Skocz do zawartości

Ubrania i tkaniny na upał

Simon

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

A mnie zastanawia jeden temat odkąd przypadkowo zajrzałem na plotek (chyba) ze zbiorem fotek z "wpadkami" celebrytów z plamami potu (w tym jakieś koszmarne zdjęcie Prezydenta RP). Czy jest jakaś zasada, że na konkretnych materiałach wilgoć widać mniej, a na innych więcej, czy po prostu trzeba sprawdzić metodą kropelkową przy zamawianiu materiału?

Nie mam, ogólnie unikam jak ognia lekkich materiałów na marynarki, Fresco tutaj pozwala przemycić grubą i matową tkaninę w letnie klimaty i dosłownie nigdy nie prasowałem tego materiału. Noc na wieszaku i nie ma nawet najmniejszego śladu po zagnieceniach (ale też jak się odłoży na chudszy wieszak to czuć w ramionach przez chwilę, że się źle ułożyła).

Wszelkie marynarki z cienkiego materiału (gniotącego się i przecierającego), lnu (gniotącego do potęgi) przy tym materiale wysiadają moim zdaniem.

Marynarkę przez ciężką fakturę noszę praktycznie cały rok, bo pasuje zarówno do lekkich spodni, jak i flaneli

Niestety, jakoś na spodnie mi nie pasuje Fresco, zbyt szorstkie jest.

• 1 month later...

Widziałem parę próbników lnów (teraz nawet zdecydowałem się spróbować ze spodniami z próbnika Harissona z kolorem po którym gniecenie się mniej widać) i szczerze mówiąc ciągle przeraża mnie podatność na gniecenie. Dla mnie podstawowym testem tkaniny jest jej po prostu ściśnięcie w pięści i ocena, czy widać jakieś zagniecenia.

Co do kolorów, to inni producenci też mają fresco, ale ze względu, że to jest zastrzeżona nazwa, tak tego nie nazywają. Ale widziałem identyczne tkaniny z próbników Holland & Sherry np.

Taki test spokojnie przechodzą mieszanki len, wełna, jedwab. Materiał jest też milszy w dotyku. Co do przewiewności to się nie wypowiadam, bo miałem jedną marynarkę z lnu, jasną, wyglądała po dwóch założeniach jak wyjęta z kontenera i realnie było mi w niej gorąco w upał. Możliwie, że materiał był słabej jakości.

Moja opinia jest taka, że jeżeli ktoś jest uparty na len i ma już marynarki na upały (prawdziwe upały) to można się w to bawić. Ale ja osobiście wolałbym wpierw parę sztuk uszyć z fresco, Sunbeam (len, wełna, jedwab) albo Mirage (ale tutaj nie jestem przekonany czy na upały będzie dobre). Praktycznie się nie gniotą, a przez swoją fakturę można je nosić nawet w inne pory roku. A len do flanelowych spodni w zimę nie wygląda już zbyt harmonijnie w większości przypadków :)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Szanowni Panowie,

nie ma innej poprawnej interpretacji męskiej elegancji: eleganckim się nie bywa, eleganckim trzeba być. I tutaj pojawia się zasadnicze pytanie: Jak chcemy być postrzegani,  jako luźno ubrani (po swojemu), czy konserwatywnie (idealnie z zasadami męskiej klasycznej elegancji)? Pojawia się w tym miejscu problem. Otóż duża część społeczeństwa na porę letnią gdzie żar leje się z nieba woli luz.

Tylko dla mnie osobiście luzem jest już nie założenie krawata a wręcz odrzucenie na tę porę roku marynarki. Tłumaczymy się tym, że jest gorąco, będziemy spoceni. Popatrzmy na polityków (pomijając już to, że większość ma za duże garnitury), bankierów są zawsze w komplecie i obowiązkowo w koszuli z długim rękawem.

Nasi pradziadkowie, chodzili na co dzień w garniturze i nie tłumaczyli się tym, że zdejmą krawat lub marynarkę bo jest im za gorąco. Dlatego też preferuje naturalne materiały i nieco zapasu w dopasowaniu koszuli tak aby materiał nam się nie przyklejał do ciała. Stosowanie wkładek pod pachy też ma swoje praktyczne zastosowanie. 

Pozdrawiam serdecznie

Intelligent