Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możemy określić zegarek najdroższym ze względu na kamienie, (np. napakowanie dużej ilości brylantów i wtedy cena może być niebotyczna), a może być najdroższy w kontekscie wielkiego zegarmistrzostwa.

Co do najdroższego jaki miałem w ręku to nie pamiętam dokładnie, na pewno powiędzy 0,5 - a 1.000.000.PLN.

Opublikowano

Jakos nigdy nie słyszałem o takiej marce monard. Cos wiecej o niej możesz powiedzieć? To ze jest to własny mechanizm i ze ma 7dniowa rezerwę chodu jakos nie uzasadnia tej ceny. Więc cos jeszcze musi byc - limitowana seria (wyjątkowe rozwiązania, patenty,...), tradycje manufaktury, itd. Zegarek nie ma wyjatkowych komplikacji.

Oczywiście zgadzam sie z wypowiedziami na temat cen zegarków luksusowych, ale nadal cieżko mi uzasadnień cenę tego zegarka. W tej cenie mozna kupić np. całkiem niezlego Patka.

Opublikowano

W tej cenie mozna kupić np. całkiem niezlego Patka.

Niestety nie kupisz w tej cenie (porównujemy MSRP) takich rozwiazań technicznych i wykonania mechanizmu u PP.

Co do samego H.M&Cie, lektura ich strony na pewno pomoże.

Opublikowano

No dobra. Pierwsza gafa ze to moser jest marka a nie monard. O moser słyszałem chociaż nigdy nie widziałem. Troszkę poczytalem teraz. Ciekawe na ile reaktywacja w 2002 roku marki to powrót do tradycji i historii a ile chwyt marketingowy. Niemniej jednak do mnie to nie do konca przemawia i chyba to nie mój "konik".

Nadal, osobiście, w tej cenie wolałbym może mniej skomplikowaną, ale jakąś calvatrave lub jaegera z alarmem. A juz w ogóle to bardzo bym, chciał jakiegoś repertiera, ale to chyba jeszcze wyższa półka cenowa.

Opublikowano

Troszkę poczytalem teraz. Ciekawe na ile reaktywacja w 2002 roku marki to powrót do tradycji i historii a ile chwyt marketingowy.

Wskrzeszenie marki było jednym z nielicznych kiedy wraz z tradycją wskrzeszono produkcję mechanizmów in-house z najwyższej półki.

Warto przeczytać:

http://www.hautehorlogerie.pl/moser_portret.html

Co do repetiera to np. Chronoswiss w stali ok. 65k pln

Opublikowano

Jest wiele ciekawych nowych marek (w nawiązaniu do Mosera) haute horlogerie, chociażby HWM z pięknymi kalibrami, które biją na głowe stare znane firmy szwajcarskie (nieskromnie dodam, że artykuł mojego autorstwa):

http://chronos24.pl/heritage-watch-manufactory-viator/

W dzisiejszych czasach wystarczy połaczyć siły wielkich zegarmistrzów, odpowiednie pieniądze i mamy wyjątkowe zegarki, czego najlepszym przykładem jest MB&F, Greubel Forsey.

Z takich ciekawych manufakturowych marek, ale z koncernu Richemont jest Roger Dubuis. Wszystkie mechanizmy z pieczęcią genewską. Dzisiaj takiego miałem w ręku, kaliber chrono z mikrorotorem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

To jest bardzo unikalny design zegarka, w stali okropny, a w pozłacanej kopercie i barwionymi wskazówkami wygląda pięknie (chociaż pewnie wersja w stali też może występuje z innymi wskazówkami).

Nie spotkałem chyba drugiego takiego modelu, budzącego u mnie tak skrajne emocje..

Opublikowano

To jest bardzo unikalny design zegarka, w stali okropny, a w pozłacanej kopercie i barwionymi wskazówkami wygląda pięknie (chociaż pewnie wersja w stali też może występuje z innymi wskazówkami).

Nie spotkałem chyba drugiego takiego modelu, budzącego u mnie tak skrajne emocje..

Koperta chyba jest nie tyle pozłacana, co częściowo stalowa, a częściowo złota. Filip?

Opublikowano

To już wiadomo czym między innymi inspirował się Chronos Art

Design Chronoswissa jest unikalny, nawiązuje do chronometrów morskich (pierścień jest gwintowany i przykręcany do koperty, czytelne tarcze) i starych zegarków (cebulowa koronka, karbowanie bezela). Chronoswiss jako pierwsza firma wprowadził seryjnie w swoich zegarkach przezroczyste dekle. Tarcza jest ze srebra 925, giloszowana tradycyjnymi metodami.

w pozłacanej kopercie i barwionymi wskazówkami wygląda pięknie (chociaż pewnie wersja w stali też może występuje z innymi wskazówkami).

Jedynie wersja z czarną tarczą posiada białe wskazówki, wszystkie inne wersje posiadają breguet'owskie wskazówki barwione termicznie na niebiesko tak jak mój model. Wersja stalowa z jasną również wygląda wspaniale.

Koperta chyba jest nie tyle pozłacana, co częściowo stalowa, a częściowo złota.

Wszystkie złote elementy wykonane są z 18k złota (również niewidoczny na zdjęciu, pierścień od strony dekla) i wykrawane z jednego kawałka materiału, poza koronką która jest opisana jako "gold cap" czyli jest to wykonana ze złota nakładka na koronkę. W sumie 12g złota w 19-cześciowej kopercie.