Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.02.2026 o 21:36, Non Vid napisał(a):

Kiedyś myślałem, że half-canvas jest OK. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że w dolnej połowie pakuje się do nich klej. Widzę, że ZR też o tym nie wspomniał. 😉

W przypadku half-canvas bardzo często tkaninę podkleja się na całym przodzie, nie tylko u dołu. Co więcej, w przypadku full–canvas od Armina też znajdziesz klej w okolicy kołnierza (choć jest go bardzo mało).

Podczas ostatniej akcji „uszyj fraka u Bośniaka” zamawiałem garnitur full–canvas i Armin zasugerował, żebym dwa razy się zastanowił czy chcę dopłacać, bo w jego opinii różnica niekoniecznie jest tego warta. Oczywiście nie podejrzewam go o złe intencje czy brak wiedzy, a raczej głośno zastanawiam się nad zasadnością tej domyślnej nienawiści do jakichkolwiek klejonek.

Opublikowano

Trudno porównywać garnitury do butów, ale bywają słabe buty szyte i niezłe klejone (cemented). W przypadku garniturów, kiepska klejonka oznacza odklejanie i brzydki wygląd po kilku praniach chemicznych.

Opublikowano
22 minuty temu, mlesniowski napisał(a):

raczej głośno zastanawiam się nad zasadnością tej domyślnej nienawiści do jakichkolwiek klejonek.

W nienawiści do klejonek, tak zostałem wychowany...

Dla mnie to na pewno względy termiczne. Warstwa kleju, z mojego skromnego doświadczenia, zabija przewiewność.

Opublikowano
8 minut temu, lubo69 napisał(a):

W przypadku garniturów, kiepska klejonka oznacza odklejanie i brzydki wygląd po kilku praniach chemicznych.

Znam to z teorii, natomiast do tej pory tylko raz na fejsbukowej grupie trafiłem na takie rozklejenie na garniturze half-canvas z Macaroni Tomato. 

4 minuty temu, Non Vid napisał(a):

W nienawiści do klejonek, tak zostałem wychowany...

Wiadomo, do klejonek i czerni 🫡

Opublikowano
Godzinę temu, Non Vid napisał(a):

Dla mnie to na pewno względy termiczne. Warstwa kleju, z mojego skromnego doświadczenia, zabija przewiewność.

Half-canvas jeśli pogorszy termikę to w sposób nie zauważalny. Pocimy się głównie w rejonie górnej części pleców. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mlesniowski napisał(a):

Znam to z teorii, natomiast do tej pory tylko raz na fejsbukowej grupie trafiłem na takie rozklejenie na garniturze half-canvas z Macaroni Tomato. 

Niektórzy polscy politycy w telewizji demonstrują pęcherze na marynarkach. I nie, telewizor mi nie śnieży🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, mlesniowski napisał(a):

Dowód anegdotyczny, mi się rozkleił garnitur z Zary (na studiach taki miałem).

Opublikowano
7 godzin temu, mlesniowski napisał(a):

To chyba o moim garniturze mowa. Byłem bardzo zdziwiony, że takie coś może się pojawić w garniturze half-canvas, zwłaszcza, że nie pojawiło się to bezpośrednio po wizycie w pralni chemicznej, a kilka miesięcy później. Ze strony MT zaproponowano mi przyniesienie marynarki i próbę przeprasowania w pracowni krawieckiej (garnitur ma już 3 lata, nie reklamowałem go, napisali bezpośrednio pod postem na facebooku), więc miło z ich strony, że sami wyszli z inicjatywą.

IMG_1.jpg

IMG_2.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
8 godzin temu, tryhp3 napisał(a):

Pytanie co to za half-canvas, skoro przy tej technice w tym miejscu nie powinno być kleju?

Powiedziałbym, że cienka klejonka jest raczej standardem. Mam przed sobą marynarki z Herse, SuSu i Macaroni Tomato. Każda z nich to half–canvas, każda jest podklejona na całym przodzie. Zakładam, że podobnie będzie w przypadku Poszetki i pozostałych. 

Z ciekawości, możecie zerknąć na swoje marynarki i dać znać, czy ktoś ma half–canvas bez podklejonych górnych przodów.

Opublikowano
6 minut temu, mlesniowski napisał(a):

Powiedziałbym, że cienka klejonka jest raczej standardem. Mam przed sobą marynarki z Herse, SuSu i Macaroni Tomato. Każda z nich to half–canvas, każda jest podklejona na całym przodzie. Zakładam, że podobnie będzie w przypadku Poszetki i pozostałych. 

Z ciekawości, możecie zerknąć na swoje marynarki i dać znać, czy ktoś ma half–canvas bez podklejonych górnych przodów.

Zaraz, czyli ta grafika jest nieprawidłowa

suit-construction-joe-button-01.png

I firmy odzieżowe nas kantują,  i tak przyklejając płótno?

Opublikowano
Cytat

Ten system nazwano half canvas i polega on na tym, że garnitury/marynarki nadal są szyte w dużych seriach w przemysłowych szwalniach, ale ich konstrukcję uszlachetniono zastępując klejonkę włosianką. Warto jeszcze dodać, że z uwagi na regulacje dotyczące ochrony zwierząt w Unii Europejskiej, naturalne włosie końskie jest obecnie zastępowane różnymi materiałami syntetycznymi.

eGarnitur coś takiego podaje. Może ten syntetyk się rozwarstwia.

Marynarka-half-canvas-1-2.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, tryhp3 napisał(a):

eGarnitur coś takiego podaje. Może ten syntetyk się rozwarstwia.

Regulacje "pierdu pierdu", nie ma takich. Koniom nie dzieje się krzywda, są wyczesywane. Kolejna gównowacenie i zastępowanie naturalnego surowca syntetykiem (dla cięcia kosztów ofc).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Panowie, gdzie teraz szukać budżetowo granatowej marynarki całorocznej? Warunek to nakładane kieszenie i slim fit. Max do wydania 1000 zł ale wolałbym mniej. Pomożecie?

Opublikowano

Troche sie naprułem i naprzerabiałem marynarek i w życiu nie widziałem niepodklejonego half-canvas. Half oznacza raczej ze tylko w górnej części jest płótno które można przypikować do klap więc można zrobić tak lubiany "roll". Podklejenie flizeliną (cienką klejonką) jest na całej długości przodów.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
30 minut temu, Ernestson napisał(a):

Troche sie naprułem i naprzerabiałem marynarek i w życiu nie widziałem niepodklejonego half-canvas. Half oznacza raczej ze tylko w górnej części jest płótno które można przypikować do klap więc można zrobić tak lubiany "roll". Podklejenie flizeliną (cienką klejonką) jest na całej długości przodów.

Chyba płótno nie jest wymagane do rolla? Widziałem marynarki deklarowane jako "unstructured", które też miały lapel roll.

Opublikowano
10 godzin temu, Jarek85 napisał(a):

Czy to samo się tyczy full canvas?

Absolutnie nie. W full canvas przodów w ogóle się nie podkleja.

Właśnie dlatego wprawne oko może łatwo rozpoznać full canvas nawet na zdjęciu. Tkanina nie jest poklejona i widać, że to co pod spodem (płótno) to osobna, nie przytwierdzona na sztywno warstwa. 

10 godzin temu, Non Vid napisał(a):

Chyba płótno nie jest wymagane do rolla? Widziałem marynarki deklarowane jako "unstructured", które też miały lapel roll.

Jasne, bo to też kwestia kroju i tego jak skrojony jest kołnierz (bo to on trzyma klapy od góry i definiuje linię po jakiej będą się zaginały), ale płótno na pewno pomaga w dłuższym utrzymywaniu przez klapy ładnego kształtu.

• Like 3
Opublikowano
W dniu 27.02.2026 o 14:16, Velahrn napisał(a):

Zaraz, czyli ta grafika jest nieprawidłowa

suit-construction-joe-button-01.png

I firmy odzieżowe nas kantują,  i tak przyklejając płótno?

Tak bym tego nie nazwał. To raczej pewne uproszczenie marketingowe, a i w mojej skromnej opinii, kwestia tego co sami chcemy usłyszeć/co jest powielane przez internetowych „ekspertów”.

Nadal, płótno nie jest przyklejone, a przypikowane. Przyklejona jest cienka warstwa klejonki, a płótno nadal tworzy strukturę będąc pomiędzy. W technologii którą ja znam, sama klapa faktycznie nie jest niczym podklejana.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jest jeszcze (a może właśnie to jest sedno "problemu") skin fused - czasem nawet w marynarkach na pełnym płótnie tkanina bywa podklejana cienką klejonką, która nie tyle ma stanowić element konstrukcyjny, co lekko usztywniać tkaninę by ułatwić proces szycia - i niekoniecznie znajduje się wtedy z przodu marynarki, tylko wewnątrz.

Opublikowano

Tak przy okazji , jakiś czas temu zakupiłem w używalni za całe 8 zł tę oto marynarkę . Tkalnia z samego topu . Nazwa jest na jednej z fotek . Marynarka szyta całkowicie na miarę ( bespoke) w jednym z państw tzw starej unii . Jest nazwa tego warsztatu, ale zasłaniam go ręką . Żeby nic  nie sugerować i nie robić przekazu „podprogowego „ Marynarka Uszyta całkowicie na miękko . Podszewka jedwabna . Mięciutka . Gdy ją kupowałem wyglądała jak nówka od krawca uszyta dla mnie  . Musiałem tylko poprawić długość rękawów . Guziki przy mankietach zapinane . Tzw funkcyjne . Nie wiem gdzie to wstawić , więc postawiłem w tym wątku . Może Velahrn to przenieść do odpowiedniego  . 

IMG_1473.jpeg

IMG_1482.jpeg

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Manul napisał(a):

Tak przy okazji , jakiś czas temu zakupiłem w używalni za całe 8 zł tę oto marynarkę . Tkalnia z samego topu . Nazwa jest na jednej z fotek . Marynarka szyta całkowicie na miarę ( bespoke) w jednym z państw tzw starej unii . Jest nazwa tego warsztatu, ale zasłaniam go ręką . Żeby nic  nie sugerować i nie robić przekazu „podprogowego „ Marynarka Uszyta całkowicie na miękko . Podszewka jedwabna . Mięciutka . Gdy ją kupowałem wyglądała jak nówka od krawca uszyta dla mnie  . Musiałem tylko poprawić długość rękawów . Guziki przy mankietach zapinane . Tzw funkcyjne . Nie wiem gdzie to wstawić , więc postawiłem w tym wątku . Może Velahrn to przenieść do odpowiedniego  . 

Służę uprzejmie.