Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym na żywo zobaczyć, bo wskazówki jakoś nadal do mnie nie przemawiają ;)

też się nad tym zastanawiałem, ale wskazówki są łamane i przy jego grubości (koperty,) wszystko jest proporcjonalne. Gdyby był cieńszy jak GO senator sixties (i miał delikatniejsze uszy) to faktycznie lżejsze wskazówki byłyby na miejscu.

pozdrawiam

d

Polecam poniższą stronę - ktoś zadał sobie trud i nagrał wymowę kilkudziesięciu marek zegarkowych.

Zastanawia mnie przykładowo wymowa marki Jaeger LeCoultre - słyszałem 3 różne wersje i do dzisiaj nie wiem która jest najwłaściwsza. Być może niektóre nazwy można przeczytać różnie w różnych językach. Przykładowo człon Jaeger słyszałem czytany jako "jeger" (w Niemczech) a w sklepie na Pl. Piłsudskiego "żeżer" ... a na poniższej stronie jeszcze inaczej ...

jeżeli nie otwiera się ze strony, wystarczy zgrać na dysk.

http://www.chronometrie.com/watchsounds/watchsoundspage.htm

pozdrawiam

d

Wymowa na tej stronie w większości jest poprawna, a zgodnie z logiką powinno się kultywować czytanie nazw w języku pochodzenia. Jeśli Jaeger Lecoultre jest francuski, to żaden "jeger" ani "żeżer" :D

Śpieszę ze sprostowaniem, firma jest szwajcarska, więc to już kwestia konwencji. Niemcy pewnie wolą podkreślać germańską precyzję, dlatego czytają Edmonta Jaegera po swojemu, francuzi odwrotnie. Ale zapewniam, kwestia jest między "żege" a "jeger" (czytane dośc specyficznie), żadnych żeżerów, żezerów ani innych zerów tam nie będzie :P

Witam,

chętnie się podzielę opinią o moim ulubionym zegarku...post-335-13658919467156_thumb.png

Jest najzwyczajniej zachwycający. Doskonała i bezkompromisowa robota, nosi się świetnie, piękny, z widocznym od spodu przez szybkę mechanizmem automatycznego naciągu. No i ten powolny chód jedynej, godzinowej wskazówki... 8-) To dla ludzi, którzy się nie spieszą... ;)

Więcej informacji na stronie http://meistersinger.net/DIE_UR_UHR.html

T.

Mógłbyś napisać coś o samym mechanizmie? Jaka jest pozycja/renoma tej marki na rynku? Wiem, że to pytanie ociera się o subiektywną ocenę, ale właśnie Twoja ocena mnie tutaj interesuje. Planuję zakup zegarka i muszę powiedzieć, że akurat ogólny poziom cen Orisów mi odpowiada. Przyznam, że narobiłeś mi wielkiej ochoty na zegarek tej marki. Nie mogę jednak w żadnym sklepie znaleźć modelu, który mi się podoba.

Mechanizm zastosowany w tym modelu to ETA 2824 - czyli klasyczny werk automatyczny występujący w zależności od wykończenia w zegarkach za 1500zł jak i tych nawet za kilkanaście tysięcy. W zależności od regulacji można uzyskać wyniki zbliżone do specyfikacji chronometru, zresztą mechnizm ten w jednej z opcji (najwyższej) występuje z certyfikatem chronometru COSC ( Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

Co do samej marki - Oris jest dobrze spozycjonowany cenowo w stosunku do tego co oferuje. Moim zdaniem wykonanie jest topowe w swej klasie, szczególnie wykończenia kopert. Oris cieszy się dużym uznaniem użytkowników - firma ma wielu sympatyków, m.in. dlatego, iż produkują tylko mechaniczne zegarki :)

Jeśli szukasz jakiegoś konkretnego modelu, możesz mi podesłać na pw, bo współpracuję z dystrybutorem, więc mogę to sprawdzić.