pol606 Napisano 17 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2012 Ostatnio miałem przyjemność porównać Warszawską Amber-room, z Paryską Alain Ducasse i uważam, że Warszawiacy mają z czego być dumni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montparnasse Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Mała ciekawostka w temacie. Tuż przed Świętami wybrałem się z żoną na obiad do paryskiej resturacji Le Relais Louis XIII. (Swoją drogą świetna resturacja; http://www.relaislouis13.fr/ ) Po wybraniu dań z ciekawością poszperałem w karcie win -- co tam mają, jakie regiony, jacy producenci, jakie ceny... Bardzo zaskoczyła mnie cena jednego z win oferowanych w tej restauracji. 28 000€ (dwadzieścia osiem tysięcy euro) za butelkę! Nieco oszołomiony nietaktownie cyknąłem zdjęcie komórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Widzę, że po za tym restauracja ma bardzo przyzwoite ceny, powiedz mi proszę jak prezentuje się serwis w Le Relais Louis XIII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 Te ceny mogą mnie zachęcić do zostania abstynentem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 4 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2013 28k euro za jeroboam czyli za butelkę wielkości 6 butelek 0,75l, z pierwszej piątki Bordeaux. (http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_bottle) Poza tym rocznik 2000 swego czasu był bardzo pożądany. Tutaj może podejrzeć jak prezentowały się ceny w gbp, na aukcjach za skrzynkę, 12 x 0,75l, bez podatku (sales / VAT etc). http://www.decanter.com/collecting/trac ... hTo=201301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 13 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2013 Restauracja Boruta. BARDZO miłe miejsce na kawę/obiad podczas niedzielnego spaceru we dwoje po Starówce. Kwaśnica (nie ma jej w karcie na stronie) z kością oraz rosół godne polecenia. Muzykę i wystrój oceniam bardzo wysoko, obsługa dobra. Miałem przyjemność spędzić czas w sali po prawej stronie. http://restauracja-boruta.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
071 Napisano 18 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2013 Ktorys z Panow moze polecic najlesza wzgledem serwisu restauracje we Wroclawiu? Narazie moje typy to wieza cisnien na wisniowej. pol606 Z pewnością restauracja w Platinum Palace przy ul. Powstańców Śląskich. Również The Granary na Menniczej i Mosaiq na Św. Mikołaja. Moim zdaniem ścisła czołówka jeśli chodzi o Wrocław. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 19 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2013 Mosaiq nominowana do gwiazdeczek... w Platinium nie byłem, jakoś zawsze mi daleko, dlatego dziękuję za rekomendację, zajrzę tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 21 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2013 Biorąc pod uwagę entuzjazm po relacji z dansingu to następne spotkanie forumowe mogłoby być tu: http://warsawfoodie.pl/2013/01/szynk-praski/ Przy okazji, ktoś sprawdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech.M.K Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Panowie, czy ktoś może polecić jakąś restaurację w Szczecinie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Cóż za restauracja ma to być? Z jakąś konkretną kuchnią, konkretnymi daniami czy ogólnie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 To ma być jakaś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Jak ktoś lubi chińską kuchnie (prawdziwą, nie studencką) to jak najbardziej polecam China Town Aleje Jerozolimskie 87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech.M.K Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Cóż za restauracja ma to być? Z jakąś konkretną kuchnią, konkretnymi daniami czy ogólnie dobra? Faktycznie, mało konkretnie się wyraziłem, bo pisałem szybko i bez namysłu. Miałem na myśli restaurację godną polecenia. Nie mam skonkretyzowanych wymagań co do rodzaju kuchni, ale zależy mi raczej na czymś eleganckim. Znam sporo miejsc, w których można zjeść smacznie (np. Kużnia Polska, Trattoria), ale nie znam osobiście żadnego lokalu "z klasą", a żona chce żebyśmy się wybrali w końcu do jakiegoś miejsca, gdzie można założyć te "lepsze" suknie, bo na codzień to nie bardzo się udaje. Wiem, że Bombay ma dobrą opinię, a z kolei Radeccy podobno są trochę przedrożeni. Mógłbyś mi coś polecić? Byłbym zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 jeśli szukasz fajnej restauracji polecam Ci "Z drugiej strony lustra" - http://www.zdrugiejstronylustra.pl/, dobrą kuchnię ma jeszcze Bohema i Park Hotel. Odradzam stanowczo Chefa, który zepsuł się 2 - 3 lata temu. Bombay trzyma poziom, chociaż w ich nowej restauracji (tajska Buddha) jeszcze nie miałem okazji być. Bombay obniżył jednak loty około 2 lata temu po zmianie kucharzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Słyszałem bardzo pochlebne recenzje o Park Hotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 24 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2013 Polecam Europę w Radissonie. Kucharze mają fantazję, obłsuga na poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 25 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2013 Czy znajdzie się na forum fan Warszawskiej restauracji Amber-Room, w celu wymiany poglądów? http://www.youtube.com/watch?v=3i8Y96wV6pg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 25 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2013 Czy znajdzie się na forum fan Warszawskiej restauracji Amber-Room, w celu wymiany poglądów? http://www.youtube.com/watch?v=3i8Y96wV6pg Ja restauracje znam dobrze ,ale nie jestem jej fanem. Nie odpowiada mi ten rodzaj jedzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech.M.K Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 @roland @pol606 @proceleusmatyk Dziękuję Wam bardzo za rekomendacje. Na pewno skorzystam i wypróbuję wszystkie z nich - tylko nie na raz. Pozdrawiam. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montparnasse Napisano 26 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2013 Czy znajdzie się na forum fan Warszawskiej restauracji Amber-Room, w celu wymiany poglądów?Podobnie jak Styleman znam dobrze tę restaurację i podobnie jak Styleman nie jestem jej fanem. Jest to klasyczna, wyszukana restauracja, w typie określanym we Francji mianem gastronomique. Czyli: nacisk na jakość wszystich składników; niemalże przesadna dbałość o wizualną stronę prezentacji dań; śmiałość i odwaga poszukiwań nowych kompozycji smakowych. Słowem -- taka mała opera smakowa. W odróżnieniu od Stylemana, mi bardzo odpowiada mi ten rodzaj jedzenia. Dlaczego więc nie jestem fanem Amber Roomu? Otóż jak dla mnie jest to dość prosta (prostacka?) kopia paryskich restaurants gastronomiques. W "Amberze" nie znajdziemy autorskich smaków, bazowania na lokalnych składnikach/przepisach, nowatorksich. "Amber" to taki polski magnetowid fanasonic z lat dziewięćdziesiątych; takie dość nieudolne ctrlC-ctrlV michelenowskich, gwiazdkowych restauracji. Dodatkowo wzmacnia to snobowo-napufana atmosfera klasy wannabe (oh la la...) Rzecz jasna powyższa opinia jest niczym więcej niż moją subiektywną notką w notesie. Muszę przyznać jednak, że na mojej krótkiej liście warszawskich restauracji gdzie warto wrócić, "Ambera" nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 27 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 To teraz czekam ze niecierpliwieniem na ów listę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 27 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2013 Moich kilka slow o restauracjach. http://styleman.blog.pl/widelcem-i-piorem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 Panowie wiecie może jak nazywa się jeden z programów kulinarnych, który prowadzi pewien łysawy brytyjczyk który jeździ po całej kuli ziemskiej i referuje kuchnie tubylczą w miejscu w którym się znajduje. Wiem, że widziałem jeden z jego programów na jednym z kanałów BBC ale nie mogę tego znaleźć go w ramówce. Najbardziej interesuje mnie odcinek, w którym ów kucharz był na Sri Lance. Naprawdę przecudna, kolorowa, aromatyczna kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2013 To jest seria z Rickiem Steinem chyba. Seria nazywa się w zależności od tego, w jakiej części świata jest, ale zawsze z nazwiskiem w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.