Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Artykuł z 1932 r.

Elektromechanik w żółtym swetrze, krótkich spodenkach i zielonych pończochach (podkolanówkach)? My mind is blown.

Z jakiej gazety pochodzi ten tekst? I czy jest dostępna w jakiejś bazie internetowej, czy też sam skanowałeś?
Z "Tajnego Detektywa", nr 4 z 1932 r.

Skan z bloga tego Pana: http://jacekdehnel.natemat.pl/ (Jest tego tam dużo więcej.) Powinienem był od razu podać link do źródła, sorry.

@Gravis - podoba mi się, że opaleniznę stawiano na równi z liszajami. :)

Opublikowano

Czy koledzy sekcji rekonstrucyjnej mogliby sie wypowiedziec w nastepujacej kwestii: Czy Franciszek Smuda powinien wystapic w trakcie meczu w zakiecie/fraku? Czy moze zestaw polformalny bedzie lepszy? ;)

Powinien wystąpić w stroju eleganckim, acz sportowym, zgodnym z charakterem wydarzenia. Proponowałbym garnitur brązowy/zielonkawy/rdzawy, dwuczęściowy, koszula, krawat, kaszkiet, buty - brązowe lub ciemnoczerwone wiedenki/angielki, dodatkowe punkty stylu za pumpy i kolorowe skarpetki argyle. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Głowy państw powinny także być ubrane w takie stroje w czasie meczów. :) Inaczej miałaby się sprawa podczas uroczystości rozpoczęcia czy zakończenia - wówczas strój bardziej formalny byłby całkiem odpowiedni, lecz niestety mało praktyczny.

Co do hymnów - masz rację! Uważam jednocześnie jednak, że zmiana stroju na tę uroczystą minutę, w sumie jedyną naprawdę uroczystą chwilę podczas meczu, nie byłaby praktykowana. Można też spostrzec, że sami sportowcy, podczas odśpiewywania hymnu np. na Igrzyskach Olimpijskich, mają na sobie stroje sportowe, a nie wizytowy/formalne. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Czy koledzy sekcji rekonstrucyjnej mogliby sie wypowiedziec w nastepujacej kwestii: Czy Franciszek Smuda powinien wystapic w trakcie meczu w zakiecie/fraku? Czy moze zestaw polformalny bedzie lepszy? ;)

O nie! Myślę że wszystko bardziej formalne od garnituru mogłoby się skończyć nawet wypadkiem śmiertelnym dla trenera podczas meczu skoro:

"Lubię zakładać garnitur, ale do kościoła albo teatru. Na boisku swobodniej czuję się w dresie. Kiedyś założyłem garnitur na mecz i kiedy chciałem podać piłkę - przewróciłem się." Źródło: sport.pl

Więc radzę Panowie ostrożnie z męską elegancją bo może być niebezpieczna.

Opublikowano

Artykuł z 1932 r.

Elektromechanik w żółtym swetrze, krótkich spodenkach i zielonych pończochach (podkolanówkach)? My mind is blown.

Z jakiej gazety pochodzi ten tekst? I czy jest dostępna w jakiejś bazie internetowej, czy też sam skanowałeś?
Z "Tajnego Detektywa", nr 4 z 1932 r.

Skan z bloga tego Pana: http://jacekdehnel.natemat.pl/ (Jest tego tam dużo więcej.) Powinienem był od razu podać link do źródła, sorry.

Dzięki!
Opublikowano

To wszystko prawda lecz Anglicy wcale nie są mniejszymi rasistami. Sami w swoim ogródku dawno nie byli. Polska telewizja mogłaby wyemitować podobny materiał. A Sol Campbell sam zapomniał że policja brytyjska prowadziła sprawy przeciwko kilkunastu kibicom Tottenhamu właśnie po tym, jak z niewiarygodnym stężeniem nienawiści potraktowali odpytywanego.