Żorż Ponimirski Napisano 29 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 9 minut temu, Bartek 00 napisał: Jakie macie doświadczenia z wycieraniem się wosku z kurtek Barboura? Wiem, że to zależy od użytkownika i częstotliwości użytkowania , ale po jakim czasie można się spodziewać takich "efektów" - dla mnie niepożądanych. Sylkoil - noszę od jesieni niemal codziennie, praktycznie brak wytarć. Thornproof - noszę od jesieni, ale trochę rzadziej i tez jeszcze nic nie widać. Na necie ludzie piszą, że Sylkoil wyciera się wolno (3-5 lat), natomiast Thornproof intensywnie noszony co jakieś 2 lata trzeba nawoskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 29 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 @Żorż Ponimirski a po czym rozpoznać rodzaj użytego wosku? Np. kurtka Barbour international Duke jakim woskiem może być zaimpregnowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 29 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 17 minut temu, Bartek 00 napisał: @Żorż Ponimirski a po czym rozpoznać rodzaj użytego wosku? Np. kurtka Barbour international Duke jakim woskiem może być zaimpregnowana? Thornproof (mam Duke akurat). Thornproof jest najbardziej klasyczny. Niemal zawsze inny rodzaj wosku jest wymieniony z nazwy na jednej z metek (Sylkoil, DryWax, BeesWax). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 Kurtki mają na wewnętrznej stronie 'instrukcję konserwacji' i tam jest napisane jakiego środka należy użyć. Na stronie Barbour, w opisie też jest ta informacja, jaki środek został użyty ; poniżej printscreen: Nie wiem natomiast, czy w poszczególnych modelach używa się tych środków zamiennie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 29 Marzec 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 @Koval, niestety nie jest tak kolorowo. Jedyny wosk do własnoręcznej konserwacji i ten używany w serwisie Barbour to Thornproof. W związku z tym, nawet jeśli masz Sylkoil to po wytarciu się pokryją Ci go Thornproofem. Widziałem natomiast do kupienia kostki DryWax do samodzielnego zatarcia zużytego wosku, ale tam konsystencja jest stała i łatwo to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 29 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 Miałem woskowaną barbórkę i impregnowałem samodzielnie Thornproofem - fajna niedzielna zabawa z synem. Żaden problem, niewiele trudniejsze od pastowania butów. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2019 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Miałem woskowaną barbórkę i impregnowałem samodzielnie Thornproofem - fajna niedzielna zabawa z synem. Żaden problem, niewiele trudniejsze od pastowania butów. Potwierdzam - teraz ja ją mam i po kilku latach użytkowania nadal wygląda bardzo dobrze! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 Która z woskowanych kurtek Barbour ma krój najbardziej slim? Ashby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, eduardo napisał: Która z woskowanych kurtek Barbour ma krój najbardziej slim? Ashby? Najbardziej slim są kurtki motocyklowe linii SteeveMcQueen, a później linia international. Ashby to wyslimowany Bedale, ale nie jest to jakiś super slim fit. Po prostu lepiej wygląda na wyższym i szczupłym facecie niż Bedale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 Dzięki. Przy wzroście 189 cm, mam w pasie 92 I ważę 85 kg. Byt luźne nie wchodzą w grę, ale ważne żeby marynarkę pomieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 23 minuty temu, eduardo napisał: Dzięki. Przy wzroście 189 cm, mam w pasie 92 I ważę 85 kg. Byt luźne nie wchodzą w grę, ale ważne żeby marynarkę pomieściła. To niemal jak ja (jestem 4 cm niższy). Spróbuj Ashby lub Bristol w rozmiarze XL. L będzie bardzo dobrze dopasowana bez marynarki, ale może być ciut za ciasna z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 2 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 Ok. Rozejrzę się. Z chęcią bym po przymierzał, ale w Trójmieście raczej będzie z tym problem. Na 1 stronie masz zdjęcie w XL, robiłeś też poglądowe w L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2019 10 minut temu, eduardo napisał: Ok. Rozejrzę się. Z chęcią bym po przymierzał, ale w Trójmieście raczej będzie z tym problem. Na 1 stronie masz zdjęcie w XL, robiłeś też poglądowe w L? Na drugiej stronie w pomarańczowej to chyba było L Ashby szukaj na allegro (nie po nazwie, ale szukaj nowych kurtek marki Barbour, da się je upolować za <50% oryginalnej ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Kwiecień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2019 @blueloafers w 6:00 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 16 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2019 17 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał: @blueloafers w 6:00 Dzieki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiezdny durszlak Napisano 27 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2019 Jak duże są przeceny w country attire ? Jest szansa, że zejdą jeszcze z ceny? https://www.countryattire.com/barbour-men-s-beaufort-wax-jacket-sage-mwx0017sg91.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy63 Napisano 9 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2019 Dzień dobry wszystkim, chcę zająć się tylko pewnym aspektem: otóż przy opisie kurtki Barbour na Country Attire znalazłem sformułowanie: tolerance 10 inch/25 cm. Jaj myślicie czy chodzi oto, że np. kurtka oznaczona jako rozmiar 56 inch może być szersza lub węższa o 10 cali czyli ponad 25 cm? Przyznam szczerze że nie potrafię sam sobie tego wyjaśnić, a przy wpisach dotyczących różnic w numeracji jest to tym bardzej zagadkowe. Może ktoś zna jakieś wyjaśnienie tej kwestii? Pozdrawiam, Jerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2019 5 godzin temu, Jerzy63 napisał: Dzień dobry wszystkim, chcę zająć się tylko pewnym aspektem: otóż przy opisie kurtki Barbour na Country Attire znalazłem sformułowanie: tolerance 10 inch/25 cm. Jaj myślicie czy chodzi oto, że np. kurtka oznaczona jako rozmiar 56 inch może być szersza lub węższa o 10 cali czyli ponad 25 cm? Przyznam szczerze że nie potrafię sam sobie tego wyjaśnić, a przy wpisach dotyczących różnic w numeracji jest to tym bardzej zagadkowe. Może ktoś zna jakieś wyjaśnienie tej kwestii? Pozdrawiam, Jerzy. Instynktownie bym powiedział, że wymiary są podawane jako wymiary ciała użytkownika, a faktyczny produkt ma tolerance/luz, czyli np. na klatkę 106 cm (rozmiar 48) kurtka ma 106+25 uzu = 131 cm. Ale najlepiej zapytać w sklepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 9 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2019 W dniu 2.04.2019 o 18:04, Żorż Ponimirski napisał: Najbardziej slim są kurtki motocyklowe linii SteeveMcQueen, a później linia international. Ashby to wyslimowany Bedale, ale nie jest to jakiś super slim fit. Po prostu lepiej wygląda na wyższym i szczupłym facecie niż Bedale. A w odwrotną stronę? Które mają mniejsze wcięcie, a nie są workami? Nie mam brzucha, ale nie jestem też szczuplutki. Kiedyś kupiłem jakiegoś budżetowego Barboura i wyglądałem w nim komicznie - wisi w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 9 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2019 @Stormont, jaki konkretnie typ kurtki Cię interesuje i jakie +/- masz wymiary ? Na ślepo bym powiedział, że Ashby powinno pasować na niemal każdego i jest to mój ulubiony model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 9 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2019 Miałem/mam liddesdale. Podobają mi się beaufort, border. Ten ashby też wygląda ok., sprawdzę go sobie. I oczywiście dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy63 Napisano 12 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2019 W dniu 9.08.2019 o 18:54, Velahrn napisał: Instynktownie bym powiedział, że wymiary są podawane jako wymiary ciała użytkownika, a faktyczny produkt ma tolerance/luz, czyli np. na klatkę 106 cm (rozmiar 48) kurtka ma 106+25 uzu = 131 cm. Ale najlepiej zapytać w sklepie. Dzięki za odpowiedż. Rozumiem, że teoretycznie przy kurtce opisanej pod spodem przy rozmiarze 48 inch do 121cmm można jeszcze dodać 25 cm na grubość np. marynarki, swetra? Jak widać z opisu poniżej szukam kurtki ,która przykryłaby marynarkę. I jeszcze jedno pytanie dot. problemu, który sprawia mi największy kłopot: jaka różnica jest między kolorem oliwkowym a szałwiowym w kurtkach barbour ? Jestem słaby w kolorach i co do zasady rozróżniam dwa: brzydki i ładny. Pozdrawiam, J63. Longer length, classic country jacket in Sylkoil wax. - Heavyweight 8oz Barbour Sylkoil wax. - Pure cotton Barbour Tartan lining. - Corduroy collar, studded for optional hood (takes the Barbour Classic Sylkoil Hood Mediumweight - MHO0003OL71 or Barbour Wax Storm Hood - MHO0005OL71) - Interactive with zip-in liners (A855 and A306) - not included. - Inner zipped pocket. - Two large bellow pockets and handwarmer pockets. Chest tolerance: 10ins | 25cm Length range: 38-39ins | 97-99cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2019 10 minut temu, Jerzy63 napisał: jaka różnica jest między kolorem oliwkowym a szałwiowym w kurtkach barbour ? Jestem słaby w kolorach i co do zasady rozróżniam dwa: brzydki i ładny. Jeden jest brzydki, a drugi ładny;-) Powiedziałbym, że oliwkowy jest na wieś, a szałwiowy do miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 12 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2019 ^^ Oba ładne. Sage mniej spotykany na ulicy. 12 minut temu, Jerzy63 napisał: Dzięki za odpowiedż. Rozumiem, że teoretycznie przy kurtce opisanej pod spodem przy rozmiarze 48 inch do 121cmm można jeszcze dodać 25 cm na grubość np. marynarki, swetra? Jak widać z opisu poniżej szukam kurtki ,która przykryłaby marynarkę. Ja bym bardziej patrzył na to jakiego jesteś wzrostu i co przykryje marynarkę na długość. Na szerokość zawsze się u mnie sprawdzało +1 rozmiar na marynarkę. Natomiast na długość modele praktycznie się nie różnią i to jest problem. Jeśli masz 180cm+ to Bedale i Beaufort mogą być tylko za szerokie, ale nie wystarczy Ci długości do przykrycia marynarki. Ja bym do tego celu brał Bristol/Ashby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 21 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2019 Nie wiem czy to dobry temat ale zapytać nie zaszkodzi-wiem już ze z rozmaiarowką Barbour jest różnie i teraz pytanie: czy na posturę 183cm ca 81kg rozmiar M będzie odpowiedni? (z reguły nosze rozmiar 50) chodzi mi o kurtkę z linii Barbour International. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi