Skocz do zawartości

Krawat - kluczowy i niedoceniony, jak dobrać odpowiedni?

Ę-żine

Rekomendowane odpowiedzi

Zielony krawat odpada dla bladej karnacji? Mam naprawdę jasną skórę i jasne blond włosy (skandywska lub jakby niektórzy powiedzieli "aryjska" uroda) i prawdę mówiąc taka butelkowa zieleń nigdy nie sprawiała mi kłopotu...

Bardziej jasny róż (zdecydowanie nie dla mnie, za mały kontrast) czy czerń (efekt bladego trupa).

To tak, aby nie zaogniać. Uważam, że takie "zasady" stworzono dla mężczyzn, którzy średnio trafiają sobie palcem... wiesz gdzie :) Aby im ułatwić życie, aby ich wyzwolić od żon, które dokonują wyborów za nich. Od pewnego momentu (wyczucia stylu i samego siebie) można używać wszystkiego (oczywiście w akceptowanych ramach), byle dobrze to połączyć z innymi elementami. Eksperymenty mogą być bardziej lub mniej udane, ale chyba najważniejsze, abyśmy mieli z tego fun :)

A to też, jak najbardziej.

Jest zapewne cała masa odcieni skóry, włosów itd., przy moim typie (który określiłbym jako bladoróżowy) zieleń wygląda źle, bo nadaje mojej twarzy "chory" odcień. Wypraktykowane.

A jednak się zgadzamy :) Każdy powinien umieć indywidualnie ocenić, czy czuje dany kolor, czy nie. Nie da się przyjąć, że każdy reprezentant Twojego typu urody będzie musiał wykluczyć zieleń butelki :) 

Chciałem tylko uczulić kolegę, że najlepiej zrobi, jeśli z tych popularnych kolorów polecanych w wątku (granat, brąz, bordo, zieleń) przymierzy wszystkie i wybierze ten, który najbardziej pasuje do jego "ramy". Bo koszule i marynarki się zmienia, a koloru skóry i włosów - niekoniecznie.

Pamiętam, jak się ok. pięć lat temu rajcowałem "miętowym" (pastelowo-blada zieleń) krawatem, który zobaczyłem na jednym czarnoskórym paryskim elegancie. Pięknie mu było. Kupiłem podobny i nawet z dumą nosiłem, bo przecież tak super wyglądał. Nie muszę dodawać, że na mnie wyglądał w rzeczywistości bardzo źle.

Pytałem o butelkową zieleń, bo mam wrażenie, że taki kolor mi pasuje. Rzadko chodzę w garniturach, choć pewnie będzie zdarzać mi się to coraz częściej, ale krawat w kropki już mam.
Będę chciał kupić krawat EoE, a z tego co mi wiadomo nie mogę ich przymierzyć, żeby zobaczyć który będzie najbardziej pasował, ale chyba zastanowię się nad butelkowym albo czekoladowym kolorem.  dziękuje panowie za pomoc

• 2 weeks later...

Bo to wiecie, dowcip taki był (nie wiem, czy młodszym forumowiczom znany, ale w mojej grupie wiekowej chyba tak):

Kto wynalazł golarkę elektryczną?

Radziecki uczony Pietia Goras.

A gdzie ją wynalazł?

Na śmietniku za amerykańską ambasadą.

Żarcik-kosmonaucik (ba-dum-tssss).

Ze strychem u Niemca znałem, z ambasadą nie ;)

• 2 weeks later...

Przymierzam się do zakupu pierwszego krawatu z grenadyny. Mam dylemat, mianowicie pomiędzy tymi dwoma:

1. http://www.poszetka.com/product-pol-2939-KRAWAT-z-grenadyny.html

2. http://www.poszetka.com/product-pol-1648-KRAWAT-z-grenadyny-garza-fina-.html 

I jeszcze, czy jest jakaś różnica jakościowa między Poszetką a EoE? Przekopałem temat i widziałem że podobno konstrukcyjnie EoE wypada ciut lepiej.

Pewnie ciężko będzie Ci doradzić, bo optymalny wybór zależy od tego co masz w garderobie. Wydaje mi się jednak, że burgund jest bardziej uniwersalny.

Mam krawaty od Poszetki i EoE. Ostatnio dokupiłem dwie "finy" od Poszetki i w porównaniu z wcześniejszymi wersjami, obecne mają lepsze wypełnienie, a wykonanie robi lepsze wrażenie. EoE w standardzie ma grubszy wkład i jest o 0,5 cm szerszy. W obecnej chwili skłaniam się do postawienia znaku równości pomiędzy obiema firmami. 

• Oceniam pozytywnie 1

@Arnechos

A ja odpowiem pytaniem na pytanie, choć podobno to nieładnie. Potrzebujesz, tj. częściej będziesz używał, krawatu gładkiego (większość Twojej garderoby to kraciaste marynarki, koszule w prążek etc.) czy we wzorek (gładkie garnitury lub koszule, wyróżniające się splotem czy fakturą).