Guest grzesiek Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Nie szukam mistrza, klasy wielokrotnie tu opisywanych twórców. Potrzebuję (i myślę, że nie tylko ja) kogoś kto zaopiekuje się (lub wyda wyrok, że się nie da) butami jakie możemy kupić w sklepie. Co skłoniło mnie do rozpoczęcia tematu? Otóż moje ulubione buty zimowe się poddały. Calutka cholewka jest ok, futrówka tylko trochę poprzecierana ale pękła gumowa/plastikowa podeszwa. Buty są niesamowicie wygodne i je uwielbiam, dlatego zacząłem kombinować. Moim zdaniem są 2 drogi, dobrać taką samą podeszwę (lub możliwie bliską), przykleić ją i przeszyć (jak oryginał) lub przyszyć skórzaną (bądź coś w stylu dainite, tylko do dowolnego kształtowania) metodą norweską. Niestety dziury po oryginalnym szyciu wykluczają (tak mi się wydaje) przykołkowanie podeszwy przez p. Duranca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Spróbuj u p. Popiołka na Ogrodowej (nr nieparzysty, ok. 51). To szewc, który nigdy nie odmówił realizacji żadnego mojego zlecenia. Np. "odbudował" mocno zniszczone od spodu broguesy. To był zresztą taki podstęp: miałem nadzieję, że skłonię go tym do uszycia mi butów. Jego ojciec jeszcze regularnie szył buty, on też, ale teraz już tylko naprawia. Jeśli spody są z tworzywa to poszukaj także szewców naprawiających buty sportowe. Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fryderyk Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Spróbuj u p. Popiołka na Ogrodowej (nr nieparzysty, ok. 51). To szewc, który nigdy nie odmówił realizacji żadnego mojego zlecenia. Np. "odbudował" mocno zniszczone od spodu broguesy. To był zresztą taki podstęp: miałem nadzieję, że skłonię go tym do uszycia mi butów. Jego ojciec jeszcze regularnie szył buty, on też, ale teraz już tylko naprawia. Jeśli spody są z tworzywa to poszukaj także szewców naprawiających buty sportowe. Pozdr, wojvv Czy można wiedziec jakie są ceny usług u p. Popiołka? Chocby orientacyjnie np. takie zelowanie butów albo fleki? Szukam taniego i dobrego szewca do tego typu usług i nieco jestem zdezorientowany... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojvv Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Za drobne naprawy 5-10zł. Odbudowa moich butów kosztowała ok. 150zł. Ale to było prawie dwa lata temu. Od stałych klientów nie bierze zaliczek Pozdr, wojvv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ejzojeden Posted June 8, 2014 Report Share Posted June 8, 2014 Podbijam temat mama do pilnej naprawy jedne monki na skórzanej podeszwie niewiadomej konstrukcji a niebawem czeka mnie wymiana podeszwy "goodyear flex" w pierwszych porządnych butach jakie kupiłem domyślam się że serwisujecie buty klasy gordon bros, berwick, loake, looding w tych samych zakładach co yanko, crockett & jones, carmina etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stormont Posted June 18, 2014 Report Share Posted June 18, 2014 O wlasnie, przylaczam sie, tez potrzebuje szyte good yearem oddac, a wolalbym nie placic jak za nowa pare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sekret Posted June 18, 2014 Report Share Posted June 18, 2014 Hoża 21/23, produkują też buty sami więc powinni dac radę. Podbijałem tam podeszwę gumą, bardzo ładnie wykonane. Tani nie są (poddbicie 40 czy 45 PLN). W sieci pewnie gdzie jest telefon i można wypytac czy się podejmą i za ile. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Posted July 26, 2014 Report Share Posted July 26, 2014 Gdzie warto w takim razie oddać do zelowania buty? Chciałbym by ładnie było zrobione i pewnie każdy szewc to umie dobrze zrobić, mam rację? Rozumiem, że p. Popiołek wziąłby ok. 10 zł, a na Hożej 45 zł. Różnica spora, ale czy w wykonaniu też będzie? Nie mam problemu dopłacić, ale zastanawiam czy warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted July 26, 2014 Report Share Posted July 26, 2014 Dycha to dumping, normalna cena to od kilku lat 35 zł. Ja zeluję u p. Janusza Sitnika (Bemowo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted July 26, 2014 Report Share Posted July 26, 2014 Ja w Zielonej płacę od kilku lat ok. 50 zeta... Chyba muszę popytać o ceny konkurencję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted July 26, 2014 Report Share Posted July 26, 2014 35 przód + ewentualne 25 za obcas, ściślej rzecz ujmując. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted July 26, 2014 Report Share Posted July 26, 2014 Za fleki biorą osobno 35, a jakoś powalająco dobra to ta ich robota nie jest. Np. ostatnio odmówili mi wybrania podeszwy pod zelówkę, bo "szwy się przetrą". I tym sposobem mam wiedenki Yanko na traktorach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Awopiotr Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 Dycha to dumping, normalna cena to od kilku lat 35 zł. Ja zeluję u p. Janusza Sitnika (Bemowo) Bemowo? A nie urzęduje on przypadkiem w centrum Bielan na Perzyńskiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Przed chwilą byłem na Hożej. Przyszedłem z własnymi zelówkami, kosztowało to 25 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Koledzy, czy zelowanie dla szewca to pikuś? Mam kilku szewców blisko domu i są takie takie typowe "Naprawy butów" w małym mieście. Poradzą sobie z pozelowaniem i by było estetycznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 To jak pytać czy dla stomatologa w małym mieście zrobić bez bólu plombę "to pikuś" różni są rzemieślnicy i różny jest towar. Pamiętam, kiedyś musiałem oddać do podzelowania skórzaną podeszwę w Krakowie w trybie awaryjnym do punktu w Galerii Kazimierz (taki all in one). Zelówki przeżyły buty. W innym przypadku mistrz szewski odwalił mi tak podeszwy, że klej utworzył dodatkową warstwę. Musisz eksperymentować lub zasięgnąć opinii lokalnie dla konkretnego zakładu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sekret Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Porównując zakład na Hożej o którym pisałem powyżej z szewcem na Żwirki Wigury(szewc starej daty a nie żadne stoisko w galerii handlowej) do którego kiedyś też zaniosłem buty do podzelowania, różnica wykonania jesli chodzi o estetyke jest bardzo duża (na korzyść Hożej). Nie jest to więc taki "Pan Pikus":) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Awopiotr Posted September 12, 2014 Report Share Posted September 12, 2014 Ja też zelowałem i podbijałem obcasy w zakładzie na Hożej. Do tej pory korzystałem np. z zakładu na Ogrodowej oraz na Koszykowej. Nie mogę jednak stwierdzić który z zakładów lepiej wykonał tę usługę. Wszędzie zelówka była równo przycięta i solidnie przyklejona, krawędzie podeszwy podbarwione na kolor obcasa ( o ile była taka potrzeba). Na Ogrodowej zamówiłem też montaż blaszek. Zostały przykręcone wkrętami, niezbyt równo i do tego jedynie mógłbym się przyczepić. Wg mnie te trzy zakłady w zakresie zelowania prezentują podobny poziom wykonawstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellsinger Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Ja polecam Kwintę - oddawałem buty, bo jak mi jeden szewc zelował to Kwinta później świetnie poprawił. Do tego jeszcze można u niego zamówić buty na miarę w rozsądnej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSłuszny Posted October 14, 2014 Report Share Posted October 14, 2014 A gdzie można znaleźć Kwinta? Bo rozumiem, że jest w Warszawie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted October 14, 2014 Report Share Posted October 14, 2014 http://szewc.kwinto.pl "Stary" Tarchomin - koło szkoły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratdominik Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 A gdzie można znaleźć Kwinta? Bo rozumiem, że jest w Warszawie? Można też go znaleźć w galerii na Ratuszu-Arsenał. Od siebie dodam, że ma sterylizację butów w cenie 10 zł, co wg mojego rozeznania jest dość tanią usługą. In plus zaliczam także sporą ilość know-how, którym się podzielił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSłuszny Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Dzięki za odpowiedź! Na Ratusz miałem bliżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratdominik Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Cała przyjemność po mojej stronie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
feliks Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 z czystym sumieniem, mogę polecić na Ogińskiego 9 na Bródnie, od lat tam naprawiamy obuwie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts