Gość grzesiek Napisano 1 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2012 Nie szukam mistrza, klasy wielokrotnie tu opisywanych twórców. Potrzebuję (i myślę, że nie tylko ja) kogoś kto zaopiekuje się (lub wyda wyrok, że się nie da) butami jakie możemy kupić w sklepie. Co skłoniło mnie do rozpoczęcia tematu? Otóż moje ulubione buty zimowe się poddały. Calutka cholewka jest ok, futrówka tylko trochę poprzecierana ale pękła gumowa/plastikowa podeszwa. Buty są niesamowicie wygodne i je uwielbiam, dlatego zacząłem kombinować. Moim zdaniem są 2 drogi, dobrać taką samą podeszwę (lub możliwie bliską), przykleić ją i przeszyć (jak oryginał) lub przyszyć skórzaną (bądź coś w stylu dainite, tylko do dowolnego kształtowania) metodą norweską. Niestety dziury po oryginalnym szyciu wykluczają (tak mi się wydaje) przykołkowanie podeszwy przez p. Duranca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 Spróbuj u p. Popiołka na Ogrodowej (nr nieparzysty, ok. 51). To szewc, który nigdy nie odmówił realizacji żadnego mojego zlecenia. Np. "odbudował" mocno zniszczone od spodu broguesy. To był zresztą taki podstęp: miałem nadzieję, że skłonię go tym do uszycia mi butów. Jego ojciec jeszcze regularnie szył buty, on też, ale teraz już tylko naprawia. Jeśli spody są z tworzywa to poszukaj także szewców naprawiających buty sportowe. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fryderyk Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Spróbuj u p. Popiołka na Ogrodowej (nr nieparzysty, ok. 51). To szewc, który nigdy nie odmówił realizacji żadnego mojego zlecenia. Np. "odbudował" mocno zniszczone od spodu broguesy. To był zresztą taki podstęp: miałem nadzieję, że skłonię go tym do uszycia mi butów. Jego ojciec jeszcze regularnie szył buty, on też, ale teraz już tylko naprawia. Jeśli spody są z tworzywa to poszukaj także szewców naprawiających buty sportowe. Pozdr, wojvv Czy można wiedziec jakie są ceny usług u p. Popiołka? Chocby orientacyjnie np. takie zelowanie butów albo fleki? Szukam taniego i dobrego szewca do tego typu usług i nieco jestem zdezorientowany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 5 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2012 Za drobne naprawy 5-10zł. Odbudowa moich butów kosztowała ok. 150zł. Ale to było prawie dwa lata temu. Od stałych klientów nie bierze zaliczek Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 8 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2014 Podbijam temat mama do pilnej naprawy jedne monki na skórzanej podeszwie niewiadomej konstrukcji a niebawem czeka mnie wymiana podeszwy "goodyear flex" w pierwszych porządnych butach jakie kupiłem domyślam się że serwisujecie buty klasy gordon bros, berwick, loake, looding w tych samych zakładach co yanko, crockett & jones, carmina etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 18 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2014 O wlasnie, przylaczam sie, tez potrzebuje szyte good yearem oddac, a wolalbym nie placic jak za nowa pare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 18 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2014 Hoża 21/23, produkują też buty sami więc powinni dac radę. Podbijałem tam podeszwę gumą, bardzo ładnie wykonane. Tani nie są (poddbicie 40 czy 45 PLN). W sieci pewnie gdzie jest telefon i można wypytac czy się podejmą i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 Gdzie warto w takim razie oddać do zelowania buty? Chciałbym by ładnie było zrobione i pewnie każdy szewc to umie dobrze zrobić, mam rację? Rozumiem, że p. Popiołek wziąłby ok. 10 zł, a na Hożej 45 zł. Różnica spora, ale czy w wykonaniu też będzie? Nie mam problemu dopłacić, ale zastanawiam czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 Dycha to dumping, normalna cena to od kilku lat 35 zł. Ja zeluję u p. Janusza Sitnika (Bemowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 Ja w Zielonej płacę od kilku lat ok. 50 zeta... Chyba muszę popytać o ceny konkurencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 35 przód + ewentualne 25 za obcas, ściślej rzecz ujmując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 Za fleki biorą osobno 35, a jakoś powalająco dobra to ta ich robota nie jest. Np. ostatnio odmówili mi wybrania podeszwy pod zelówkę, bo "szwy się przetrą". I tym sposobem mam wiedenki Yanko na traktorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 27 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2014 Dycha to dumping, normalna cena to od kilku lat 35 zł. Ja zeluję u p. Janusza Sitnika (Bemowo) Bemowo? A nie urzęduje on przypadkiem w centrum Bielan na Perzyńskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 28 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2014 Przed chwilą byłem na Hożej. Przyszedłem z własnymi zelówkami, kosztowało to 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 5 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2014 Koledzy, czy zelowanie dla szewca to pikuś? Mam kilku szewców blisko domu i są takie takie typowe "Naprawy butów" w małym mieście. Poradzą sobie z pozelowaniem i by było estetycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2014 To jak pytać czy dla stomatologa w małym mieście zrobić bez bólu plombę "to pikuś" różni są rzemieślnicy i różny jest towar. Pamiętam, kiedyś musiałem oddać do podzelowania skórzaną podeszwę w Krakowie w trybie awaryjnym do punktu w Galerii Kazimierz (taki all in one). Zelówki przeżyły buty. W innym przypadku mistrz szewski odwalił mi tak podeszwy, że klej utworzył dodatkową warstwę. Musisz eksperymentować lub zasięgnąć opinii lokalnie dla konkretnego zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Porównując zakład na Hożej o którym pisałem powyżej z szewcem na Żwirki Wigury(szewc starej daty a nie żadne stoisko w galerii handlowej) do którego kiedyś też zaniosłem buty do podzelowania, różnica wykonania jesli chodzi o estetyke jest bardzo duża (na korzyść Hożej). Nie jest to więc taki "Pan Pikus":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Ja też zelowałem i podbijałem obcasy w zakładzie na Hożej. Do tej pory korzystałem np. z zakładu na Ogrodowej oraz na Koszykowej. Nie mogę jednak stwierdzić który z zakładów lepiej wykonał tę usługę. Wszędzie zelówka była równo przycięta i solidnie przyklejona, krawędzie podeszwy podbarwione na kolor obcasa ( o ile była taka potrzeba). Na Ogrodowej zamówiłem też montaż blaszek. Zostały przykręcone wkrętami, niezbyt równo i do tego jedynie mógłbym się przyczepić. Wg mnie te trzy zakłady w zakresie zelowania prezentują podobny poziom wykonawstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellsinger Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Ja polecam Kwintę - oddawałem buty, bo jak mi jeden szewc zelował to Kwinta później świetnie poprawił. Do tego jeszcze można u niego zamówić buty na miarę w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MSłuszny Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 A gdzie można znaleźć Kwinta? Bo rozumiem, że jest w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 http://szewc.kwinto.pl "Stary" Tarchomin - koło szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 A gdzie można znaleźć Kwinta? Bo rozumiem, że jest w Warszawie? Można też go znaleźć w galerii na Ratuszu-Arsenał. Od siebie dodam, że ma sterylizację butów w cenie 10 zł, co wg mojego rozeznania jest dość tanią usługą. In plus zaliczam także sporą ilość know-how, którym się podzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MSłuszny Napisano 3 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2014 Dzięki za odpowiedź! Na Ratusz miałem bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 16 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2014 Cała przyjemność po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feliks Napisano 28 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2014 z czystym sumieniem, mogę polecić na Ogińskiego 9 na Bródnie, od lat tam naprawiamy obuwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi