damiance Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Chciałbym na żywo zobaczyć, bo wskazówki jakoś nadal do mnie nie przemawiają też się nad tym zastanawiałem, ale wskazówki są łamane i przy jego grubości (koperty,) wszystko jest proporcjonalne. Gdyby był cieńszy jak GO senator sixties (i miał delikatniejsze uszy) to faktycznie lżejsze wskazówki byłyby na miejscu. pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2011 Na żywo jest super, wskazówki też. PS> Zapraszam do przeczytania pierwszego z moich artykułów o Seiko. http://chronos24.pl/seiko-quartz-astron/ W drugim akapicie jest mały błąd ale jutro będzie poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 Coraz bardziej intryguje mnie ta marka. dzisiaj rozmawiałem z sąsiadem o popularnych (tzn. jemu znanych markach) i postawił on Seiko w równym rzędzie z Timexem Zdecydowanie Seiko zasługuje na większe zainteresowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 To normalne, ludzie nie mają pojęcia o zegarkach A to mój dzisiejszy nabytek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 od jakiegoś czasu poniższa marka reklamowana jest w Bespoken ... made in Belgium in 2001 - dziecko ery przedkryzysowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 "movement suisse" śmierdzi chińszczyzną. Ile toto kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 przykładowo ostatni na Unitas 6497, 1350 eur brutto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 Ha ha, dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 Polecam poniższą stronę - ktoś zadał sobie trud i nagrał wymowę kilkudziesięciu marek zegarkowych. Zastanawia mnie przykładowo wymowa marki Jaeger LeCoultre - słyszałem 3 różne wersje i do dzisiaj nie wiem która jest najwłaściwsza. Być może niektóre nazwy można przeczytać różnie w różnych językach. Przykładowo człon Jaeger słyszałem czytany jako "jeger" (w Niemczech) a w sklepie na Pl. Piłsudskiego "żeżer" ... a na poniższej stronie jeszcze inaczej ... jeżeli nie otwiera się ze strony, wystarczy zgrać na dysk. http://www.chronometrie.com/watchsounds/watchsoundspage.htm pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 Wymowa na tej stronie w większości jest poprawna, a zgodnie z logiką powinno się kultywować czytanie nazw w języku pochodzenia. Jeśli Jaeger Lecoultre jest francuski, to żaden "jeger" ani "żeżer" Śpieszę ze sprostowaniem, firma jest szwajcarska, więc to już kwestia konwencji. Niemcy pewnie wolą podkreślać germańską precyzję, dlatego czytają Edmonta Jaegera po swojemu, francuzi odwrotnie. Ale zapewniam, kwestia jest między "żege" a "jeger" (czytane dośc specyficznie), żadnych żeżerów, żezerów ani innych zerów tam nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Matis99 Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 Nie jestem ekspertem od zegarków i wymowy ich nazw, ale może warto wziąć pod uwagę, że po niemiecku "Jager" (z a umlaut) to myśliwy, zaś po francusku nic nie znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 Ja tu odnoszę się do faktu, że założycielami byli Edmont Jaeger i Antoine Lecoultre, w Szwajcarii Kocioł językowy kompletny, jednak nazwisko pierwszego brzmi z niemiecka, stąd moje przypuszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2011 Kiedyś facet z Jaegera tłumaczył mi to tak - Jaeger był pochodzenia niemieckiego/szwajcarskiego, więc Jeger jest poprawnie, natomiast firma znajduje się we francuskojęzycznej części, więc oni (w firmie) mówią Żeże - ale generalnie obie formy są dopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 A co powiecie na to? (nie mylić z NATO ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Pod względem nieczytelności od razu skojarzyło mi się z zegarkiem wyświetlającym czas binarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 prawda swoją drogą po zobaczeniu z bliska chińskiej produkcji z wyższej półki, co raz się zastanawiam czy będą w stanie zrobić taki skok jak japońscy producenci samochodów w USA kilka dekad temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 15 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2011 Daje po oczach napis "made in China"... Lepiej żeby był wygrawerowany na deklu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 15 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2011 Ale trzeba mieć dystans do siebie, że nosić zegarek z tak rzucającym się w oczy napisem 'made i china' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiferet Napisano 15 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2011 Witam, chętnie się podzielę opinią o moim ulubionym zegarku... Jest najzwyczajniej zachwycający. Doskonała i bezkompromisowa robota, nosi się świetnie, piękny, z widocznym od spodu przez szybkę mechanizmem automatycznego naciągu. No i ten powolny chód jedynej, godzinowej wskazówki... To dla ludzi, którzy się nie spieszą... Więcej informacji na stronie http://meistersinger.net/DIE_UR_UHR.html T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2011 U mnie teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Wczoraj zrobiłem parę nowych zdjęć, przy okazji podbijemy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Mógłbyś napisać coś o samym mechanizmie? Jaka jest pozycja/renoma tej marki na rynku? Wiem, że to pytanie ociera się o subiektywną ocenę, ale właśnie Twoja ocena mnie tutaj interesuje. Planuję zakup zegarka i muszę powiedzieć, że akurat ogólny poziom cen Orisów mi odpowiada. Przyznam, że narobiłeś mi wielkiej ochoty na zegarek tej marki. Nie mogę jednak w żadnym sklepie znaleźć modelu, który mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Mechanizm zastosowany w tym modelu to ETA 2824 - czyli klasyczny werk automatyczny występujący w zależności od wykończenia w zegarkach za 1500zł jak i tych nawet za kilkanaście tysięcy. W zależności od regulacji można uzyskać wyniki zbliżone do specyfikacji chronometru, zresztą mechnizm ten w jednej z opcji (najwyższej) występuje z certyfikatem chronometru COSC ( Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). Co do samej marki - Oris jest dobrze spozycjonowany cenowo w stosunku do tego co oferuje. Moim zdaniem wykonanie jest topowe w swej klasie, szczególnie wykończenia kopert. Oris cieszy się dużym uznaniem użytkowników - firma ma wielu sympatyków, m.in. dlatego, iż produkują tylko mechaniczne zegarki Jeśli szukasz jakiegoś konkretnego modelu, możesz mi podesłać na pw, bo współpracuję z dystrybutorem, więc mogę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 dodajmy, że Oris robi piękne klasyczne zegarki. Oto kilka zdjęć mojego: od jakiegoś czasu stosują charakterystyczny czerwony rotor: serdecznie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 19 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2011 Kyle, cudowny zegarek! Ile trzeba wyłożyć na takie cacko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi