Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem dedykowanego wątku, więc pozwolę sobie założyć, zwłaszcza, że wiele osób zamawiało u Pana Kuca rękawiczki i może też warto się czasem nimi pochwalić. Poniżej prezentuje nowy nabytek z pekari. Odnośnie samego zamówienia, to wcześniej dzwoniłem z pytaniem czy można przyjechać i zdjąć miarę bezpośrednio (do Świdnicy mam w sumie nie daleko) jednak Pan Kuc powiedział, że nie ma potrzeby. Szyją wg typowej rozmiarówki (wg obwodu dłoni) ale jeżeli byłoby coś nie tak to wtedy nie ma problemu z odesłaniem czy nawet przyjechaniem i dobraniem miary i wymiany na nowy egzemplarz uszyty już pod wymiar (np. z dłuższymi palcami). Tak więc preferują podobny model jak np. Benevento ... jak tłumaczył Pan Kuc chodzi o to żeby mieć punkt odniesienia (modyfikacje w stosunku do typowego rozmiaru). Pewnie ma to dla nich sens bo jak sami podają na stronie 99% pasuje od razu. Moje też nie wymagają żadnych poprawek :) A prezentują się tak:

5a7c96dc61aa9_IMG_08101.thumb.JPG.2cf6ee252c48b5a294ea69f767cb8f7b.JPG

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
9 minut temu, eye_lip napisał:

Pan Kuc ma w ofercie skórę Pekari, jaki to koszt?

Właśnie dotarła bo ostatnie miesiące widniała informacja że czekają na dostawę ... do rękawiczek dołączony jest certyfikat :) Koszt 500 zł

• Like 1
Opublikowano

Ja u Pana Kuca zamawiałem rękawiczki ze skóry z jelenia z wełnianym wkładem. Użytkuję od początku zimy i nosi się super. Z wymiarem też trafiłem prawie idealnie, ale przy następnym zamówieniu poproszę chyba o minimalne skrócenie palca V. A w planach mam model kawaleryjski na nieco cieplejsze niż zimowe dni.

Opublikowano

Może dlatego (jak wnioskuje z powyższych wpisów typowo palce są za długie) są na mnie właśnie dobre (mam długie palce) i np. rękawiczki do Milera mają dla mnie nieco za krótkie palce a tutaj jest idealnie a tego właśnie się obawiałem przy zamówieniu.

Opublikowano

Używam rękawiczek z łosia już drugi sezon, na rozmiar nie narzekam (też mam długie palce), a tym bardziej na jakość, nie są tylko tak ciepłe, jak się spodziewałem - poniżej pięciu stopni muszę już chować dłonie do kieszeni, bo robi się zimno. ;)

Opublikowano

Raz zamowilem rękawiczki z firmy Kuc jakosc przecietna(szycie na średnim poziomie), owszem za w porownaniu z sieciowkami bardzo dobra lecz nijako obok szycia/kupna u P. Kowalskiego oraz Jamrozińskiego, ceny gotowych produktow podobne a jakosc bez porownania, owszem nie maja internetowych sklepow lecz warto zadzwonic popytac:) Najwyższa półka, rekawiczki jeleń szyte na miare 250 u P. Jamrozińskiego u Kowalskiego troszke drożej ale tu i tu jakość podobna lecz uwazam ze P. Kowalski ciut wyzej jezeli chodzi o jakosc uszycia :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Raz zamowilem rękawiczki z firmy Kuc jakosc przecietna(szycie na średnim poziomie), owszem za w porownaniu z sieciowkami bardzo dobra lecz nijako obok szycia/kupna u P. Kowalskiego oraz Jamrozińskiego, ceny gotowych produktow podobne a jakosc bez porownania, owszem nie maja internetowych sklepow lecz warto zadzwonic popytac:) Najwyższa półka, rekawiczki jeleń szyte na miare 250 u P. Jamrozińskiego u Kowalskiego troszke drożej ale tu i tu jakość podobna lecz uwazam ze P. Kowalski ciut wyzej jezeli chodzi o jakosc uszycia

Dodatkowo wyzej wymiennieni Panowie posiadaja dyplomy mistrza a Pan kuc niestety nie, jak dla mnie to sieciowka premium ale nie produkt z najwyzej półki nie wart swojej ceny.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎02‎-‎11 o 10:30, Lordzik napisał:

Raz zamowilem rękawiczki z firmy Kuc jakosc przecietna(szycie na średnim poziomie), owszem za w porownaniu z sieciowkami bardzo dobra lecz nijako obok szycia/kupna u P. Kowalskiego oraz Jamrozińskiego, ceny gotowych produktow podobne a jakosc bez porownania, owszem nie maja internetowych sklepow lecz warto zadzwonic popytac:) Najwyższa półka, rekawiczki jeleń szyte na miare 250 u P. Jamrozińskiego u Kowalskiego troszke drożej ale tu i tu jakość podobna lecz uwazam ze P. Kowalski ciut wyzej jezeli chodzi o jakosc uszycia :)

Pozwolę się nie zgodzić. Mam rękawiczki ręcznie szyte zarówno od Kuca jak i od Jamrozińskiego i absolutnie Kuc niczym nie ustępuje. Wg mnie jakość szycia (równomierność prowadzenia szwów, dokładność docięcia krawędzi skóry) lepsza u Kuca, u Jamorzińskiego wyraźniej widać ręczną robotę co oczywiście też ma swój urok i dlatego obie pary stawiam na tym samym poziomie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od ok. 2 lat mam brązowe rękawiczki z łosia z wkładem kaszmirowym od p. Kuca i są rzeczywiście bardzo dobre - ciepłe i miękkie, w ładnym kolorze. Przy czym dość szybko przedarł się wkład z jednej rękawiczce. Mam też 2 pary rękawiczek nieocieplanych:

https://kalta.pl/pl/p/Rekawiczki-skorzane-nieocieplane-jesienno-wiosenne/8

czarne i brązowe (ok. 2,5 roku). Wykonane są moim zdaniem z 2 rodzajów skór. O ile brązowe noszą się nieźle i dobrze znoszą upływ czasu, nieliczne deszczowe spacery,  o tyle czarne wyglądają bardzo kiepsko. Skóra się bardzo pomarszczyła i ogólnie sprawia wrażenia dość tandetnej. Żadne próby "wyprasowania", kosmetyki nie pomogły. Po założeniu nie widać aż tak zagnieceń - są b. miękkie, to jednak trudno uznać je za dobry produkt. Poniżej zdjęcia czarnej i brązowej. Dopasowanie jest ok.     

Mam też 2 pary rękawiczek z  pracowni p. Czesława- obie ocieplane (zamszowe i licowe) i w tym porównaniu to zdecydowany faworyt. Perfekcyjne dopasowanie, krój/kolor jaki się chce + moim zdaniem lepsze skóry. Nie ma się co zastanawiać, tym bardziej, że do Pana Czesława wystarczy podjechać raz na zdjęcie miary, a potem już wszystko na mail/telefon.

20180328_150227.jpg

Opublikowano
W dniu 28.03.2018 o 15:16, Hush napisał:

Mam też 2 pary rękawiczek z  pracowni p. Czesława- obie ocieplane (zamszowe i licowe) i w tym porównaniu to zdecydowany faworyt. Perfekcyjne dopasowanie, krój/kolor jaki się chce + moim zdaniem lepsze skóry. Nie ma się co zastanawiać, tym bardziej, że do Pana Czesława wystarczy podjechać raz na zdjęcie miary, a potem już wszystko na mail/telefon.

To prawda. Kuc to jednak RTW lub MTM (tutaj miary nam nikt nie zdejmie) a CJ to jednak bespoke więc dopasowania nawet nie ma co porównywać a i skórę można wybrać i obejrzeć. Niestety nie każdy ma możliwość osobistego zamówienia w Warszawie. Natomiast wśród rękawiczek RTW Kuc to wg mnie dobry wybór. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
3 godziny temu, lubo69 napisał:

Zapytaj u p. Jamrozińskiego; kilka lat temu rękawiczki z kapibary zamawiał tam nasz Prezes (mam oczywiście na myśli Damiana;-))

Czy nie chodzi tu o pekari? Rozmawiałem z panem Jamrozińskim o tym. Miał dostawcę, aby był niezadowolony z jakości skóry. Jamroziński twierdzi, że jako, iż pekari jest małym zwierzęciem, to skóry często mają widoczne niedoskonałości i trudno wykroić czysty fragment na rękawiczki, co według niego, ową skórę dyskwalifikuję. Obecnie nie zamierza szukać nowego.

Kapibary również nie miał. Z egzotyków to chyba jeleń i renifer.

Opublikowano
17 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

@Velahrn, dzieki za info. Chodzi mi o zamsz z carpincho (kapibara) podszyty kaszmirem lub ewentualnie pekari. Widzialem RTW firmy Hestra i Loro Piana, ale ceny oryginalne są okrutne. U p. Jamrozinskiego bym miał bespoke za frakcje tej ceny, ale skoro mówisz, ze nie ma tych skór to trudno. 

Próbowałes u twgo sprzedawcy na ebayu?

https://www.ebay.com/itm/Leather-Gloves-for-mens-with-cashmere-lining-Carpincho-Suede-Peccary-Leather-/171230408152?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c10#viTabs_0

To rumuńska firma Hungant, mało jest opinii w anglojęzycznym Internecie, ale te, które są, są bardzo dobre. Mają rożne egzotyki w zakresie cen 350-500 zł...