Skocz do zawartości

[WARSZAWA], Szewc Ryszard Duranc - Aleje Jerozolimskie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buty mają fajny oldskulowy wygląd. Mi się podobają. Mam tylko wrażenie, że p. Duranc znalazł się w Twoim "potrójnym" zamówieniu przypadkiem. Mocno odstaje technicznie od Kielmana i Januszkiewicza (nie piszę tutaj o cenie bo ta wydaje mi się, że była tu przynajmniej na drugim miejscu) co może mocno krzywdzić te buty w zestawieniu z monkami i lotnikami od pozostałych szewców. Moim zdaniem w Twoim hat-trick'u oprócz Kielmana i Januszkiewicza powinni się znaleźć Kamiński lub Wielądek. Niemniej buty od Duranca FAJNE.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Bardzo ładne kopyto. Myślę, że jakby je ładnie wypastować i zrobić porządne zdjecia sporo by zyskały. Faktem jest, że Duranc reprezentuje stary typ rzemieślinika który po prostu robił buty w czasach kiedy zamawiało się buty do chodzenia, bo nie było zbyt wielu alternatyw - nie są to stylistyczne arcydzieła i topowe wykonanie z przywiązaniem wagi do szczegółów jak u TJ lub Kielmana. Wierzę, że będą wygodne, bo parę osób które mają durancowe buty chwali je za wygodę i dopasowanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

...Mam tylko wrażenie, że p. Duranc znalazł się w Twoim "potrójnym" zamówieniu przypadkiem. ...

Jeśli idzie o moje zamówienie, to motywowany byłem przede wszystkim ciekawością. O Kielmanie i Januszkiewiczu wiedziałem "od zawsze" (urodziłem się i wychowałem w Warszawie), ale buty pana Duranca były dla mnie pewnym novum. Byłem ich strasznie, strasznie ciekawy i szczerze mówiąc nie zawiodłem się zbytnio :)

Przy odbiorze wiedenak zamówiłem parę słynnych Durancowych wiatrówek. Recenzja tutaj: viewtopic.php?f=10&t=2999

• 5 tygodni później...
Opublikowano

cena jest atrakcyjna, chciałem u tego pana zamówić lotniki, ale niestety powiedział że nie robi.[....]

Dziwne, nie jestem pewien ale wydawało mi się, że eye- lip jest posiadaczem lotników od Duranca.

Opublikowano

Byłem ostatnio. Ceny bez zmian. Bardzo ciekawa jest bordowa skóra z drobnymi wytłoczeniami. Czy taki wybór, to zbrodnia stylistyczna? A może niesie za sobą problemy w późniejszym uzytkowaniu obuwia? Podobna czarna skóra z takimi wytłoczeniami u p. Durnaca, to jest cordovan.

Opublikowano

Podobna czarna skóra z takimi wytłoczeniami u p. Durnaca, to jest cordovan.

Nie rozumiem - to jest cordovan, czy tak twierdzi (błędnie?) szewc?

Odnośnie lotników to szewc konsekwentnie odmawia ostatnio ich wykonywania twierdząc, że za dużo skóry się marnuje.

Opublikowano

hmm... rozważam zamówienie u Duranca butów, ze względu na kwestie cenowe, więc chciałbym dopytać - jak się w tej chwili kształtuje cennik? to prawda, że za jedną parę od Bukowskiego można u Duranca zamówić 2? (ten pierwszy jakieś 1200-1500)

Nie da się porównać butów od Bukowskiego z butami od Duranca. Te pierwsze są tak robione jak u TJ, JK czyli szyte, Duranc robi kołkowane, poza tym kwestie wykończenia, dokladności i staranności wykonania są nieporównywalne, oczywiście na korzyść Bukowskiego.

Opublikowano

cena jest atrakcyjna, chciałem u tego pana zamówić lotniki, ale niestety powiedział że nie robi.[....]

Dziwne, nie jestem pewien ale wydawało mi się, że eye- lip jest posiadaczem lotników od Duranca.

Ja miałem od Lewandowskiego z Łodzi, ale to była totalna porażka, nie polecam.
Opublikowano

Wszystko zależy od nastawienia, ja tam na swoje dwie pary od "Ryśka" po latach nie narzekam. 8-) Inna sprawa, że rzeczywiście wybierałem zawsze buty dość proste w konstrukcji i o mało wymyślnym wyglądzie, więc ilość rzeczy które można było źle zrobić była na relatywnie minimalnym poziomie.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Również nosze sie z zamiarem zamówienia butów u P. Duranca. Chciałbym zamówić buty tego typu, jak na załączonym zdjęciu. Czy taki kolor skóry znajdzie sie u Pana Ryszrda?

Dyskusja sie tyczy czy nie lepiej zamówić buty w UK, problemem jest to ze nie wiedziałbym jaki rozmiar zamówić, bo numer buta "sportowego" mam 42,5 a w butach wizytowych mam rozrzut od 39 - 41...

post-5793-1365892455337_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Niestety nie mogłem zrobić zdjęć od razu po odebraniu butów, dlatego widać ślady noszenia.

Wrzucę jeszcze jakieś zdjęcia na nogach, w plenerze jak będzie ładniejsza pogoda.

Kwestie oceny warto/nie warto często poruszano w tym wątku, jest to kwestia bardzo indywidualna.

Ja w marcu zamawiam kolejną parę.

post-811-0-56869100-1422037236_thumb.jpg

post-811-0-71397800-1422037241_thumb.jpg

post-811-0-87988900-1422037246_thumb.jpg

post-811-0-88954900-1422037251_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Oglądałem te buty na żywo i mogę potwierdzić, że prezentują się naprawdę dobrze. Zdjęcia "pozowane" standardowo wydobywają wszystkie niedoskonałości, podczas gdy na stopach wyglądają po prostu zgrabnie i klasycznie. 

Oczywiście nie są to buty idealne... 

Tak jak wspomniano wyżej trzeba się nastawić na pewne niedoskonałości oraz bardzo charakterystyczny styl, wynikający z kształtu używanych przez szewca kopyt. Buty mogą sprawiać wrażenie odrobinę oldschoolowych, a gdy postawi się je obok niektórych smuklejszych modeli  np. C&J to owo wrażenie się spotęguje. Cóż z tego skoro nie odbiera to im  uroku i elegancji. Z moich obserwacji wynika zresztą że "efekt Duranca" zmniejsza się wraz z rozmiarem buta i myślę, że chętni na odwiedzenie szewca posiadacze stóp o rozmiarze 42 lub mniejszym otrzymują naprawdę ładnie i nie-ciężko prezentujący się rzemieślniczy wyrób.  Ja biegam po świecie w czterdziestkach czwórkach i żywiłem lekką obawę jak mogłyby się prezentować potencjalne oxsfordy dla mnie. Dlatego zamówiłem derby z minimalnym zdobieniem i jestem zadowolony z efektu pracy Pana Ryszarda.

Buty z Alei Jerozolimskich 51 to nie jest jakiś święty graal i trzeba to mieć na uwadze. Z pewnością wykładając większą sumę pieniędzy można nabyć buty o nowocześniejszej prezencji i subtelniejsze w wyglądzie. Jestem jednak przekonany, że tak jak świadomość istnienia marki John Lobb nie powoduje, iż nagle "Krokiety" lub "Janki" wydają się wam bee,  tak samo fakt dostępności Yanko , C&J albo Carminy nie sprawia, że "Ryśki" stają się słabe. Generalnie takie porównywanie marek z różnych półek jest pozbawione sensu.

Ja, podobnej jak Pol,  polecam Duranca z jednym zastrzeżeniem, mianowicie by nie przesadzać z komplikacją zamówienia. Oszczędniejsze w formie buty wychodzą mu naprawdę dobrze.

post-480-0-16674400-1422387761_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Jaki w tej chwili koszt pary butów od szewca?

Wiśniowe derby z nakładanym noskiem wyglądają bardzo dostojnie.

Moim zdaniem, im większy rozmiar buta, tym bardziej oldschoolowe kopyto wskazane, dlatego trochę nie zgadzam się z Twoją tezą.

Przykładowo, jakkolwiek piękne i ekskluzywne buty Gaziano&Girling by nie były, nie wyobrażam sobie ich na moich stopach w rozmiarze 45.

Opublikowano

Masz trochę racji R50.  Mi chodziło raczej o to, że przy dużej stopie buty będą się prezentować masywniej, ponieważ kopyto Duranca szybciej się "kończy".  Jak widać na zdjęciu powyższym nakładany nosek jest odrobinę krótszy a but dość dynamicznie zwęża sie po łukach w stronę czubka. Mi się to podoba i akceptuję takie rozwiązanie stylistyczne zwłaszcza w przypadku butów mniej formalnych, gdzie "lekkość" i "smukłość" kopyta nie ma dla mnie przesadnie wielkiego znaczenia.

Ps. Gaziano&Girling też nie dla mnie :)

Ps.2

Ceny u Pana Duranca oscylują w granicach 700 złotych. Zależy ile chce się wydziwiać. Natomiast warto przed złożeniem zamówienia najpierw z szewcem dłużej porozmawiać i podkreślać, że zależy nam na staranności wykonania butów itd. Pożądane jest jeśli przyniesiemy jakieś zdjęcie i rzeczowy opis tego na czym nam zależy, na podstawie którego Pan Duranc zrobi sobie własne notatki.