż popsuł mi się pasek. Jeżeli dotrze do mnie, zamówiony u Igora, czarny Cordovan, to wrzucę kilka zdjęć. Jeżeli mówimy o zegarku bardziej klasycznym (takiego obecnie szukam) to nie ma piękniejszego niż Nomos Orion 38 Datum: - mam nadzieję, że uda mi się wynegocjować cenę z Niemieckimi sprzedawcami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmk Napisano 30 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2014 rattaman napisał: Swoją drogą, to zastanawiam się nad kupnem zegarka do zestawów smart casualowych, koordynowanych. Mam dość szczupły nadgarstek (co jak czytam, jest tutaj dość popularną przypadłością!), bo 16 cm i sam nie wiem, w jaką kopertę celować. Myślę, że 42mm to pewnie będzie za dużo, a akurat takich jest dużo. Moje typy to: Seiko skx009 - tylko że chyba nie do dostania tak od ręki. Ja też mam szczupły nadgarstek i SKX007 jest OK. Zarówno SKX007 (moim zdaniem ładniejszy) jak i SKX009 (pepsi) są w naszych sklepach strasznie drogie - możesz kupić je dwukrotnie taniej w necie np. na Watchhubs. Jakbyś chciał obejrzeć go "na żywo" to daj znać - pracuję w Wawie więc da się to jakoś ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 4 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2014 Właśnie dotarł pasek od Igora - bardzo prosty Cordovan z czerwonymi przeszyciami: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2014 FC Automatic Moonphase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NMTSZ Napisano 5 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2014 Ciekawe czy posypią się zlecenia na bespokowe paski do apple watcha:) To może iść w innym kierunku : Poniżej strona projektu: https://www.indiegogo.com/projects/ct-watch-f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seromontis Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Witam, proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Zauroczył mnie ostatnio taki zegarek:http://www.zegarki-obaku.pl/product-zul-28952-Zegarek-Alfex-5479-015.html Martwi mnie jednak rozmiar. Szerokość 33 mm, Wysokość 39 mm. Mam 16,5 cm w nadgarstku, lubię jak zegarek wystaje mi spod mankietu i jest spory. Zdjęcia skelpowe nie zachęcają choć tu youtube.com/watch?v=yoIvkvuJH9Y jest już lepiej. Znacie może jakieś jak najbardziej zbliżone modele do tego zaprecentowanego? Duża, kwadratowa-prostokątna biała tarcza i czarny pasek bez zbędnych bajerów . Budżet do 1300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 19 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2014 Rozmiarem bym sie zbytnio nie przejmowal. Czasy kiedy zegarki do garnituru musialy byc malutkie juz minely. Zastanowilbym sie jednak nad samym wyborem rodzaju i marki zegarka. W tej cenie warto pokusic sie o automat. Nawet jesli to nie wystarczy na najtansze szwajcary to z pelna odpowiedzialnoscia moge polecic zegarki japonskie (Orient, Seiko, Citizen). 1300zl z pewnoscia wystarczy na porzadny japonski automat - mozliwe, ze jeszcze zostanie troche w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 19 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2014 Sądząc z wypowiedzi Seromontisa, to on się boi czegoś odwrotnego - że wspomniany zegarek będzie za mały. Ja mam nadgarstek ok. 17 cm i jeśli chodzi o rozmiar, moja Omega 42 mm jest w zasadzie idealna. Co jednak istotne, to kształt. Eye_lip wspominał na poprzedniej stronie, że zegarki kwadratowe/prostokątne inaczej odbiera się wizualnie, więc myślę, że będzie dla Ciebie dość duży. W dyskusję nt. kwarców vs. mechaników raczej wchodzić mi się nie chce - powiem tylko, że zgadzam się ze stwierdzeniem, że czasami dobry kwarc nie jest zły i kupowanie mechanika dla samego faktu, że to mechanik to tylko jedno z wielu kryteriów wyboru zegarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałZet Napisano 19 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2014 Jak najbardziej. Te na baterię - podaruj sobie. Z tym budżetem kupisz już poprawnie wykonany, automatyczny zegarek. Będziesz miał prawdziwy zegarek. Rozmiary więcej niż 39 - 40 mm będą dla Ciebie troszkę za duże. Podane wyżej marki, chociaż nie jestem ich fanem, to polecam Ci, bo robią dobre zegarki w stosunku do ich ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 19 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2014 Ja też zdecydowanie odradzam kupno takich zegarków w tej cenie. Wejdź na stronę Klubu miłosników zegarów i zegarków i troszkę poczytaj, zajrzyj też do działu sprzedam i znajdziesz tam w okolicach tej ceny co najmniej kilka czasomierzy wartych aby na nie wydać pieniądze. Nieważne już czy kwarcowych czy mechanicznych, ja jednak zachęcam do mechaników. Nie sugeruj się też że są to zegarki używane, często sprzedają je pasjonaci którzy mają po kilka, kilkanaście zegarków i są one zazwyczaj w idealnym stanie. Rozmiar tak jak pisał wyżej kolega do 39-40 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Mam takie pytanie - czy ktoś może mi wskazać/polecić jakieś zegarki, w których patrząc na tarczę widać przynajmniej część mechanizmu? Mojemu bratu się takie podobają i chcę mu coś pokazać. Powiedzmy, że w granicach do 3-4 tys. zł, jeśli da radę. Jeśli nie, to najtańszy jaki da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 open heart dial EDIT: Nie doczytałem "przynajmniej". To jeszcze skeleton dial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 O, dzięki. Ten termin mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichałZet Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Mam takie pytanie - czy ktoś może mi wskazać/polecić jakieś zegarki, w których patrząc na tarczę widać przynajmniej część mechanizmu? Mojemu bratu się takie podobają i chcę mu coś pokazać. Powiedzmy, że w granicach do 3-4 tys. zł, jeśli da radę. Jeśli nie, to najtańszy jaki da radę Najtańsze to coś Parnisa, ale moim zdaniem nie warto. Tutaj masz przykład zegarka dobrej, szwajcarskiej marki w stosunku do ceny. http://dolinski.pl/zegarki-epos/collection-sophistiquee/epos-sophistiquee-3424-open-heart.html Ładnie ten mechanizm wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Mam takie pytanie - czy ktoś może mi wskazać/polecić jakieś zegarki, w których patrząc na tarczę widać przynajmniej część mechanizmu? Mojemu bratu się takie podobają i chcę mu coś pokazać. Powiedzmy, że w granicach do 3-4 tys. zł, jeśli da radę. Jeśli nie, to najtańszy jaki da radę Hamilton robi bardzo fajne w tym przedziale cenowym, dodatkowym plusem jest to, że nie są to zegarki w Polsce do kupienia w każdej galerii handlowej (ściśle to w ogóle nie są w Polsce do kupienia). http://www.hamiltonwatch.com/collection/american-classic/jazzmaster/viewmatic-skeleton-gent-auto/h42555751 http://www.hamiltonwatch.com/collection/american-classic/jazzmaster/open-heart-auto/h32565555 A tutaj najtaniej jak się da, a ciągle godnie jeżeli chodzi o jakość i renomę: http://www.orient-watch.com/products/category/item/?category_id=22 http://www.orient-watch.com/products/category/item/?category_id=216 http://www.orient-watch.com/products/category/item/?category_id=102 Całkowicie od siebie dodam, że moim zdaniem pełen skeleton szybko się nudzi, pierwsza fascynacja widokiem mechanizmu minie, zwłaszcza przy takim budżecie (niski stopień skomplikowania mechanizmu oraz detali wykńczenia). Open heart wydaje się bardziej uniwersalnym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Potwierdzam słowa Kyle. Ja miałem taki (znudził mi się): http://www.zeno-watch.ch/en/collection/retro/limited-edition/ES95-Pgg-i6.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi