Skalpel Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Misza dziękuję bardzo! To właśnie to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montparnasse Napisano 11 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2013 To teraz czekam ze niecierpliwieniem na ów listę Oto ona Na wstępie jednak trzy małe uwagi. Po pierwsze, nie jestem żadnym wybitnym smakoszem-krytykiem, znawcą sztuki kulinarnej. Po prostu lubię dobre jedzenie i cenię sobie nowe doświadczenia kulinarne. Po drugie, w Warszawie bywam raptem raz na kilka miesięcy. Za każdym razem kilkakrotnie odwiedzam retauracje, nie jestem jednak w stanie wypróbować wszystkich kuszących mnie lokali. Po trzecie, od wielu lat mieszkam w mieście, w którym dobrych restuarcji nie brakuje. Decydując się na warszawskie "jedzenie na mieście" staram się wybierać miejsca, które są dobre i które nie mają swoich (na ogół lepszych) odpowiedników w Paryżu. Tak konkretnie to na mojej arcysubiektywnej liście warszawskich knajp jest obecnie pięć lokali (kolejność przypadkowa): Platter, Emilii Plater 49 (hotel IC) http://www.platter.pl/index.php?wh=restaurant〈=pl Wybitna, rasowa restauracja, serwująca polskie dania w wydaniu "gastronomique". Ostatnio ujęło mnie carpaccio z wędzonej gęsiny. Do tego odważne podejście do nalewek i innych rodzimych napitków. Duże brawa! U kucharzy, Ossolińskich 7 Pięciogwiazdkowy bar mleczny. Surrealistyczna mieszanina klimatów i nastrojó; trochę z "Misia", trochę ze stołówki szkolnej, trochę z przedwojennych filmów. Jedeznie: proste, polskie i wspaniałe (normalnie bar mleczny *****). Niestety ostatnio jakość jedzenia nieco się pogorszyła (a może to tylko moje subiektywne odczucie?) Smaki Warszawy, Żurawia 47/49 http://smakiwarszawy.pl/ Fajna, w miarę niedroga restauracja między szczotkami, a zakładem pana Duranca Sporo dań kuchni polskiej w ciekawej aranżacji (np. pomysłowa kaszanka z jabłkiem). Genialny tort bezowo-żurawinowy na deser! Mały minusik to (jak dla mnie) nieco pretensjonalny wystrój. Restauracja Studio Buffo, Konopnickiej 6 http://restauracja.studiobuffo.pl/ Lekkie, bezpretensjonalne wnętrze. Bardzo dobrze wykonane dania kuchni polskiej, ciut (ale nie za bardzo) podkręcone. Znakomite miejsce na koniec weekendowego spaceru, albo na kolację po teatrze. U Madziara, Chłodna 2/18 http://umadziara.pl/ Mały lokal; cosik pomiędzy barem "bistro" a restauracją. Zaskakujące dobre, proste dania kuchni węgierskiej (polecam zupę rybną). Tanio! I to by było na tyle. Rzecz jasna będę wdzięczny za wszelkie dodatkowe sugestie / polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2013 Bardziej bistro niż restauracja. Działa od stycznia, ma się wrażenie, że istnieje od zawsze. Szynk Praski (Stalowa 37, lok. 29/30) Klimat Pragi pełną gębą. Obsługa +, jedzenie +, klimat +. Ma się wrażenie, że to miejsce nie jest stylizowane na klimaty praskie, ale w pełni oddycha klimatem tej dzielnicy. Polecam: wódka schabowy z kością przysmażane ziemniaki mizerie RACUCHY chleb razowy (wypiekany na miejscu) baleron Świetne miejsce na spotkanie forumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipK Napisano 13 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2013 A co z Butchery and Wine, również na Żurawiej? Załapali się na rekomendacje Michelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 13 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2013 Ja zdecydowanie polecam, Grasica cieleca to istne niebo w gębie, delikatne mieso i pyszny sos. Chateaubriand rowniez bylo wspaniale, dobrze przygotowane i usmazone mieso + wybor odpowiednich sosow. Porcja spokojnie starczyla na 2 osoby + zostaly z tego co pamietam 3 kawalki do wziecia do domu. Obsluga bardzo mila, znaja sie na rzeczy. Uzupelniaja braki w napojach, i podaja nowe kawalki miesa wtedy kiedy trzeba, ale nie jest to nachalne, za to bardzo duzy plus. Baardzo polecam, duzy wybor win, wspaniala obsluga i doskonale miesą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Altier Amaro planuję przy okazji pobytu w Wawie, czy ktoś może polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipK Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Michelin z tego co pamiętam też ich poleca, ale ręki sobie uciąć nie dam. Gdzieś w internecie czytałem bardzo pochlebne opinie, sam niestety nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipK Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Panowie, litości... http://natemat.pl/54159,pierwsza-w-polsce-gwiazdka-michelin-dla-atelier-amaro No to ja musiałem czytać ten ubiegłoroczny, ponieważ gwiazdki jeszcze wtedy w Polsce nie było Tym niemniej na pewno obowiązkowa pozycja w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Oj, że mają gwiazdkę to ja wiem, liczyłem na opinię forumową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen Napisano 16 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2013 Ja mogę polecić w Warszawie Bistro de Paris Michel Moran, jadłem tam fantastyczne fois gras w wersji na zimno oraz na ciepło, grasicę cielęcą oraz dla bardziej zachowawczych gości z pewnością mogę polecić sarninę i jelenia. Ostatni raz jadłem tam przed jego debiutem telewizyjnym, ale znajomi mówią, że nic się nie zmieniło i nadal karmi wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coni Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 Trattoria Pergamin, ul Chodowieckiego 1 w Krakowie, pysze jedzenie, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 7 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Restauracja Biały Domek. Więcej: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/267-elegancka-restauracja-warszawa/?p=99565 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bragson Napisano 7 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Dawne smaki, http://www.dawnesmaki.pl/ bardzo klimatyczne miejsce, jeśli ktoś szuka Polskiej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 20 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2013 Jadłem dziś KOZŁA. Mniam . Polecam Panowie. http://burgerfactory.pl/dojazd.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2013 Wygląda nieźle , muszę przyznać, że odpowiada mi ta ostatnia moda (hipsterska? ) na burgery. Niezłe są w Aioli, wprawdzie z tego co wiem robią tylko w wersji mocno wypieczonej, ale akurat mi to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 20 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2013 Polecam Moa Burger na Mikołajskiej w Krakowie. Wart spróbowania jest Spiced Lamb Ciekawe miejsce pośród wszechobecnych kebabów i bardzo podobnych do siebie knajpek. http://www.moaburger.com/#/start.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 21 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2013 Moaburger w miare ok, poza faktem, ze nigdy nie ma miejsca i przede wszystkim brak jakiejkolwiek wentylacji - nie raz tam smierdzi tak, ze trzeba wyjsc + zadymione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjb Napisano 21 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2013 Oj, że mają gwiazdkę to ja wiem, liczyłem na opinię forumową Trzymają poziom. Porcje raczej degustacyjne, nie jest to zapychacz po całym dniu bez jedzenia. Smakowo - pysznie, oryginalnie, świetnie podane. Opinia potwierdzona przez towarzyszącą mi osobę - prawdziwego food freaka Polecam zamówić także wybór alkoholi - sam nie piłem, ale podobno świetne polskie wódki. Cenowo - minimum to ok. 300 zł za kolację dla 2 osób, można celować w 500-600 zł. Obsługa miła, chętnie i bez zadęcia opowiadają zarówno o jedzeniu jak i alkoholach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Do_Diabła Napisano 28 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2013 W Krakowie dobre burgery są też w Corner Burger na Wawrzyńca, i Love Krove na Brzozowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dizzer Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 Restauracja polecana w Sopocie Toscana.http://styleman.blog.pl/widelcem-i-piorem/ A wiedziałeś, ze panna cotte robią z proszku? Sam szef kuchni nam o tym powiedział.. Mnie po jedzeniu tam tylko robolał brzuch. Włoska restauracja w 3mieście warta uwagi to La Cucina na ul. Szerokiej w Gdańsku (wszystko robią sami, makarony, nalewki itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 A wiedziałeś, ze panna cotte robią z proszku? Sam szef kuchni nam o tym powiedział.. Mnie po jedzeniu tam tylko robolał brzuch. Włoska restauracja w 3mieście warta uwagi to La Cucina na ul. Szerokiej w Gdańsku (wszystko robią sami, makarony, nalewki itp.). Pokaz mi włoską restauracje gdzie panna cotta jest robiona inaczej.Makarony większość dobrych restauracji robi sama,co do nalewek nie ma takiej opcji ,jest to nie możliwe ze wzgląd na koncesje.Jest to w żaden sposób nie opłacalne a robienie bez koncesji na produkcje alkoholu bardzo ryzykowne.Na własnej skórze przerobiłem ten temat. Jadam tam od lat ,zawsze kiedy jestem w 3-miescie,nigdy nie miałem problemów a żołądek mam dosyć wrażliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dizzer Napisano 1 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2013 La Cucina na ul. Szerokiej - pyszna panna cotta robiona bez udziału proszku (szef kuchni powiedział, że do tego deseru używają belgijskiej śmietany, zero proszków i gotowych półproduktów). Innych doświadczeń z włoskimi restauracjami niestety nie mam, bo w trójmieście nie ma ich zbyt wielu. Wydaje mi się nieporozumieniem, żeby dobra restauracja podawała jakieś danie zrobione z proszku.. Ja poczułem sie trochę oszukany jak kucharz tłumaczył, że próbowali najpierw używać proszku gellwe, ale potem przerzucili się na proszek sprowadzany z Włoch(deser mi zasmakował i zapytałem, czy zdradzą nam restauracyjną tajemnicę i przepis). Nie po to się chodzi do restauracji! Muszę dopisać plusa za uczciwość - w wielu restauracjach by skłamali Ja w Toscanie jadłem raz... może to za mało, żeby wystawiać takie opinie jak moja. Mimo przystępnych cen i smacznych makaronów zawiodłem się na tej restauracji (głównie deserem i daniem głównym). W Warszawie mogę śmiało polecić restaurację Nolita (ulica wilcza) - naprawdę uczta smaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 29 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2013 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14864856,Restauracja_zdewastowala_samochod_swojego_klienta_.html#BoxSlotII3img Popieram działania restauracji w 100%. Namawiam do bardziej wymownych komunikatów na naklejkach, których jednak na eleganckim forum nie wypada cytować (wskazówka: wygooglać "naklejki za złe parkowanie"). Restauracja Biały Domek. Więcej: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/267-elegancka-restauracja-warszawa/?p=99565 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 30 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2013 Ja też popieram naklejki na szybach restauracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 8 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2013 We Wrocławiu mogę polecić restaurację Jatkę. Jeśli o jakość i ilość podawanych dań jeszcze się nie rozczarowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.