Clovis Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 Czy ja tutaj przyszedłem się kłócić... 1 Cytuj
Kyle Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 @Kyle może nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością, ale jakoś nie odczuwam potrzeby przyzwyczajania się do noszenia kapelusza. Dobrze mi i bez niego Nie oznacza to oczywiście, że jestem przeciwnikiem kapeluszy jako takich. Przecież nie chodzi o to, żeby kogoś zmuszać, tylko żeby nie wygłaszać ogólnych sądów w oparciu o tzw. bogate doświadczenie teoretyczne. Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 Niestety kaszkiet i szczególnie kapelusz, to nie krawat, że można zdalnie go z powodzeniem kupić przez internet. Wystarczy drobna różnica typu 1cm szersze rondo, krótsza stójka, lekko inny fason i kapelusz kompletnie nie pasuje do twarzy. Nie wiem czy są jakieś badania na ten temat, ale to nie tylko kolor włosów, budowa twarzy, ale np. jej wyraz, cechy charakterystyczne - ogólnie naprawdę sporo trzeba przymierzyć by dobrać najbardziej pasujące. Z kaszkietem jest prościej - Miler miał kiedyś serie kaszmirowych, prostych kaszkietów i dwa z nich noszę praktycznie non stop, w tym niby nudny, grafitowy. Ale pasuje do wszystkiego. Tweedowe jakoś są zbyt masywne dla mnie. Dziwi mnie ten upór w wypuszczaniu kolejnych szarych / beżowych we wzory - one pasują głównie na weekend (albo na Pragę ) Oczywiście jak temperatura spada już do -10C - niestety trzeba zakładać Iwanówkę - i chyba nikt nie znalazł "poważnej" alternatywy (o ile się nie jest się urzędnikiem Federacji Rosyjskiej i można zdobioną uszatkę nosić) 2 Cytuj
mosze Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2016 Zgadzam się z Capo - kapelusz to dość "wrażliwa" sprawa. Ja mierzyłem wiele modeli, z reguły czułem się w nich źle, wyglądałem komicznie. Aż pewnego razu na wyprzedaży w Bytomiu (!) przymierzyłem... i mam. Ale kapelusz się bardzo wyróżnia, chodzą w nim starsi panowie (tacy naprawdę starsi) oraz eleganci z kręgów BwB. Ja zakładam kapelusz wyłącznie do płaszcza (jestem wtedy pod krawatem) lub flanelowej dwurzędówki. Cytuj
eye_lip Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2016 A ja bardzo lubię zakłądać brązową fedorę do zielonej m65, a granatową do granatowej (raczej spokojnej, eleganckiej) parki. Lepiej się czuję z kapeluszem w takiej konfiguracji niż do marynarki czy płaszcza. 2 Cytuj
CherryMorello Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 http://zkopytem.eu/ tu ciekawy polski producent czapek - 100% merino. 70pln. Z automatu wysyłają z widocznym logo, ale można poprosić o nie doszywanie go. W Rivierze w Gdyni mają stanowisko. 1 Cytuj
michal. Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Dnia 21.12.2016 o 14:53, CherryMorello napisał: http://zkopytem.eu/ tu ciekawy polski producent czapek - 100% merino. 70pln. Z automatu wysyłają z widocznym logo, ale można poprosić o nie doszywanie go. W Rivierze w Gdyni mają stanowisko. Ktoś może korzystał z ich oferty? Cytuj
Non Vid Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Odświeżam temat. Cel: Czarna czapka z futra norek na kolejną zimę do formalnych stylizacji. Poniższy egzemplarz, sprzedawany w Futrach Karibu, wygląda bardzo dobrze. Jedynym mankamentem jest cena — ok. 1500 zł. Czy to obecnie standardowy koszt tego typu produktu? Czy da się gdzieś znaleźć podobnej/lepszej jakości czapki w niższej cenie? Cytuj
Non Vid Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Jeszcze kilka zdjęć — to ponoć zwykła papacha, ale zrobiona z futra norek, które jest subtelniejsze i formalne, a jednocześnie trwalsze, niż np. lisie czy królicze. Cytuj
Velahrn Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 3 godziny temu, Non Vid napisał: Jeszcze kilka zdjęć — to ponoć zwykła papacha, ale zrobiona z futra norek, które jest subtelniejsze i formalne, a jednocześnie trwalsze, niż np. lisie czy królicze. Bardzo ładna czapka! Ja mam ich czapkę z futra z rysia. Pamiętam, że kupiłem ją 1200 zł jakieś pięć-sześć lat temu (stacjonarnie w Warszawie) i jestem bardzo zadowolony z jakości. Czapka jest niezwykle ciepła, nie da się jej nosić powyżej 0 C, czyli jest akurat doskonała na tegoroczną zimę :). BTW zajrzałem teraz na ich stronę i widzę, że ryś podrożał do 3,5k! I jest wyprzedany. 1 Cytuj
Non Vid Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 5 minut temu, Velahrn napisał: Bardzo ładna czapka! Ja mam ich czapkę z futra z rysia. Pamiętam, że kupiłem ją 1200 zł jakieś pięć-sześć lat temu (stacjonarnie w Warszawie) i jestem bardzo zadowolony z jakości. Czapka jest niezwykle ciepła, nie da się jej nosić powyżej 0 C, czyli jest akurat doskonała na tegoroczną zimę :). BTW zajrzałem teraz na ich stronę i widzę, że ryś podrożał do 3,5k! I jest wyprzedany. Zakaz hodowli zwierząt futerkowych prawdopodobnie już podnosi ceny materiałów, a więc i produktów... może trzeba kupować, póki jeszcze można. Nie masz pewnie do polecenia żadnych dobrych alternatyw? Cytuj
Velahrn Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 3 minuty temu, Non Vid napisał: Zakaz hodowli zwierząt futerkowych prawdopodobnie już podnosi ceny materiałów, a więc i produktów... może trzeba kupować, póki jeszcze można. Nie masz pewnie do polecenia żadnych dobrych alternatyw? Rysie nie są hodowane, to zwierzęta żyjące dziko. Moja czapka jest z rysia rudego (zwanego też amerykańskim), który, w przeciwieństwie do rysia europejskiego, nie jest zagrożony wyginięciem (w samej Kanadzie żyją ich setki tysięcy). Może hmm... baranica? Albo bardziej w klimatach workwear/ heritage, czapka z wełny i futra jagnięcego? https://www.filson.com/products/double-mackinaw-wool-cap-red-black-plaid-birch-1 1 Cytuj
Non Vid Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2 minuty temu, Velahrn napisał: Rysie nie są hodowane, to zwierzęta żyjące dziko. Moja czapka jest z rysia rudego (zwanego też amerykańskim), który, w przeciwieństwie do rysia europejskiego, nie jest zagrożony wyginięciem (w samej Kanadzie żyją ich setki tysięcy). Może hmm... baranica? Albo bardziej w klimatach workwear/ heritage, czapka z wełny i futra jagnięcego? https://www.filson.com/products/double-mackinaw-wool-cap-red-black-plaid-birch-1 Mam na myśli alternatywne sklepy/źródła dla dobrej czapki z norek, nie alternatywne produkty Cytuj
Velahrn Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 22 godziny temu, Non Vid napisał(a): Mam na myśli alternatywne sklepy/źródła dla dobrej czapki z norek, nie alternatywne produkty wywaliło mi post Alternatywy są tzn. futra używane, ale to głównie rzeczy damskie, no i trzeba znać się na futrach Ew wycieczka do Rosji xD, tam można kupić na bazarze za ~600 zł. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi